– Selv om finansverden er veldig komplisert og uforståelig for folk flest, så er det noe i bunn der som er superenkelt å forstå. Det er som Monopol. Det er et langdrygt spill, men målet er å ta over brettet og bli den rikeste i rommet, sier filmregissør Arild Østin Ommundsen (47).

Kampen mellom den skruppelløse hedgefondforvalteren Bobby Axelrod og den nådeløse og mektige statsadvokaten Charles Rhoades jr. i tv-serien «Billions» har i løpet av én sesong blitt en gigantisk hit.

Serien har klart å gjøre et kriminelt spill omkring kompliserte finanstransaksjoner forståelig for allmennheten. 

Men ikke uten å måtte løse et og annet språklig problem.

Når sesong to ruller på HBO i Norge i disse dager, har HBO gjennom sitt oversettelsesbyrå i Norge hentet inn finansmannen Peter C. Warren (61) til å hjelpe dem med å unngå at meningen i kronglete og komplisert finansterminologi ikke går tapt i oversettelsen. 

Warren har over 30 års erfaring fra finansbransjen, og forvaltet selv et hedgefond i tolv år – – frem til selskapet mistet konsesjonen i 2014.

Halsbånd eller opsjonsstrategi

– Som regel får jeg en setning, noen få ganger mer, jeg aner ingen ting om plottet, alle slike oversettelsesjobber er omfattet av sekretesse, sier Warren.

I første episode av sesong to sitter en forvalter og en praktikant og diskuterer opsjonstrategien «zero cost collar», som viser seg å spare selskapet for ti millioner dollar. Strategien går ut på at man reduserer oppsiden i en posisjon man sitter på, men samtidig tar bort nedsiden, ved å utstede en kjøpsopsjon og så bruker de pengene til å kjøpe en salgsopsjon. 

– Kan du ikke opsjoner der, bommer du garantert, og collar vil fort oversettes til halsbånd, sier Warren.

Å forklare at «the Fed» referer til Sentralbanken og ikke FBI («the Feds») er et annet eksempel på detaljer som må korrigeres.

«Serien tar av»

«Billions» hadde seks millioner seere i snitt på tvers av alle plattformer i USA alene. Det gjør den til Showtimes nest største tv-serie om dagen, bak spionthrilleren «Homeland». Serien ligger fortsatt et stykke bak verdens største tv-serie, «Game of Thrones», som hadde 23,3 millioner seere i snitt i USA forrige sesong.

– Serien tar av, sa administrerende direktør David Nevins (50) i Showtime til Adweek nylig.

Kommunikasjonsansvarlig Isabell Langvatn Goren (32) i HBO i Norge skriver at selskapet ikke vil gå ut med tall for Norden.

Mer finans på film og tv

I kjølvannet av den globale finanskrisen som rammet verden i 2008 har det kommet en rekke spillefilmer og et par tv-serier med finansakrobatikk som tema. 

Den største kommersielle og kunstneriske suksessen er så langt «The Big Short» (2015), mener professor i filmvitenskap Anne Gjelsvik (52) ved NTNU.

Filmen vant en Oscar og spilte inn over 1,1 milliarder kroner, ifølge Boxofficemojo.

– Det er en bransje som påvirker livene til veldig mange. Det er betimelig at filmene kommer, men det har vært vanskelig å lage film om: Det er ikke gjenkjennelig for folk flest, sier hun.

– Man kan slå fast at det er en større folkelig interesse for finans i populærkulturen enn hva det har vært før, sier DNs filmanmelder Øyvor Dalan Vik (50).

Det samme sier filmregissør Arild Østin Ommundsen, som har regissert Norges eneste finansthriller på kino de siste årene, «Rottenetter» (2009).

– Det er gøy å drømme seg bort i folk som blir ufattelig rike, men det er også en underliggende trang til å se disse menneskene brenne, sier Ommundsen.

