Det drives ikke lenger kullvirksomhet i Svea-området etter at Stortinget har vedtatt en såkalt driftshvile for kull. 

Derfor er Store Norske er derfor på jakt etter nye inntekter. Selskapet har allerede startet opp med turist- og forskningsvirksomhet, og de tilbyr overnatting og bespisning, gruvebesøk og turer, melder NRK.

Det reagerer sysselmannen sterkt på.

Det er særlig beklagelig at Store Norske som et statlig selskap driver turist- og forskningsvirksomhet i Svea i strid med svalbardmiljøloven, sier miljøvernsjef Knut Fossum.

– Når det gjelder hva som kan skje innenfor rammene av dagens arealplan så har vi skrevet til Store Norske og sagt at vi mener det ikke er rom for den aktiviteten de driver i dag, sier han til NRK.

Oddmund Rønning, sjef for helse, miljø og sikkerhet i Store Norske, er klar på at selskapet er uenig.

– Men vi mener det er et tolkningsspørsmål, så der blir det vel mest trolig en klageprosess, sier han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump forlot rommet før han fikk signert
USAs president Donald Trump forlot møtet med pressen før han fikk skrevet under på presidentordrene han var kommet for å signere.
00:35
Publisert: