Ifølge dommen heter det at Herrick Entertainment ikke har noen distribusjonsrettigheter til spenningsserien, som har premiere på TV 2 neste uke.

Film- og tv-selskapet dømmes også til å betale 550.289 kroner i saksomkostninger til Monster Scripted.

– Monster Scripted er fornøyd med en tydelig rettslig avklaring i vår favør. Det er gledelig at seriene vi produserer er ettertraktet internasjonalt, men vi skulle selvfølgelig helst unngått å måtte ta rettslige skritt for å beskytte våre rettigheter. Dessverre er dette en konsekvens av at norske dramaprodusenter ikke lenger kun produserer for det nordiske mer forutsigbare markedet og jeg utelukker derfor ikke at bransjen vil kunne se flere slike saker i fremtiden. Vi ser nå i første omgang frem til eksklusiv premiere for det norske publikum på TV 2 den 2. november, skriver daglig leder Håkon Briseid i Monster Scripted i en epost.

Håkon Briseid er daglig leder i Monster Scripted og produsent for «Grenseland».
Håkon Briseid er daglig leder i Monster Scripted og produsent for «Grenseland». (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Herricks prosessfullmektig Rasmus Asbjørnsen fra advokatfirmaet Haavind ønsker ikke å kommentere dommen på nåværende tidspunkt.

Full krangel om rettigheter

Det var i starten av oktober at de to film- og tv-produsentene møttes i Oslo tingrett for å avgjøre hvem som hadde retten til distribusjon av «Grenseland» utenfor nordiske og tyskspråklige land.

Avtaleinngåelsen om utvikling av «Grenseland» ble foretatt for fire år siden, da Herrick betalte 600.000 kroner for blant annet manusutvikling av tv-serien. Herrick skulle deretter investere totalt fem millioner kroner, hvis det ble gitt klarsignal til å spille inn dramaserien før 10. oktober 2015. Slik gikk det ikke.

Monster mente avtalen ville opphøre dersom den ikke fikk klarsignal før fristen. Nye samtaler førte heller frem til noe annen en revidert avtale mellom de to partene.

TV 2-serien «Grenseland» er høstens store dramasatsing på kanalen. Hovedrollen som politimannen Nikolai Andreassen innehas av skuespiller Tobias Santelmann, som i serien blir dratt inn i etterforskning av et selvmord på hjemstedet sitt. Han skjønner raskt at det er snakk om mord.

Lukrativt Netflix-salg

I rettssaken hevdet Herrick Entertainment avtalen de inngikk med Monster før tv-innspillingen tilsa at de eide distribusjonsrettighetene til «Grenseland», og dermed eventuelle lukrative videresalg til utenlandske tv-kanaler og strømmegiganter.

Det amerikanske produksjonsselskapet, som har produsert filmer med Hollywood-stjerner som Bruce Willis og Mark Wahlberg på rollelistene, skrev blant annet i sluttinnleggene at Monster urettmessig skal ha solgte rettighetene til Netflix for 17 millioner kroner for å få «Grenseland» i produksjon.

Monster ønsket ikke å kommentere om Netflix-salget var reelt. Men i rettspapirene kommer det frem at serien ble solgt til strømmetjenesten for å kunne realisere serien. Den endelige prisen er ikke kjent.

Dommen understreker at Herrick fortsatt har rettigheter til å lage en såkalt remake av «Grenseland».(Vilkår)

Se hva som skjer når DNs journalist tester akselerasjonen på verdens raskeste stasjonsvogn
Mercedes-AMG E 63 S er avsindig rask. Samtidig er den diskret og byr på masse plass. Et perfekt kompromiss?
01:40
Publisert: