– Det handler om at distributørene ønsker å tilby de tjenestene forbrukerne ønsker å ha, slik at det blir mulig for dem å være relevante i en moderne tv-hverdag, sier distribusjonssjef Bjarne Andre Myklebust i NRK.

Nordmenns tv-hverdag er for lengst basert på «plukk selv»-prinsippet.

Med ulike innholdsmenyer fra ulike strømmetjenester, er jakten på den nye dokumentaren kollegaen din anbefalte, eller serien som ble anbefalt av en tv-anmelder, blitt mer krevende. Ligger den på NRK, Netflix, TV 2 Sumo, Viaplay eller HBO Nordic?

I den fragmenterte tv-situasjonen har de store tv-distributørene Canal Digital, Altibox og Get strevd med å forklare seerne hvorfor de skal betale for tilgang til en mengde lineære tv-kanaler – uten at de samtidig får tilgang til et velfungerende strømmearkiv med mulighet til å søke opp titler de er spesielt interessert i, slik den amerikanske strømmetjenesten Netflix har bortskjemt oss med.

Matcher Netflix?

Nå kommer svarene. Etter flere år samler Get, men også konkurrentene Altibox og Canal Digital, hundrevis av lineære tv-kanaler, ukearkiv med det som har gått på disse tv-kanalene den siste uken og strømmearkiver som kan romme godt over 100.000 serier og filmer i en og samme løsning, tilgjengelig via ett og samme søk.

Oppgaven er mer utfordrende enn å presentere et bibliotek med statiske titler for strømming når seeren vil. Men nå er de klassiske tv-distributørene omsider klare med noe som kan matche Netflix på brukeropplevelse.

To aktører som er kjent fra mobilverdenen seiler opp blant de mest brukte operativsystemene som serverer oss tv-opplevelser: Apple med sin Apple TV og Google med Android TV.

– Android TV gir oss muligheten til å lage en lik og sømløs brukeropplevelse på alle enheter, sier produktsjef Torbjørn Aamodt i kabelselskapet Get, som i går lanserte en ny tv-boks basert på Android TV.

Samtidig stiller statskringkasteren NRK for første gang opp og gjør sitt arkivmateriale til en integrert del av tv-opplevelsen hos de store tv-leverandørene.

NRK: Størst gratisbibliotek

– Det er et av de største programbibliotekene som er tilgjengelig gratis i Europa, sier Bjarne Andre Myklebust i NRK.

Totalt dreier det seg om cirka 120.000 titler fra NRK-arkivet.

Dermed blir NRK-serien «Heimebane» tilgjengelig fra samme enkle søk som «Game of Thrones» fra HBO Nordic.

Myklebust sier NRK i prinsippet tilbyr «alle» tv-distributører tilgang til programinformasjon, metadata og dyplenking inn i NRK TV-spilleren.

Selve avspillingen skjer imidlertid i NRK TV, som er NRKs egen tv-app, og arkivavspilling er derfor avhengig av at seeren har en maskin som kan kjøre denne appen.

Altibox hevder å ha «sømløs» løsning

Altibox er tv-løsningen som benyttes av rundt 500.000 husstander i fibernettene til energi- og teknologikonsernet Lyse og et nettverk av regionale kraftselskaper.

Styreleder Toril Nag hevder Altibox var først ute med å integrere NRK-innholdet i strømmetjenesten som del av sitt moderne tv-tilbud.

– Vi lanserer som første norske tv-distributør en integrasjon med NRKs innholdsbibliotek som gjør at kundene får opp alt innholdet på en sømløs måte, sier hun.

En del av kundene er allerede flyttet over på den nye tv-løsningen til Altibox, der alt tv-innhold, inkludert NRK-arkivet, HBO Nordic, Discovery, Disney, ABC Studios og en egen filmkiosk, er tilgjengelig fra ett og samme universelle søkefelt.

I første omgang er det søk og direkte avspilling av NRKs arkivinnhold inntil syv dager bakover, og syv dager «fremover», som er tilgjengelig. Resten av arkivet kommer etter hvert.

Get: Vår plattform er bedre

Konkurrenten Get, som også har rundt en halv million husstander som tv-kunder, lanserte sin nye tv-opplevelse på Odeon kino i Oslo tirsdag.

Produktdirektør Torbjørn Aamodt med nye Get box, som introduseres denne våren.
Produktdirektør Torbjørn Aamodt med nye Get box, som introduseres denne våren. (Foto: Gunnar Lier)

Individuelle kunder må riktignok betale 499 kroner i etableringskostnad for å få tak i den nye Get Box, og ytterligere 49 kroner måneden i leie.

Da får de Googles løsning for å strømme innhold fra mobilen til den store tv-skjermen via wi-fi – Chromecast – innebygd, stemmestyrt fjernkontroll og et universelt innholdssøk på tvers av alle innholdsleverandører som er på Gets tv-plattform.

– Live-tv, arkiv, serier og innhold fra alle innholdskilder er samlet i et enkelt og helhetlig grensesnitt, sier Gets tv-sjef Espen Åtland.

– Vi kommer med en plattform som er bedre enn Altibox og Canal Digitals løsninger, sier kommunikasjonssjef Sebastian Eidem kjekt.

Stemmestyrt

Canal Digital er Telenors satellitt-tv-selskap, med 800.000 kunder i Norden. I likhet med konkurrentene kjører selve tv-boksen til Canal Digital på Android TV.

– Vi har et integrert, globalt søk der innhold fra de ulike kringkasterne og leverandørene kommer frem på Android TV-plattformen vår, og det fungerer slik: Når man søker på en tittel vil det vise relevante titler både fra live-kanaler, opptak, strømmetjenesten, film- og serieleie, sier kommunikasjonsdirektør Tormod Sandstø i Canal Digital.

Han sier tv-kundene deres fikk tilgang til NRKs ukearkiv i oktober.

Målet er å få mer av NRKs arkivinnhold inn i strømmetjenesten.

Det som tidligere het Canal Digital Kabel omfatter vel 500.000 husstander og ble høsten 2018 lagt inn under Telenor Norge. Disse har en tv- og strømmetjeneste kalt T-We, men bruker ikke Googles Android TV-system.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Idar Vollvik: – Slik blir du raskt rik … Og sånn unngår du skivebom
01:07
Publisert: