– Det er en utvikling vi har sett kontinuerlig, det at vi bruker mindre tid på den store skjermen hjemme. Vi følger veldig nøye hvem det er som ser på tv, og det som er litt synd er at det er den yngre gruppen som bruker tid på andre flater, sier Maria Aas-Eng, administrerende direktør i Red Media.

Januar 2019 er første måned med sammenlignbare tv-tall ett år bakover. Et tall annonsører og tv-folk følger spesielt nøye med på, er hva som skjer med den samlede tiden nordmenn bruker på å se på tv – altså antall seerminutter.

I TV 2s presentasjon av januartallene fremgår det at publikum i den kommersielt mest attraktive seergruppen mellom 20 og 49 år brukte 12,6 prosent mindre tid på tv enn for et år siden. Disse seerne brukte i gjennomsnitt 94 minutter foran tv-skjermen i januar 2019, mot 108 minutter i samme periode i 2018.

Aas-Eng synes et fall på 12,6 prosent er mye.

–Vi som kjøper reklame for våre kunder snakker om dette hver dag. Tv er fortsatt en av de mest effektive reklamekanalene, men dersom dette fallet fortsetter så må man for alvor begynne å vurdere andre alternativer.

I «hele» tv-befolkningen som måles, altså seere mellom 10 og 79 år, falt antall seerminutter med 10,4 prosent i perioden. Målingen viser at seere i aldersgruppen 10–79 i gjennomsnitt reduserte tv-tiden fra 164 minutter i januar 2018 til 147 minutter i januar i år.

Håndballfest for TV3

At TV3 økte 3,1 prosentpoeng i markedsandel – til 9,4 prosent i januar i den kommersielle målgruppen mellom 20 og 49 år – kan for det meste tilskrives det norske håndballandslaget for menn, som kom helt til finalen i VM.

I finalen, som ble sett av over én million, ble det imidlertid stopp for Sander Sagosen og Co., som måtte gi tapt for vertsnasjonen Danmark.

Nordic Entertainment Group (NENT), som eier TV3 og Viasat 4, hadde en samlet andel på 13,9 prosent – en oppgang fra 10,7 prosent samme måned i 2018.

Discovery Networks Norway (DNN) har også en noe svakere åpning januar i år sammenlignet med året før. De går ned fra en markedsandel på nesten 14 prosent, til 13,2. Gruppen eier kanaler som TVNorge, Fem, Discovery og Eurosport Norge.

TV 2-hovedkanalen går litt tilbake

TV 2 opplevde samlet en liten nedgang i markedsandel fra 29,2 til 29 prosent i den kommersielle målgruppen. Men for hovedkanalen var fallet større – fra 21,4 prosent i 2018 til 17,7 prosent i 2019.

Kanalsjef i Tv2, Trygve Rønningen, synes kanalen holder god stand i konkurransen med Håndball-VM.
Kanalsjef i Tv2, Trygve Rønningen, synes kanalen holder god stand i konkurransen med Håndball-VM. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Dette fallet ble imidlertid tatt igjen av vekst på TV 2s sjangerkanaler – som TV 2 Livsstil, Humor og Nyhetskanalen.

Kanalsjef Trygve Rønningen ser to grunner til hovedkanalens tilbakegang.

– I år valgte vi å vente litt med Farmen Kjendis, så det var et bevisst valg fra vår side. Samtidig kom håndballguttene lenger i VM i år enn i fjor, så kombinasjonen av disse to tingene gjør at hovedkanalen går tilbake.

– Er du likevel glad på håndballguttenes vegne?

– Selvfølgelig er jeg det. Jeg er en ihuga sportsfan, og veldig imponert over deres innsats i VM.

Rønningen er fornøyd med årets åpning av året og peker til at sjangerkanalene gjør opp for tapet som hovedkanalen har.

– Vi er på nivå med fjoråret selv med Håndball-VM mot oss. Så vi er der vi skal være og veldig godt fornøyd med det. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Eva Grinde: Personlighetstester har minimal verdi og kan sammenlignes med horoskoper
07:40
Publisert: