Britiske Tullow Oil betaler over 2,1 milliarder kroner for leteselskapet Spring Energy pluss justeringer av arbeidskapital for å få rask tilgang på norsk sokkel.

I tillegg vil selgerne få en bonus dersom Spring lykkes med fire spesifikke prosjekter, som blir utbetalt med en glidende skala til maksimum 150 millioner dollar per prospekt og 300 millioner dollar, rundt 1,7 milliarder kroner, totalt.

Konsernsjef Aidan Heavey i Tullow Oil ønsker ikke å si noe om hvilke leteprospekter som vil utløse en bonus for Spring Energy dersom funnene er kommersielle, eller om grenseverdiene for utbetalingene.

- Navnet på prospektene med bonus er hemmelige foreløpig. På bonusbetalingene knytter det seg til fire prospekter dersom det er betydelig kommersialitet. Det som er å betale skatt på lotteri, og betaler det gladelig, sa Heavey på en telefonkonferanse tirsdag.

Driftsdirektør Paul McDade i Tullow Oil sier Spring-kjøpet er ønske om å bli et mer fokusert leteselskap og at de har sett på Norge og Grønland «en god stund».

- Vår letesuksess har gitt oss et spesifikt fokus på spesielle leteplays. Vi har sett på Norge en god stund og har interesse for Grønland. Det har ledet til kjøp av Spring Energy. Vi mener dette er et svært godt selskap med god trackrecord på leting. Vi følte at Spring-teamet ville akselerere ønsket om å gå inn i det Nord-Atlantiske bassenget. Når vi så på Spring så vi et selskap med en solid lisenspotensial og et bra team, sa han.

Konsernsjefen Heavey sier Tullow ikke vil gjøre betydelig endringer med programmet som Spring planlegger for neste år.

- Vi kommer til å se bredt på alle høyverdiprospekter på norsk sokkel og i det Nord-Atlantiske området. Vårt fokus er på kommersielle plays som kan gi verdi kjapt, sa han.

Konsernsjefen sa også at transaksjonen er kontant og ikke involverer aksjebytte.

- Transaksjonen er kontant. Vi liker vårt papir og holder de tett til brystet, sa han.

Les også:
Sterk søkerinteresse på norsk sokkel
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.