Omtrent samtidig som vårsola titter frem, lander årets første TV-modeller i butikkhyllene. Fjorårsmodellene fases ut, og erstattes med ferske modeller og ny teknikk. Verdens største TV-produsenter har jobbet på spreng for å kunne tilby noe nytt og spennende som kan utløse kjøpetrangen hos folk flest.

4K for alle penga

En tydelig trend i år er den kraftige økningen i antall TV-modeller med 4K-oppløsning (3840 x 2160 piksler). I 2014 sank prisene til et anstendig nivå, og denne trenden ser bare ut til å fortsette i 2015. 4K er ikke lenger en dyr teknikk forbeholdt toppmodellene, men rulles nå ut i stor skala hos alle produsentene. Større utvalg betyr også lavere priser: I fjor kunne man kjøpe de rimeligste 55" 4K TV-ene for under 10.000 kroner. I år tror vi det er prisene på de virkelig store skjermene (65" og større) som skal videre ned. Stadig flere drømmer om en ekte storskjerm i stua, og i år blir det mindre grunn til å velge en tradisjonell Full HD TV neste gang du skal ut og handle.

Strømming & nettfilm

TV-markedet slik vi kjenner det er i kraftig endring. Netflix har snudd opp ned på måten mange av oss ser spillefilm og serier på. Youtube er også en stadig voksende oase av innhold i alle kategorier og kvaliteter. Vi tilvenner oss et bruksmønster der vi kan velge å se hva vi vil, når vi vil. Tradisjonell kringkasting fyller fortsatt et viktig behov i form av direktesendte programmer. Men også TV-kanalene må tilpasse seg utviklingen og tilby oss noe av sitt innhold «on demand». TV-en er en kilde til interaktiv underholdning. Derfor er internett, Wifi tilkobling og en kraftig prosessor blitt minst like viktig som den ordinære antenneinngangen.

Forbedret Smart-TV

Nytt innhold og nye bruksområder stiller også nye krav til hvor lett TV-en er å betjene.

2015 markerer derfor overgang til nytt operativsystem for mange av TV-produsentene. Sony og Philips har begge valgt Googles nye Android Lollipop som plattform for sine smart TV-er. En åpenbar fordel ved å velge Android som operativsystem er det store utvalget av apper. Samsung og LG er imidlertid ikke tilfreds med det: De vil beholde en større grad av egenkontroll, og har derfor valgt sine egne løsninger (Tizen og WebOS). Panasonic har på sin side valgt det åpne og HTML5 baserte Firefox som sin samarbeidspartner.

Bedre bildekvalitet med HDR

Videoinnhold med High Dynamic Range (HDR)er et av de hotteste temaene på bildefronten i år. Kort fortalt dreier det seg om en ny digital bildestandard med økt kontrastomfang fra det mørkeste svart til det lyseste hvitt. Dagens bildestandard er tilpasset et ganske lavt gjennomsnittlig lysnivå. Nå ønsker man å kunne vise bilder hvor sterke lyskilder som flammer, sollys og lignende får en mer realistisk styrke og glød. Det krever både nytt kildemateriale, ny koding og nye skjermer som er i stand til utnytte den ekstra bildeinformasjonen. Denne teknikken vil i første rekke være forbeholdt årets high-end modellene med OLED eller bak-LED panel. HDR kildemateriale er det ennå sparsomt med, men Netflix vil lansere nytt innhold kodet i formatet i løpet av året. Det kommende 4K Blu-ray formatet, som lanseres ved årsskiftet 2015/2016, vil også ha støtte for HDR. Det samme gjelder trolig nye kringkastingsstandarder når disse blir ferdigstilt.

Guiden

Årets TV-guide er basert på et utvalg av de antatt mest populære modellene, hvor 4K-kompatible modeller er prioritert.

Grunnet hyppige valutaendringer var det dessverre ikke mulig å innhente oppdaterte priser fra leverandørene. Vi anbefaler derfor å sjekke hos nettsteder som Prisjakt og Pricerunner for dagsaktuelle priser.

Samsung

Samsung JS9000.
Samsung JS9000. (Foto: Samsung.)

Samsung har i flere år vært den mestselgende TV-leverandøren i Norden. I år satser den koreanske giganten tungt på buede skjermer med Ultra-HD oppløsning.

