Det var under det årlige tv-toppmøte under Nordiske mediedager i Bergen torsdag ettermiddag at sjefene for de største tv-konsernene at Sandnes ble grillet om fremtidig tilstedeværelse for hovedkontoret.

Bakteppet for spørsmålet har vært at TV 2s nåværende avtale med staten løper ut i 2016, og at kanalen mener de bør motta støtte fra staten om de fortsatt skal ta oppdraget som allmennkringkaster.

- Jeg kan ikke gi noen løfter på noe. Men vi har i alle fall ingen planer om å flytte fra Bergen, sier Sandnes fra scenen.

- Men lager dere fortsatt nyheter om tre år? spør møteleder, NRK-programleder Fredrik Solvang, litt senere i programmet.

- Ja, det gjør vi, bekrefter Sandnes.

Svaret er mer klart enn da Sandnes besøkte Stortinget i november i fjor. Her forklarte han tydelig at det ikke er noen selvfølge at TV 2 kom til å fortsette med nyheter - uten at det kompenseres på en måte.

Fleipet med sugerør

Ved sin side på scenen i Bergen hadde Sandnes VG-sjef Torry Pedersen, kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, MTG-sjef Trygve Rønningen og Discovery-sjef Harald Strømme.

Sistnevnte var såpass freidig at han puttet et sugerør i vannglasset til Sandnes for å vise hvilken tilgang til penger han mener TV 2-ledelsen ønsker fra staten.

Discovery-sjefen mener det er umulig å skille ut den delen av TV 2 som skal få statsstøtte og si at det ikke gir økte inntekter til resten av den kommersielle kanalen.

- Det blir som å helle en bøtte med vann i et badekar, mens du sier at bare det ene hjørnet skal skilles ut og øremerkes. I vannet ligger uansett Egmont (TV 2s eiere, journ.anm) og de ser fortsatt at alt vannet stiger dem over magen, forklarer Strømme.

Ber ikke om statsstøtte - men ytelse

VG-redaktør Torry Pedersen likte heller ikke tanken om at TV 2 skal få statsstøtte for å fortsette å lage nyheter og dermed ha en økonomisk fordel i forhold til sine konkurrenter.

- TV 2 lager utmerkede nyheter. Men hvorfor det skal være knyttet til en stor skjerm i et lineært system? Det har jeg problemer med å forstå. TV 2 vil bruke denne støtten til å styrke seg digitalt, og der konkurrerer de mot oss i VG, Aftenposten og flere andre, sier han.

Sandnes understreker derimot at TV 2 aldri har bedt om statsstøtte, men at de ber om en motytelse om de skulle ta på seg oppdraget som allmennkringkaster igjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.