TV 2 står foran svært turbulente tider.

Klokken 16 torsdag går fristen ut for å søke om en midlertidig tv-avtale med staten.

Avtalen vil gjelde for perioden 1. januar 2017 - 31. desember 2019, men inneholder ingen ytelser fra statens side.

LES OGSÅ: Ut med nyheter, inn med samba dnPlus

Søkeren må likevel forplikte seg til

  • å lage egne nyhetsproduksjoner med base i en sentral nyhetsredaksjon og ha daglige nyhetssendinger
  • å ha hovedkontor og en sentral nyhetsredaksjon i Bergen.

Betingelsene gjør at det godt kan ende med at ingen søker om en avtale som formidlingspliktig kommersiell allmennkringkaster på fjernsyn.

Hvis TV 2 ikke søker, vil det være et tydelig signal til regjeringen om at tv-selskapet ikke er villig til å forplikte seg til å fortsette med daglige nyhetsendinger fra Bergen uten å få betalt fra staten.

Fylkesordfører Anne Gine Hestetun (t.h.) i Hordaland sammen med Ap-kollegene Marte Mjøs Persen og Hadia Tajik. Foto: Marit Hommedal /
Fylkesordfører Anne Gine Hestetun (t.h.) i Hordaland sammen med Ap-kollegene Marte Mjøs Persen og Hadia Tajik. Foto: Marit Hommedal / (Foto: NTB scanpix)
Bergen frykter flytting

TV 2 flytter neppe fra Bergen i morgen.

Men TV 2-sjef Olav T. Sandnes har tidligere signalisert at både TV 2-nyhetene og hovedkontoret i Bergen lever farlig dersom politikerne ikke på sikt kompenserer kanalen for det såkalte allmennkringkastingsoppdraget.

Fylkesordfører Anne Gine Hestetun (Ap) i Hordaland er blant dem som jobber hardt for å beholde TV 2 i Bergen.

- Det er en svært viktig kamp for Bergen at kompetansemiljøet blir i byen. Det ville være helt uakseptabelt, også for den større medieklyngen, om TV 2 forsvinner, sier Hestetun (Ap).

LES OGSÅ: TV 2 med Allsang-suksess, men MTG øker mest i juli

Styrebeslutning

Etter det DN forstår tok TV 2-styret med styreleder Hans Jacob Carstensen fra det danske eierselskapet Egmont i spissen sin beslutning i et telefonstyremøte onsdag morgen.

Carstensen henviste torsdag formiddag til TV 2.

LES OGSÅ: Bloggsjef konkurs etter bråk med Hulk Hogan og Silicon Valley-milliardær

TV 2s organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand sier kanalen ikke vil kommentere saken før etter at søknadsfristen har utløpt klokken 16.

Frykten er naturlig nok at en annen aktør kan kaste seg rundt og legger inn en søknad i tolvte time i det øyeblikk det eventuelt blir offentlig kjent at TV 2 ikke sender inn en søknad.

Vil ha mer

TV 2 har i lengre tid arbeidet aktivt for å få regjeringen, med Høyres fremtredende Bergens-politikere Erna Solberg og Monica Mæland i spissen, til å legge noe mer enn en midlertidig avtale uten noen ytelser på bordet.

LES OGSÅ: Vil myke opp reklameregler dnPlus

Ikke alle TV 2-ansatte er enige om at dette er riktig vei å gå, men i en høring på Stortinget i november 2015 var TV 2-sjef Olav T. Sandnes helt tydelig på hva som kan bli konsekvensene:

Nyhetene kan bli lagt ned.

Krever at TV 2 kompenseres

Sandnes viste til at TV4 i Sverige har innskrenket seg til hovedkvarteret i Stockholm og, ifølge Sandnes, gitt seg som allmennkringkaster.

Han minnet også om at TVNorge for flere år siden droppet nyheter helt og holdent.