Warren mener populariteten til finanssektoren har gått i bølger, som da «Wall Street» rullet på kino på 80-tallet. Det betyr som regel at finanssektoren enten nylig har gjort noe galt, eller er i ferd med å gjøre det, mener han.

– I det øyeblikket finans blir populært, er det ikke nødvendigvis et godt tegn, sier han.

Nyere filmer og tv-serier fra finanssektoren

«The Big Short» (2015)

Filmen The big short
Filmen The big short (Foto: Jaap Buitendijk/Filmweb)

Dramafilm som følger menneskene som så finanskrisen komme og slik tjente enorme summer. Basert på Michael Lewis' bok med samme navn. 

«Wolf of Wall Street» (2013)

Filmen Wolf of Wall Street
Filmen Wolf of Wall Street (Foto: Filmweb)

 Finanskrimkomedie fra mesterregissør Martin Scorsese med Leonardo DiCaprio i rollen som Jordan Belfort, som levde et ellevilt liv som aksjemegleren og svindler.

«Too big to fail» (2011)

Too big to fail
Too big to fail (Foto: HBO)

HBO-film som følger finansminister Henry «Hank» Paulsons forsøk på å takle finanskrisen.

Basert på boken til New York Times-skribent Andrew Ross Sorkin, som også har laget «Billions».

«Margin Call» (2011)

Finansthriller fra innsiden av en investeringsbank på Wall Street gjennom halvannet døgn under finanskrisen.  

«Wall Street: Money Never Sleeps» (2010)

Oppfølgeren til Oliver Stones klassiker om Gorden Gekko fra 1987. Fikk hverken den samme kunstneriske eller kommersielle suksessen. 

«Rottenetter» (2009)

Norsk finansthriller fra oljebyen Stavanger som følger en ung jyplings ferd gjennom finanskvernen.

«Breaking the Bank» (2014)

Finanskomedie med Kelsey Grammer i hovedrollen. Handler om en gammel familiebank som blir kringsatt av truende investeringsbanker på oppkjøpsraid. 

«Money Monster» (2016)

Thriller hvor en ruinert mann kaprer tv-studioet til en finansekspert spilt av George Clooney. Regissert av «Nattsvermeren»-stjernen Jodie Foster.

«Capital» (2012)

Fransk finansdrama som følger maktkampen i en større fransk bank, med forbindelser til et skruppelløst amerikansk hedgefond.

«Subprime» (2011)

Drama som følger en lånemegler frem mot den amerikanske boligkrisen, som igjen utløste den globale finanskrisen.

«Subprime» (2010)

Familiekomedie som følger en ung mann gjennom boligkrisen i 2007.

«The Guarantee» (2014)

Irsk finansthriller som forteller historien om hvordan den irske regjeringen i 2008 gikk med på å redde hele banksektoren gjennom enorme garantier.

«The Clearstream Affair» (2014)

Fransk finansthriller som forteller historien om journalisten som avslørte banken som sto bak skattesvik-skandalen som rammet landet i 2001.

«Möbius» (2013)

Russisk-fransk spion- og finansthriller om en russisk etterretningsagent og en amerikansk bankansatt som forelsker seg og vikler seg inn i en stor hvitvaskingsoperasjon.

Tv-serier:

«Billions» (2016-)

Fra
Fra "BILLIONS" sesong 2 (Foto: James Minchin/Showtime)

Følger finans- og makteliten i New York, i sentrum står kampen mellom milliardær og hedgefondforvalter Bobby Axelrod og statsadvokat Charles Rohades jr.

«Bedrag» (2016-)

Dansk finanskrim. Sesong 1 følger etterforskningen av et oppblåst energiselskap, sesong 2 en maktkamp i bankbransjen. 

Og en glemt kultfilm:

«Barbarians at the Gate» (1993)

Finansdrama som følger kampen om tobakk- og matvareselskapet RJR Nabisco.

Basert på en bok med samme navn, som igjen er basert på en artikkelserie i Wall Street Journal. «Billions»-skaper Andrew Ross Sorkins favorittbok fra forretningsverden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.