– Dette er ikke et offensivt, forretningsmessig grep for NRK, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

– Eller for TV 2, skyter administrerende direktør Olav T. Sandnes i TV 2 inn.

– Dette gjør vi for å sikre publikum tilgang til vårt innhold. Det er viktig at det er mulig å se NRK gratis over hele landet, og RiksTV dekker områder som ikke har kabler, og fiber, fortsetter Eriksen.

DN møter de to tv-toppene på kringkastingssjefens ærverdige kontor på Marienlyst, der kun et hvitt malingsstrøk (for å bøte på skadene fra rekken av storrøykende kringkastingssjefer) skiller det fra slik det ble bygget på slutten av 30-tallet.

Siden RiksTV ble etablert i 2005, som følge av overgangen fra analogt til digitalt bakkenett, har NRK, TV 2 og Telenor sammen drevet tv-distribusjonsselskapet. Det er nå i ferd med å endre seg.

Da Telenor ønsket å trekke seg ut av selskapet, bestemte NRK og TV 2 seg for å kjøpe det ut sammen. De to allmennkringkasterne vil eie halvparten hver når transaksjonen er gjennomført.

– Det som skjer er at to eksisterende eiere tar ansvar som følge av at en aktør vil ut. Bakkenettet er en viktig del av infrastrukturen som myndighetene ønsker å opprettholde, sier Sandnes.

Vil ikke ut med kjøpssummen

RiksTV konkurrerer i dag med de andre distribusjonsselskapene Canal Digital, Viasat, Altibox, Get, og Telenor, men er de eneste som leverer på det digitale bakkenettet. Driften står Norges Televisjon for, som også eies av NRK, TV 2 og Telenor, men som også er en del av transaksjonen. Partene ønsker ikke å gå ut med kjøpssummen.

– Prisen reflekteres av at en aktør skal ut av selskapet. Vi har funnet en fornuftig pris alle aktører mener er riktig, og som reflekterer at bakkenettet og RiksTV opplever en helt annen konkurranse enn for noen år siden. Strømmetjenester har en helt annen utbredelse enn tidligere, sier Sandnes.

– Bør ikke skattebetalerne, som finansierer både NRK og deler av TV 2, få vite hvor mye penger dere bruker på dette?

– Vi får se når dette blir godkjent av Konkurransetilsynet og transaksjonen formelt er gjennomført om vi kan komme tilbake på dette. I utgangspunktet er ikke dette en kostnad, men en investering i et selskap som leverer resultater. RiksTV har klart å opprettholde en kundemasse som gjør bakkenettet lønnsomt. Det er veldig viktig både for forbrukerne og for oss, sier Eriksen.

– Så det er ikke bare idealisme?

– Det er ikke en tanke bak at NRK skal tjene mye penger på dette. Det er en tanke at vi gjennom dette selskapet kan opprettholde gratis tilgang til NRK over hele landet, uten å bruke penger vi burde brukt på innhold, sier Eriksen.

– Som allmennkringkaster er det viktig å være en aktør som når bredt ut. Vi er et kommersielt drevet selskap som skal tenke på å finansiere journalistikken fremover. Det å være eier i RiksTV tror vi er fornuftig, sier Sandnes.

Svært tøff start

RiksTV fikk en svært tøff start som et selskap med et samlet driftsunderskudd på rundt 750 millioner kroner på de fire første årene. Så snudde det for selskapet. Siden 2010 har det gått i overskudd hvert år – og har nesten dekket opp for tapene.

Thor Gjermund Eriksen satt i TV 2-styret under RiksTVs første år, og fikk dermed et innblikk i driften av selskapet på grunn av tv-kanalens eierskap.

– Det er ingen hemmelighet at det var veldig store finansielle problemer i selskapet, der eierne måtte inn med ny kapital. Etter to års drift tenkte jeg dette vil bli krevende. Etter det har selskapets administrasjon og organisasjon levert. De har klart å utvikle selskapet på en ganske imponerende måte, sier han.

Vil forenkle virksomheten

Kommunikasjonssjef Hanne Knudsen i Telenor forteller at selskapet ikke lenger vil ha eierandeler i bakkenettet etter transaksjonen.

– Som del av Telenors strategi om å forenkle virksomheten, har vi besluttet å selge vår eierandel i Riks-TV (RTV) og Norges Televisjon (NTV) til NRK og TV 2.

Fremover vil selskapets tv-distribusjon bestå av Canal Digital og T-We.

Administrerende direktør Jérôme Franck-Sætervoll har følgende kommentar til saken:

– RiksTV forholder seg til de eierne vi til enhver tid har, og jeg vil for øvrig vise til eierne for eventuelle kommentarer, sier han.

Tror på fremtiden

RiksTV hadde 253.000 kunder i 2018 – en nedgang fra 263.000 kunder året før. Både Sandnes og Eriksen er to av RiksTVs kunder. TV 2-sjefen har det hjemme, mens NRK-sjefen har det på hytta i Nordmarka der han kan følge med når favorittlaget Manchester United spiller kamper.

Til tross for sterk konkurranse tror både Sandnes og Eriksen at bakkenettet kommer til å være viktig i årene fremover. Tidligere i år fikk Norsk Televisjon konsesjon til å drive det frem til 2030.

– Hvordan tror dere RiksTV kommer til å se ut om ti år?

– Vi håper at RiksTV klarer å modernisere seg sånn at det fortsatt er behov for deres tjenester. Spørsmålet handler mer om bakkenettet eksisterer. Vi ser en ganske rask utvikling i markedet, sier Sandnes.

– Bakkenettet, satellittdistribusjon, kabler som ikke er fiber. Alle blir utsatt for sterke utfordrere. Kanskje blir fiber det også en gang. Vi får jo mer og mer trådløst, så kanskje trenger vi ikke fiberen etter hvert. Distribusjonsmarkedet er i så stor utvikling at det er vanskelig å si hva som er situasjonen om ti år, sier Eriksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.