- Likevel later noen til å tro at TV 2 alltid, uansett, vil fortsette å påta seg et samfunnsansvar uten at dette kompenseres. La meg si det med en gang. Slik er det ikke, sa Sandnes til stortingspolitikerne.

- Det har vi simpelthen ikke mulighet slik mediemarkedet nå er blitt.

Binder seg til Media City Bergen

Under Nordiske Mediedager i Bergen i mai kunne Sandnes heller ikke love at kanalen vil forbli i Bergen, men sa samtidig at han heller ikke går med planer om å flytte.

Medieklyngen som fylkesordfører Hestetun snakker om, etableres når TV 2 flytter inn i det nye Media City Bergen høsten 2017.

TV 2 har bundet seg til en leieavtale som løper i hele ti år, med opsjon på ytterligere 5+5 år i Media City Bergen.

Kutter kostnader

Samtidig som rammebetingelsene er i støpeskjeen, står tv-huset midt i svært omfattende kostnadskutt.

Frem mot 2020 skal TV 2 kutte 350 millioner kroner, og ifølge Bergens Tidende er det TV 2-nyhetene som må ta 150 millioner av disse innsparingene.

Før sommeren fikk alle ansatte før sommeren tilbud om sluttpakke, men så langt har bare 20 søkt.

Promo flytter

Parallelt er det bestemt at promoavdelingen legges ned i Bergen for å bli samlokalisert med resten av fagmiljøet i Oslo.

11 stillinger flytter til Oslo, mens fire blir igjen i Bergen, ifølge Bergens Tidende.

Avdelingen sto blant annet bak det symbolske lydstikket der en stemme på samme tid både skriker og hvisker oppfordringen om å «Se hva som skjer».

Må kompenseres

Overfor politikerne skal Sandnes og TV 2 ha signalisert at kanalen ønsker seg en kompensasjon på 300-500 millioner kroner for å fortsette å levere daglige nyhetssendinger fra Bergen.

Dette kan for eksempel skje gjennom statlige innkjøp av tjenester som nyheter og dokumentarer fra TV 2.

Konkurrenter og politikere har stusset, blant annet på grunn av sammenfallet i tid mellom ønsket om statlig kompensasjon og TV 2s kjøp av Premier League-rettigheter for nærmere 1,9 milliarder kroner.

Liker ikke press

Tidligere kulturminister Thorhild Widvey, som nylig ble utpekt av venninnen Mæland Mæland avviser inhabilitet ga i sommer et innblikk i hvordan hun opplevde TV 2s forsøk på å presse regjeringen.

- Jeg sa at det ikke nytter å presse seg til noe som helst. Jeg sa også til politikerne i Stortinget at de måtte passe seg for ikke å springe noen sitt ærend. Å si at man er avhengig av statlige subsidier for å ha hovedkontor utenfor Oslo, er en fallitterklæring, har Widvey sagt til Bergens Tidende.

Til Stortinget i 2016

Samtidig er Høyre og Frps koalisjonsregjering under kraftig ild fra opposisjonspartiene, som benytter enhver anledning til å skåre verdifulle Bergens-poeng i denne saken.

Før sommeren fikk Arild Grande (Ap) og resten av opposisjonen kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til å love å komme tilbake til Stortinget med en sak om hvordan regjeringen vil sikre fortsatt kommersiell allmennkringkasting med hovedkontor og nyhetsredaksjon i Bergen innen utgangen av 2016.

Les også:

Clint Eastwood: – Trump er inne på noe

Hacket en bil rett i grøfta - nå lover de en verre reprise

Stenger nettsiden før OL dnPlus  

Anbefalt av DNtv:

Åpner falkevingedørene 30 cm fra betongstolpe
Det er små marginer når DNs biljournalist tester om falkevingedørene til Tesla Model X kan åpnes i trange parkeringshus.
01:16
Publisert:
 

Teslas nye «folke-SUV» gjør 0-100 km/t på 3,4 sekunder
DN har testet Tesla Model X. Dette er dommen.
04:19
Publisert:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.