Samsung er den mest toneangivende produsenten innen TV-design, noe de bekreftet med fjorårets introduksjon av «Curved» TV-skjermer med bueform. Etter en litt treg start ser det nå ut som bueskjermene har kommet for å bli, og selv om ikke alle foretrekker de buede skjermene foran de flate, har Samsung klokkertro. I år introduserer de bueformen på enda flere av modellseriene sine.

S-UHD

Det blir ingen utvidet satsing på OLED fra Samsung i år. I stedet lanserer de en «blodtrimmet» versjon av sine tradisjonelle LED LCD skjermer med ekstra høy kontrast og lysstyrke, som er forberedt for det kommende HDR-formatet. De nye skjermene tar i bruk avansert Nå skal tv-en ha «kvanteprikker» -teknologi, som ifølge Samsung selv skal kunne konkurrere, eller til og med overgå OLED på enkelte områder.

 

Nytt smart TV konsept

Samsung har valgt å ikke ta i bruk Googles Android TV grensesnitt. I stedet tar de i bruk sitt egenutviklede operativsystem som de kaller Tizen. Det innebærer et helt nytt grafisk brukergrensesnitt hvor de ulike formene for TV-innhold apper skal være bedre organisert. Nye og ekstra kraftige prosessorer skal sørge for lynrask betjening. En ny fjernkontroll med pekefunksjon står også på listen av forbedringer.

Modellserier

JS9505

Årets  toppserie fra Samsung er en TV mange vil sikle over. Den har en buet ramme i børstet metall, og et meget avansert 200 Hz UHD bildepanel med ekte LED-baklys, som Samsung kaller Precision Black Pro. Dette sikrer optimalt svartnivå og kontrast. Samsung-panelet er også spesifisert med ekstra høy maksimal lysstyrke (Peak Illuminator Ultimate) for å være kompatibel med HDR bildemateriale. Tilkoblinger skjer via en separat One Connect boks. En ny Octacore-prosessor sikrer lynhurtige smartfinesser og multi tasking. JS9505 har dessuten innebygd web-kamera, og blir tilgjengelig i 65", 78" og 88" skjermstørrelse.

JS9005

JS9005 er en forenklet utgave av toppmodellen, fortsatt med buet skjerm og UHD oppløsning, men hvor baklyset er erstattet med rimeligere LED kantbelysning. JS9005 støtter fortsatt HDR bildemateriale, men vil trolig ha noe lavere kontrast og maksimal lysstyrke. Den har imidlertid like avansert bildebehandling, og samme One Connect boksen med Octacore prosessor. Tilgjengelig i 48", 55" og 65".

JS8505

Samsungs 8-serie har lenge vært en av deres bestselgere. Dette er den rimeligste serien som kombinerer både buet design, Ultra-HD/4K-oppløsning og den ekstra kontrastrike SUHD teknikken. Årets modeller har mye til felles med 9-serien, men har en mindre «One Connect Mini» koblingsboks, og må nøye seg med en ordinær Quadcore prosessor. JS8505-serien blir tilgjengelig i 48", 55" og 65".

JU7505

Fjorårets bestselger HU7505 var Samsungs beste flate skjerm, og en av våre favoritter blant rimelige Ultra HD TV-er. Nå er den tilbake i buet versjon. JU7505 har et noe enklere bildepanel med Ultra-HD oppløsning, men uten den avanserte SUHD teknikken fra toppmodellene. Tilkoblinger skjer via One Connect Mini boks. JU7505 blir tilgjengelig i 48", 55", 65" og 78" skjermstørrelse.

JU7005

7005-serien er den flate versjonen av 7505-serien. Med unntak av bueformen og den tilhørende funksjonen Auto Depth Enhancer, er de to modellseriene svært like. 7005-serien er imidlertid tilgjengelig i et bredere utvalg av størrelser, fra 40" og helt opp til 85".

JU6000

6-serien fra Samsung er en meget variert og omfattende modellserie, og består av både buede og flate modeller med både UHD og Full HD-oppløsning fra 40-65". Fellesnevneren her er standard 100 Hz bildebehandling, og fraværet av One Connect boks. Alle tilkoblinger skjer direkte på baksiden av skjermen.

LG

LG Electronics EG960V.
LG Electronics EG960V. (Foto: LG)

Koreanske LG har som mål å være teknologiledende blant TV-produsentene. Det markerer de i år med neste generasjons TV teknikk OLED med 4K oppløsning.

LG sjokkerte en hel TV-verden da de i 2013 lanserte sin første produksjonsklare OLED-skjerm rett foran nesa på konkurrentene. Deretter ble 2014 året da den sagnomsuste OLED-teknologien sivet ned i prisklasser som vi «vanlige dødelige» kunne ta oss råd til. I år vil LG introdusere de første storskjermene med 4K-oppløsning.

Selv om OLED står i fokus, har ikke LG glemt å videreutvikle den tradisjonelle LED LCD teknikken, som fortsatt står for brorparten av omsetningen. Årets sortiment består av hele seks ulike serier med 4K oppløsning. Toppmodellene tar i bruk ny teknikk kalt Quantum Dot (kvanteprikker) for å oppnå både økt kontrast og lavere energibruk.

Fellesnevneren for OLED og LED-toppmodellene er økt kontrast og bredere fargespekter, for å være kompatibel med fremtidig TV innhold med HDR. Alle 4K-skjermer støtter også HEVC og Google VP9 videokodek, for strømming av 4K-innhold fra Netflix og Youtube over nettet.

Forbedret brukergrensesnitt

LG lanserte i 2014 sitt nye operativsystem kalt WebOS. En grafisk lekker plattform hvor innhold og funksjoner ligger organisert i en kortstokk nederst på skjermen. Den avanserte programvaren hadde imidlertid ulempen at den kunne oppleves treg i bruk, og var dessuten forbeholdt et begrenset antall modeller. I år kommer samtlige modeller med WebOS, og har dessuten fått oppgraderte quadcore prosessorer for en mer sømløs brukeropplevelse. Den nye Magic Remote fjernkontrollen har også fått snarvei-knapper til de viktigste funksjonene.

Modellserier

OLED

LGs OLED-sortiment består av fem separate modellserier. Felles for alle OLED-modellene er ekte 10 bit bildepanel med TruHD bildebehandling og ColorPrime fargeteknikk som åpner for støtte av HDR bildemateriale.

Toppmodellen 77EG990V er en 77" OLED TV med 4K oppløsning. En meget eksotisk, «fleksibel» OLED-TV, med motorisert bildepanel som kan veksle mellom flat og buet fasong. Med en antydet pris på rundt 300.000 kroner blir den neppe noen storselger.

65EF980V er som navnet indikerer en flat 65" OLED-TV med 4K oppløsning. Denne modellen har et ekstra påkostet lydsystem i form av en separat lydplanke under skjermen.

55/65EG960V er buede OLED skjermer med 4K oppløsning.

55/65EF950V blir trolig blant de mest interessante OLED-skjermene fra LG i år, med henholdsvis 55" og 65" i flat fasong.

55EG920V er en 55" buet 4K OLED skjerm med enklere Magic Remote.

UF950V/940V

Dette er LGs toppmodell blant tradisjonelle LED LCD skjermer. UF950-serien er en supertynn (8,5 millimeter) TV med dobbel TV-tuner, et 4K bildepanel med ColorPrime teknikk som åpner for et større fargespekter, samt Quantum dot teknikk for økt kontrast og bildedynamikk. Et ekstra avansert 4.2 kanals lydsystem er også på plass. Den enklere UF940-serien er identisk bortsett fra 1 TV-tuner og enklere stereo lydsystem, samt at den mangler ColorPrime teknikk.

UF850V/860V

UF850V er en tradisjonell flat LED-LCD TV med kantbelysning og 4K oppløsning. Serien er tilgjengelig i en rekke størrelser fra 49-65". Standard fargerom og bildedynamikk. UF860V er tilgjengelig i 55" og 65" format, med støtte for økt fargespekter (Wide Color Gamut).

UG870V/880V

LGs første buede LCD-LED serie, uten bredere fargespekter eller ekstra lysstyrke fra toppmodellene, men likevel høyverdige spesifikasjoner. Tilgjengelig i 55" og 65" (UG870V) med kant-LED belysning. UG880V modellen er tilgjengelig i 79", med direkte LED-baklys.

Sony

Sony KD65X9000C.
Sony KD65X9000C. (Foto: Sony)

Skarpere og mer kontrastrik bildekvalitet, slankere design og fetere lyd står på TV-menyen fra Sony i år.

Sony har ikke hatt det så lett i det siste. Det siste året har vært preget av røde tall, nedskjæringer, omstrukturering og ikke minst hacking-skandaler for den japanske giganten, som heldigvis har mange ben (film, musikk, forbruker- og proff elektronikk) å stå på. Kvaliteten er det heller ingenting å si på: Sony leverte noen av Sylskarp drømme-TV i både den rimelige og dyre enden av prisskalaen.

