Det er mediekonsernet MTG som sitter på rettighetene til La Liga i Norge, ut denne sesongen. Tv-konsernet har med det rettighetene til å vise verdens beste fotballspillere, Barcelonas Lionel Messi og Real Madrids Cristiano Ronaldo, ukentlig.

Men tirsdag denne uken sendte La Liga ut anbudsdokumentet for sesongen 2018/2019 til og med sesongen 2020/2021.

Det åpner sportsrettighetskampen som vil dominere det nordiske tv-markedet neste år.

Den britiske toppserien Premier League skal også selges neste år. Premier League er den desidert dyreste sportsrettigheten, som TV 2 betalte over 1,8 milliarder kroner for tre sesonger av i 2015. For Premier League ventes forhandlinger i Norden neste høst.

Budfrist 15. januar

Budfristen for de spanske rettighetene er i førsteomgang 15. januar.

Oppdatert torsdag 7. desember: Dette gjelder for agenter som kjøper rettighetene i utvalgte markeder. Etter 15. januar går agentene videre til ulike markeder for videresalg, og det vil derfor ta litt lenger tid før en avklaring i Norge kommer.

Tv-kanalen som sikrer seg rettighetene må ut med et ukjent millionbeløp.

Administrerende direktør Morten Aass i MTG Norge, som eier tv-kanaler som TV3, Viasat 4 og strømmetjenesten Viaplay, ønsker ikke å kommentere pågående rettighetsprosesser.

– Rettigheter i spill kommenterer vi aldri på. Men sport har vært viktig for MTG fra starten av, og vil forbli en veldig viktig del av tilbudet fremover. Derfor er alle store rettigheter som er ute til salg interessante, sier Aass.

Sportsporteføljen til MTG inkluderer også Champions League, som kanalen fra neste sesong skal dele med TV 2. I tillegg eier også MTG rettighetene til italiensk Serie A, nederlandsk Eredivisie og franske Ligue 1.

Lønnsomme rettigheter

– Det er viktig å ha et bredt og godt tilbud og konsentrerer deg om noen sporter som du vet har stor appell, og der er fotball i en særklasse, sier Aass.

Rettighetssjef i TV 2, Bjørn Taalesen, bekrefter at han har mottatt anbudsdokumentet fra La Liga.

– Vi vil alltid se på nye rettigheter med interesse, og bruke tiden vi har frem til 15. januar på å bestemme oss for hva vi vil gjøre, sier Taalesen.

Kommunikasjonsrådgiver Lars H. Kvam i TVNorge- og Max-eier Discovery skriver i en sms at tv-konsernet følger slike prosesser nøye.

– Generelt sett vil vi alltid være interessert i lønnsomme rettigheter. La Liga har vi også vist på våre kanaler før. Vi ønsker imidlertid ikke å kommentere hvordan vi forholder oss til konkrete rettigheter som vi ikke er i besittelse av selv, skriver Kvam.(Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Statistene i en av de viktigste julemytene ble superkjendiser. Det er bare et problem
Kjetil Wiedswangs julekalender: Dette er julens dårligst forankrede historie.
01:19
Publisert: