Foreløpige seertall for søndag viser at over 1,2 millioner nordmenn fulgte premieren på den nye NRK-serien «Kampen om tungtvannet» søndag kveld.

Det opplyser DNs kilder. Offisielle seertall foreligger først litt senere i dag.

Les om nyere seertall her: Ny seer-rekord for «Tungtvannet»

Gamle menn og krigshistorikere har hisset opp hverandre i diskusjon om serien. «Kampen om Tungtvannet» har fått kritikk for å ha tatt seg historiske friheter for dramaets skyld.

- Vi hadde en stjernekveld igår, ikke bare med «Tungtvannet», men også «Hvem tror du at du er?». Vi har ikke fått endelige tall ennå. Men det vi kan se er at veldig mange unge velger å se på oss og det er spesielt gledelig, sier Petter Wallace, sjef for NRKs eksternredaksjon.

NRK sendte søndag begge de to første episodene av serien, som omhandler det livsfarlige oppdraget norske sabotører planla og gjennomførte: Sprengingen av Norsk Hydros produksjonsanlegg på Vemork.

Trolig er det, av NRKs egne dramaproduksjoner, bare premieren på andre sesong av «Himmelblå» i 2010 som slår «Kampen om tungtvannet». Denne episoden av «Himmelblå» trakk 1,306 millioner seere.

Den gode starten på 2015 kommer etter et historisk dårlig år for NRK.

Les hele saken her: Kriseår for NRK

Filmkameratskap

«Kampen om tungtvannet» er produsert av Filmkameratene, NRK, Headline Pictures og Sebasto Film & TV etter manus av Petter Rosenlund.

Hovedpersonene i serien er tungtvannsfabrikkens skaper, vitenskapsmann og motstandsmann Leif Tronstad (Espen Klouman Høiner), Hydro-direktør Axel Aubert (Stein Winge) og hans direktør (Dennis Storhøi) samt nobelprisvinner Werner Heisenberg (Cristoph Bach), som leder arbeidet med Nazi-Tysklands atomprogram.

Dette mente DNs anmelder om serien: Drivende spenning og godt drama dnPlus

Seks av ti så NRK

Foreløpige tall indikerer at NRK stakk av med hele 62 prosent av tv-seingen mens «Tungtvannet» rullet over tv-skjermene. Det er ekstremt høyt, og kommer på toppen av en søndag da statskringkasteren ifølge DNs kilde «eide» tv-seingen i Norge.

Drahjelp fra Northug

Det skyldes ikke minst innsatsen til norske skiløpere i Tour de Ski. Flere ganger gjennom dagen toppet NRK en million seere. Da herrene gikk sin etappe, som endte med en etterlengtet spurtseier til Petter Northug, satt 1,1 millioner og fulgte med.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

 

00:00
Publisert:

 

Les også:

Går for de aller høyeste tonene

Tyldum klarte ikke topp ti dnPlus

Facebook beklager årskavalkade

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.