– Det er veldig sjelden jeg bare setter med ned og ser på tv, sier Sofie Marie Lykke. Hun er innom Elkjøp på Glasmagasinet i Oslo sammen med kjæresten Sebastian Lykke Nygaard.
Da han nylig kjøpte seg ny tv til gutterommet hjemme i Oppegård, var det ikke primært for å se på de lineære tv-kanalene der programmene fortsatt sendes på forhåndsbestemte tidspunkter.
Nygaard anslår at 90 av 100 timer foran den nye store skjermen går med til å spille dataspill, og særlig fotballspillet Fifa.
De siste ti timene går forsåvidt med til å «se på tv», men som Sofie Marie Lykke påpeker: Det går mest i Netflix, med unntak av store ting som «Broen»-premieren på NRK 1. nyttårsdag og da Magnus Carlsen herjet i lynsjakk-VM.
Opptur for TV 2s hovedkanal
Oppsummeringen av tv-året 2017 viser at daglig seertid falt fra 167 minutter i 2016 til 150 minutter daglig i 2017.
TV 2s hovedkanal var, sammen med NRK1, kanalen som klarte seg best i dette fallende markedet.
TV 2 hovedkanalen fikk en samlet andel av tv-seingen på 18,9 prosent i 2017, opp fra 18,3 året før, godt hjulpet av blant annet «Lothepus»-feber da kanalen sendte «Farmen Kjendis» på begynnelsen av året.
NRK1 ble også en vinner, med en markedsandel på 32,3 prosent blant seere over 12 år. Året før hadde NRK1 30,7 prosent markedsandel.
En trend gjelder alle – minus én gruppe
Sofie Marie og Sebastian tilhører den gruppen som har gått foran og endret seervanene mer enn noen andre.
Men ifølge NRKs analysesjef Kristian Tolonen er det nå nedgang i tv-seingen blant alle aldersgrupper – bortsett fra dem over 65 år.
Mens det tidligere har vært registrert størst fall i aldersgruppen 12–29 år, skjer det samme nå også blant dem mellom 30 og 49 år. Og fallet er raskere i 2017 enn det var i 2016, ifølge Tolonen.
– Det er jo slik endringer ofte skjer. Ting som yngre aldersgrupper først begynner å gjøre, for eksempel å ta i bruk mobilen på nett og til sosiale medier og til å strømme tv, blir etter hvert vanlig å gjøre også i bredere lag av befolkningen. Nå skjer dette også i stor grad i aldersgruppen 30–49 år – der du har både småbarnsforeldre og tenåringsforeldre. Dette er store grupper, som de siste to-tre årene i stadig større grad bruker helt nye måter å skaffe seg innhold på, sier Tolonen.
I desember bidro håndball-VM til at TV 2 økte kraftig.
– Dette er vi svært godt fornøyd med. Spesielt høsten har vært god for oss, og vi har en bra fart ut av 2017. Så vet vi at våren blir krevende, men vi gleder oss og føles oss godt rustet til å bite fra oss, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i en pressemelding fra TV 2.
TV 2 Nyhetskanalen fikk en andel på 2,9 prosent, som er ny rekord. Daglig seertid på kanalen var fire minutter, ett minutt mindre enn året før.
Størst gruppevekst for Discovery
På gruppenivå økte Discovery-kanalene med blant annet TVNorge, Fem, Max og Vox mest. Discovery-kanalenes samlede markedsandel gikk fra 16,8 til 17,4 prosent.
Dette skjedde til tross for at TVNorge isolert sett falt fra 7,1 til 6,6 prosent i aldersgruppen fra 12 år og eldre.
– 2017 var et spennende, men også veldig krevende år. Og det er gledelig å konstatere at vi øker seerandelene for tv-gruppen igjen. Vi gikk på noen smeller i starten av året, med noen skuffende premieretall. Men etter det har vi hatt flere høydepunkter. Vi har lansert den største satsingen vår noensinne, Eliteserien, og klarte å doble seertallene fra året før. Vi avsluttet også året med en ny tv-snakkis, «Jul i Blodfjell», sier Espen Skoland, nordisk kommunikasjonsdirektør i Discovery Networks, ifølge en pressemelding.
Til sammenligning hadde TV 2s reklamekanaler en samlet markedsandel på 27,4 prosent blant de over 12 år.
MTG mister de unge
MTG satser tungt på strømming av egne dramaserier som «Aber Bergen» på tjenester som Viafree og Viaplay.
De lineære tv-kanalene TV3, Viasat 4 og TV6 står det dårligere til med. Markedsandelen i aldersgruppen 12+ falt fra 8,3 prosent i 2016 til 7,3 prosent i 2017.
De kommersielt mest attraktive seerne, i alderen 20 til 49 år, forsvant fra MTG-kanalene i enda større grad enn fra konkurrentene.
Det viser utviklingen i daglig seertid for de ulike kanalfamiliene.
For MTG-kanalene sank daglig seertid i aldersgruppen 20–49 fra 16 til 11 minutter, altså hele 29 prosent.
– Dette skyldes i stor grad at vi sammenlignes med 2016 da vi hadde Håndball-EM. Da ble det satt flere seerrekorder – med historiens beste seertall noensinne på TV3 – både i januar og desember, sier pressesjef Line Vee Hanum i MTG.
Hos de andre kanalgrupperingene, NRK, TV 2 og Discovery, falt seertiden mellom 16 og 19 prosent i samme målgruppe.
Kommers-tv
Kommersiell målgruppe er et uttrykk som brukes om det tv-publikumet som annonsørene mener det er aller viktigst å nå.
Dette er seere i alderen 20–49 år, som er storkonsumenter av produktene det reklameres for på tv.
Når Sebastian Lykke Nygaard ser på tv sammen med kjæresten, hender det at brudekjole-programmet «Say Yes To The Dress» ruller over den nyinnkjøpte 55 tommers tv-skjermen fra Samsung.
Størrelsen på skjermen er ikke helt uvesentlig.
– Jeg måtte jo slå pappa – han har 50 tommer, smiler Nygaard.(Vilkår)