Bedre bildekvalitet med X1

Sony har lang fartstid med 4K, og var den første produsenten som lanserte 4K TV til hjemmebruk. En av hemmelighetene bak den gode bildekvaliteten ligger i Sonys avanserte X-Reality bildeprosessor, som nå er tilbake i enda kraftigere utgave. Den nye X1-prosessoren analyserer bildematerialet ned til hver minste piksel og tar seg av oppskalering, støyreduksjon, samt forbedrer skarphet og bildedynamikk.

Android TV

Sony har valgt Googles nye Android L som brukergrensesnitt til sine smart TV-er. Det nye operativsystemet er en skreddersydd Android-versjon for TV-bruk, hvor apper og innhold blir bedre integrert på TV-skjermen. Kommunikasjon med mobil og nettbrett går også vesentlig glattere med Google Cast, der man enkelt kan søke og dele innhold mellom skjermene. Utenpå selve Android-rammeverket har Sony også lagt til sine egne funksjoner, deriblant deres egen One Flick fjernkontroll som gjør det enkelt å navigere i de ulike menyene.

Modellserier

X930C (65”) / X940C (75”)

Sonys toppmodeller kombinerer 4K oppløsning og Triluminos bildepanel med økt fargespekter. X930C kommer i 65" utgave med kantbelyst LED-panel. Storebroren 75X940C kommer med direkte LED-baklys. Begge modeller vil støtte videoinnhold med HDR fra Netflix. Begge har også sidemonterte høyttalere slik vi kjenner det fra fjorårets toppmodell, men har fått en slankere formfaktor. For å unngå tynnere lyd har Sony utstyrt skjermen med mer effektive «Magnetic Fluid» basselementer.

X900C

Sony vil også tilby en «Ultra-slim» designmodell med 4K oppløsning i år. X900C er faktisk verdens tynneste LED-LCD TV, og måler kun 4,8 millimeter ute i kantene. Sony har utviklet et eget veggfeste som monterer skjermen tett på veggen. Bildepanelet er standard 4K med kant-LED, uten XDR. X900C kommer i 55" og 65" utgave med Android operativsystem.

S85C

Heller ikke Sony vil være ukjent med buede skjermer i år. S85C kommer i 55" og 65" skjermstørrelse. Den er for øvrig bygget over samme lest som de andre 2015-modellene fra Sony, deriblant X1 bildeprosessor og Triluminos bildepanel, men uten ekstra kontrast/bildedynamikk fra Xtended Dynamic Range.

X85C/X83C

Her er arvtageren til fjorårets populære X8505-serie. Sonys rimeligste 4K-modell kommer nå i langt flere størrelser, deriblant 43" og 49" (X8305C) samt 55", 65" og 75" (X8505C). Den skal by på mye av den samme bildekvaliteten som toppmodellene, men ser ut til å mangle støtte for HDR bildeinnhold, som krever et panel med enda større lysstyrke. Det er imidlertid snakk om en Android TV med full støtte for Netflix og Youtube i 4K-oppløsning.

Panasonic

Panasonic VIERA TX-CX800.
Panasonic VIERA TX-CX800. (Foto: Panasonic)

Panasonic slipper hele 5 modellserier med 4K-oppløsning i år, hvorav tre av dem har buet panel.

Panasonic er ikke like store som de var i plasmaens glade dager, men den tradisjonsrike japanske produsenten er fortsatt lidenskapelig opptatt av bildekvalitet. Fjorårets toppmodell TX-65AX900E markerte et etterlengtet comeback i så måte, og det er disse verdiene man nå ønsker å bygge videre på. Panasonic tilbyr hele 5 nye modellserier med 4K-oppløsning i år,  hvor tre av modellene er av den buede varianten.

Avansert bildebehandling

Panasonic påberoper seg som vanlig store fremskritt innen bildekvalitet. Den nye bildeprosessoren 4K Studio Master Pro analyserer alt av videomateriale og oppskalerer det til 4K-oppløsning. Nær samtlige av de nye Panasonic 4K-skjermene støtter HEVC, med mulighet for Netflix-streaming i 4K-oppløsning. Panasonics toppmodeller CX800 og CR850 vil dessuten støtte videoinnhold i HDR-kvalitet.

