Nordens største TV- og strømmeselskap Nordic Entertainment Group (Nent) skal omorganisere selskapet. Nent eier blant annet strømmetjenesten Viaplay og norske TV3.

I oktober ble det klart at 45 ansatte i Nent må gå. Tirsdag melder selskapet at de regner med å spare 250 millioner svenske kroner - 239,7 millioner norske kroner etter dagens kurs - på nedbemanningen.

I tillegg varsler selskapet en engangskostnad på 700 millioner svenske kroner - rundt 671 norske kroner - i fjerde kvartal 2019.

Kostnaden skyldes overflødige utgifter og nedskrivninger av eiendeler som gratis tv-innhold.

– Det er alltid tøft

– Den nye organiseringen vil gjøre det enklere å gripe vekstmulighetene vi ser i det nordiske strømmemarkedet, samt gjøre oss klare til å vokse videre. Det er alltid tøft når kolleger må gå, men dette er et nødvendig for at vi skal kunne jobbe og investere smartere, sier administrerende direktør Anders Jensen i en pressemelding.

I høst ble det klart at flere lederstillinger i Norge ble kuttet. Ingen nordmenn sitter i styret til Nents norske gren etter at administrerende direktør Vegard Klubbenes Drogseth i Nent Group Norge mistet stillingstittelen.

Blant lederne som gikk av i høst var programdirektør Andreas Bakka Hjertø, kommersiell direktør Bjørn Erik Broady Aasebø, kommunikasjonsdirektør Line Vee Hanum, digitaldirektør Trygve Refvem og innholdsrådgiver Morten Aass.

Totalt har 45 ansatte i Norge mistet jobben. PR-sjef Nicholas Smith opplyser at selskapet ikke går ut med hvor mange som har måttet gå i de andre landene Nent opererer i.

Tror Nent vinner på kutt

Tv-direktør Glenn Engebretsen i mediebyrågruppen Group M mener kuttene i Nent kan være bra for selskapet.

– Det er brutalt for dem som blir rammet, men jeg tror organisasjonen vil vinne på det på lang sikt. De investerer i godt innhold, og slike investeringer koster mye, sier han.

Engebretsen trekker frem at Nent har kjøpt rettighetene til ski-VM og verdenscupen i langrenn, hopp, kombinert og alpint i 2021, og mener innstramningene kan komme av at de justerer organisasjonen etter disse rettighetene.

– Vinteridrett er en kjempestor inntekt - en av de største i Norge. Det vil påvirke hele tv-markedet fra 2021, sier Engebretsen.

Flytter til strømming

Som Nent selv påpeker, er også satsing på strømming blant grunnene til at Nent legger om organisasjonen.

– Et marked tv-selskapene sliter med å nå er de yngre seerne - de flytter seg i stor grad fra det lineære, sier radio- og tv-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom.

Hun påpeker at inntektsmodellene for de store tv-aktørene er mer fordelt mellom lineær tv, abonnementsbaserte strømmetjenester og gratis strømming der inntektene i hovedsak kommer fra reklame.

Radio- og tv-ekspertkommentator Marianne Massaiu i Mediacom mener strømming blir en stadig viktigere inntektskilde for tv-selskapene.
Radio- og tv-ekspertkommentator Marianne Massaiu i Mediacom mener strømming blir en stadig viktigere inntektskilde for tv-selskapene. (Foto: Mikaela Berg)

– Hvordan det er fordelt, er nok ulikt fordelt hos aktørene. For TV 2 er grunnpakken i Sumo den store melkekuen - med 400.000 betalende abonnenter blir det jo gresselig mye penger. Ser du på regnskapene, blir det en stadig viktigere inntektskilde, sier Massaiu, og påpeker at også Nents Viaplay har tjent godt på sport - spesielt fotball.

For å nå en yngre målgruppe har både Nent og Discovery satset på reality-tv på strømmekanalene sine - Nent har «Paradise Hotel», mens Discovery sender «Ex on the beach». I år sender begge aktørene to runder med realitysatsingene sine fremfor én, slik det har vært tidligere år.

– Nå skal vi gjennom et spennende tv-år, hvor både «Ex on the beach», «Love Island» og «Paradise Hotel» skal gå samtidig. Det er med på å trekke seere. Reality-sjangeren er viktig for varelageret til både Nent og Dplay, sier Massaiu.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.