Den siste uken har ryktebørsen gått varm på sosiale medier om hvilke investorer tv-serien «Exit» er basert på. Blant de heteste navnene er gründer og tidligere toppsjef i meglerhuset Nordic Securities, Endre Tangenes, blitt nevnt.

– Jeg har ingenting med serien å gjøre og har aldri vært i noen bar eller hotellrom med produksjonsselskapet eller NRK, sier Tangenes til DN.

Tangenes grunnla sammen med Erik Egenæs meglerhuset Nordic Securities som nå er under etterforskning av Økokrim. Etterforskningen ble igangsatt etter at Finanstilsynet anmeldte meglerhuset. Allerede tidlig i 2017 ble meglerhuset fratatt konsesjonen etter det tilsynet mente var grove og gjentatte brudd på bestemmelsene for god forretningsskikk i verdipapirhandelloven.

– Jeg har hverken bosted i Oslo, ikke kone, ikke barn, jeg har aldri prøvd narkotika så ryktene er helt feil og langt fra min virkelighet, sier Tangenes om ryktene.

Den siste uken har «Exit» tatt det norske tv-publikumet med storm. 727.000 mennesker har sett den første episoden både lineært og på nett-tv. Snittet for sesongens åtte episoder ligger foreløpig på 397.000. Kun to episoder er sendt på lineær tv, mens alle episodene er lagt ut på nett-tv.

Tv-serien handler om fire finansmenn som lever et dobbeltliv, der de balanserer livene som tradisjonelle familiefedre, med forkjærligheten for champagne, kokain, og prostituerte. Karakterene er basert på fire ekte investorer, som sammen har fortalt sine historier i et videoopptak som ble levert til produksjonsselskapet Fremantle.

Karakterene Jeppe (Jon Øigarden), Adam (Simon Berger), Henrik (Tobias Santelmann), og William (Pål Sverre Hagen) er basert på fire ekte investorer.
Karakterene Jeppe (Jon Øigarden), Adam (Simon Berger), Henrik (Tobias Santelmann), og William (Pål Sverre Hagen) er basert på fire ekte investorer. (Foto: Trine Hisdal)

Mer rus enn finans

Tangenes sier han er glad i en fest, men ikke på det nivået som beskrives i «Exit».

– Folk har inntrykk av meg og et bilde av meg basert på all slags tull som står i avisene. At jeg har kjørt gumball og festet med kjendiser i St. Tropez med høy partyfaktor. Det stemmer at jeg har vært i St. Tropez og hatt det gøy. Alle vil ha fest hvis man først er på nattklubb, men jeg hverken slår damer eller bruker narkotika, det vet alle, sier Tangenes.

– Denne filmen er mer en rusmisbrukerserie enn en finansfokusert serie, ikke sant. I finansbransjen jobber man hardt og har ikke tid til å ruse seg, legger han til.

Den tidligere meglertoppen tror ikke inspirasjonskilden er aksjemeglere, men investorer.

– Jeg tipper det er noen investorer, ut ifra hva de holder på med. De driver med eiendom og bitcoin. Jeg kan tenke meg hvem en eller to av dem kan være, men ønsker ikke å dele det, sier Tangenes.

«De synes det er gøy»

– Det har vært over all forventning. Jeg er vanvittig stolt over gjengen som er involvert. Det er en unorsk serie, og det er utrolig gøy at seerne setter pris på den, sier produsent Petter Testmann-Koch i Fremantle om seersuksessen.

– Hva synes virkelighetens Adam, Henrik, Jeppe, og William om oppmerksomheten serien har fått?

– De synes det er gøy.

– Har familier og venner skjønt at serien handler om dem?

– Jeg vil ikke kommentere noe som kan bidra med å avsløre hvem de er, sier han.

Under etterforskning av Økokrim

Tangenes sto sammen med kompanjongen Erik Egenæs (46) bak avskiltede Nordic Securities og morselskapet The Nordic Group, som er under etterforskning av Økokrim. Finanstilsynet hadde i forkant fremlagt en knusende rapport over meglervirksomheten, og funnet «systematiske og alvorlige brudd» på god forretningsskikk og verdipapirhandelsloven.

«Det fremstår som at Foretaket har ivaretatt gründernes og Nordic-konsernets interesser på bekostning av kundenes», het det i rapporten. Nordic Securities har avvist påstandene.

Tangenes og Egenæs ligger for tiden i konflikt med advokat Brynjar Meling omkring det tyske batteriselskapet Wavetech. Selskapet har hentet rundt 300 millioner kroner, en stor del fra norske småaksjonærer, med løfter om milliardverdier. Nå er alt i det blå.

DN har testet «Exit»-Porschen
Gult er kult, synes både Jeppe i «Exit» og DNs biltester.
02:05
Publisert:

Nordic Securities hadde på det meste hele 70 meglere bare i Oslo.

– Det var ingen av dem som jobbet for meg som tjente nok til kjøre det løpet. Du må opp på et høyere nivå enn å jobbe som aksjemegler. I Nordic tjente gode meglere 1,2 millioner kroner i året. Det er det de gutta i filmen bruker på en uke. Ingen i Nordic er i nærheten av å være de folkene, ingen har hatt mulighet til å leve det livet, sier Tangenes.

– Hvem tror du har satt ut rykter om at det er deg?

– Litt sosiale medier og litt feilaktige opplysninger i avisene. De som har laget «Exit» har sagt at 70 prosent er sannhet og 30 prosent oppdiktet. Mitt inntrykk av avisene og det som skrives om meg i avisene er at 30 prosent er sant og 70 prosent er oppdiktet.

Henrik, Jeppe, Adam og William er fire menn i finansbransjen som trår langt over moralske grenser i jakt etter spenning.
Henrik, Jeppe, Adam og William er fire menn i finansbransjen som trår langt over moralske grenser i jakt etter spenning. (Foto: Ingeborg Klyve)

Dundrende strømmesuksess

Lineært har «Exit» fått en plassering på det ugunstige sendetidspunktet fredag kveld etter «Kveldsnytt». Da helgens tv-tall ble presentert på mandag, hadde likevel over 500.000 mennesker sett første episode.

Fire dager senere har til sammen 386.000 strømmet første episode av serien.

– Vi har sjelden, om noen gang, sett en serie som har fått så mange som strømmer den så raskt. Da «Skam» ble populært, må være det nærmeste, men det var jo den største strømmesuksessen noensinne, sier analysesjef Kristian Tolonen i NRK.

– Man kan tenke seg at noe handler om at strømmevanene er blitt mer etablert, ikke bare i den yngste gruppen, men i hele befolkningen. Men mest av alt, sier det noe om programmet. Det at folk strømmer mer gjør ikke at du får høyere seertall uten videre. Innholdet må være sterkt for å slå an, sier han.

Tolonen er spent på hvor lenge tallene kommer til å øke i den samme hastigheten.

– De kommer til å fortsette å øke. Det ligger i strømmingens natur, men økningen vil avta etter hvert. Selv om den skulle ha sluttet nå, kan man uansett konkludere med at serien er en dundrende strømmesuksess, sier han.

Rettighetene til serien er allerede solgt til de nordiske statskanalene i Sverige, Danmark, Finland, og Island. Om to uker er det duket for den berømte tv-messen i Cannes. Der skal salgsteamet i Fremantle jobbe med å selge inn serien til andre land. Petter Testmann-Koch skal selv være til stede under messen.

– Det er stor interesse for serien, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.