Firefox OS 


Sony og Philips har valgt Android, og LG og Samsung går for egne systemer. Panasonic har på sin side valgt Mozilla Firefox som sitt nye Smart-TV brukergrensesnitt, som kan skreddersys til hva du selv liker å se på. Innholdet er inndelt i tre kategorier: Direktesendt TV, Apper (for eksempel Netflix) og Devices for tilkoblet utstyr som Blu-ray. Menysystem og brukergrensesnitt drives av en kraftig Quad Core prosessor.

TV hvor som helst

Flere av Panasonics modeller kommer også med doble TV-mottakere, og funksjonen TV Anywhere som gjør det mulig å strømme live TV-kanaler direkte fra TV-en til en annen skjerm, eller et nettbrett. I teorien skal du kunne se dine favoritt TV-kanaler hvor som helst i verden, bare du er tilknyttet et nettverk.

Modellserier

CX800

Stikkordet for Panasonics nye toppmodeller er større fargespekter. CX800-serien har fått avansert bildepanel med Wide Colour Phosphor teknikk, og et nytt fargefilter som gjør det mulig å gjengi flere fargenyanser enn før. Panasonic selv hevder at den nye modellen kan gjengi opptil 98% av Digital Cinema Initiative (DCI) fargerommet som er den profesjonelle bildstandarden i kinoverdenen. Panasonic har også økt lysstyrken betraktelig på CX800, med noe de kaller Super Bright Panel. Alt ligger dermed til rette for å gjengi HDR-innhold når dette lanseres. CX800 har dobbel TV-tuner og blir tilgjengelig i 55" og 65" utgave.

CR850

Samsung har fokusert mye på buede skjermer i året som gikk, og nå vil også Panasonic være med på moroa. CR850 er en buet toppmodell, som ellers har like spesifikasjoner som den flate CX800.

CX750/CX700

Dette er en enklere utgave av toppmodellen CX800, uten høyere kontrast, utvidet fargerom eller HDR-støtte. Den har imidlertid dobbel TV-tuner. CX750 blir tilgjengelig i 43", 49", 55" og 60". Panasonic lanserer også CR730 (55/65")som er en buet versjon av CX750, samt CX700 (40-65") en flat lillebror med enkel TV-mottaker.

Philips

Philips 65PUS7600.
Philips 65PUS7600. (Foto: Philips)

Philips er fortsatt med blant de viktigste TV-leverandørene, og i år bygger de videre på sine erfaringer med Android TV.

2014 ble et aldri så lite «mellomår» for Philips som TV-merke. Etter å ha vært deleid av Philips og kinesiske TPV siden 2012, sitter den kinesiske produsenten nå med 100% eierandel av TV-divisjonen. Flere nøkkelpersoner har imidlertid blitt med over i det nye selskapet. Philips leverte flere TV-er med flott ytelse og god bildekvalitet i 2014, men møtte på noen utfordringer: En av dem var mangel på fullverdig, integrert støtte for det viktige kompresjonsformatet HEVC, med begrenset 4K-støtte som følge. Alt dette og mye mer er rettet opp i 2015.

Android TV

Philips introduserte sine første Android TV-er allerede i 2014, et år før Google selv lanserte en egen TV-versjon. Det var basert på det mobile operativsystemet Android Jelly Bean, noe som medførte en hel del «barnesykdommer». Årets modeller er imidlertid basert på den fullverdige Android-versjonen for TV-bruk, som må forventes å by på færre utfordringer.

Modellserier

PUS7600 (48", 55", 65")

Dette blir den foreløpige toppmodellen i Philips-sortimentet. Flaggskipet i 9000-serien lanseres trolig ikke før på IFA-messen i Berlin i september. I mellomtiden tilbyr PUS7600 på 4K-oppløsning, Philips sin kraftige Pixel Precise Ultra HD bildebehandling og 1400HZ Perfect Natural Motion (interpolering/bevegelsesutjevning). Philips-skjermen har selvfølgelig Ambilight, her i en tresidig variant. Den har også innebygd fjernstyring av Philips Hue+ fargelyspærer, for den som vil ha Ambilight-lyset i hele huset. Android Lollipop operativsystem med 16 GB lagringsplass, dobbel TV-tuner og trykkfølsom fjernkontroll med mikrofon er også på plass.

PUS7100 (43", 49", 55", 65")

PUS7150 er en lillebror til 7600 med noe enklere design og mindre kraftig bildebehandling, 800Hz Natural Motion, og fjernkontroll uten mikrofon.

Philips lanserer en rekke nye modellserier i 2015, deriblant rimeligere Full HD modeller og høyere spesifiserte Ultra-HD modeller.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.