– Bonus og lønn settes av ledelsen i Discovery internasjonalt, ikke av meg personlig, skriver administrerende direktør Tine Austvoll Jensen i Discovery i en tekstmelding til DN.

Opplysningene kommer frem i årsregnskapet til tv-selskapet Discovery Networks Norway, som eier tv-kanaler som TVNorge, Fem og Max. Regnskapet var klart i Brønnøysundregistrene denne uken.

Der står det at Jensen fikk en grunnlønn på 3,7 millioner kroner, opp fra 2,8 millioner kroner i 2017. Samtidig fikk hun en bonus på 1,2 millioner kroner, mot 636.000 kroner året før. Total lønnskompensasjon, inkludert pensjonsutgifter og andre godtgjørelser, endte på 5,2 millioner kroner, mot 3,8 millioner kroner året før.

Ny rolle

Jensen forklarer lønns- og bonusveksten ved at lønnskompensasjonen hennes i 2017 var knyttet til hennes tidligere rolle som driftsdirektør og finansdirektør. I mars 2017 tok hun over som sjef i Discovery etter Harald Strømme.

– Jeg fikk min nye rolle i mars 2017 og fikk da også ny lønn. Økning i bonus gjenspeiler også dette, ettersom bonus er knyttet til prosenter av lønn. Jeg hadde en helt normal indeksjustering av lønn i 2018, på linje med resten av selskapet, skriver hun.

2018 endte for Discovery med et underskudd på 288 millioner etter skatt, grunnet store avskrivninger på gammelt varelager. Inntektene økte imidlertid med 2,1 prosent.

– Underskuddet du viser til er først og fremst knyttet til en kraftig opprydning i varelager/ innhold som ikke har samme verdi lengre. Det er et av de grepene vi tar for å kunne investere mer fremtidsrettet, i norsk underholdning og sport. Og i fjor valgte vi å ta en skikkelig ryddejobb og kvitte oss med gammel moro, som ville hemmet oss i årene fremover, skriver Jensen.

Ned- og oppbemanning

Discovery har nedbemannet slik at rundt 70 ansatte har sluttet siden 2016. I fjor kjørte det to nedbemanningsrunder med tre måneders mellomrom. Det endte med at 21 ansatte forsvant ut. Selskapet har imidlertid oppbemannet andre deler av konsernet og er totalt 30 ansatte færre enn for tre år siden.

Jensen forklarer at Discovery grunnet omstillingene i tv-bransjen har måttet endre på organisasjonen.

– Slike grep, sammen med reorganiseringene – nedbemanning og på samme tid oppbemanning innenfor digitalt samt sport – vi har vært gjennom de siste årene, er helt nødvendige for at vi skal kunne ha en sterk posisjon i det norske mediemarkedet også fremover. Vi har valgt å ta fatt på denne omstillingen nå, før det er for sent, og mens vi fortsatt har økonomiske muskler til å gjennomføre den. Nedbemanningene henger ikke sammen med dårlige økonomiske resultater, men med et behov for å omstille seg og tilpasse seg en ny markedssituasjon, skriver hun.

DN har vært i kontakt med en av klubblederne i Discoverys redaksjonsklubb – Karoline Nordvold Barak. Sammen med sin lederkollega Anita Raaberg, kommer hun med følgende kommentar om sjefens lønnsbetingelser:

– I Discovery jobber vi knallhardt hver dag for gode resultater, og vi ser det som helt naturlig at både ledelsen og de ansatte belønnes for det arbeidet som legges ned.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.