NRK gikk på sparebluss mens 1.700 journalister var ute i streik mellom 15. og 23. mai. Det kostet dem 18 prosent av markedsandelen blant alle tv-seere mellom 10 og 79 år, viser ferske tall for mai.

Seerandelen til NRK1 gikk ned 18 prosent fra mai i fjor til i år blant alle seergrupper, med en total andel på 24,8 prosent i år mot 30,3 prosent i fjor.

NRK2 faller 12 prosent, og NRK3/Super hele 24 prosent i den totale seermassen, viser de ferske tv-tallene.

Blant de kommersielle målgruppene mellom 15 og 50 år er nedgangen noe mildere, med et fall på 6,5 prosent fra en andel på 24,7 prosent i fjor til 23,1 i år.

Konkurrentene jubler

Streiken sendte dermed seerne som valgte å se videre på det NRK-løse tv-tilbudet over til konkurrentene, der TV 2 og MTG tok dem imot med åpne armer.

TV 2 melder om en vekst i seerandelene på 15 prosent blant alle seere mellom 10-79 år. Veksten hos TV3 og Viasat 4-eier MTG i samme gruppe er på hele 18 prosent.

For MTG er den store vekstdriveren Viasat4, som markerer en økning på 100 prosent fra en andel på 1,6 prosent i fjor og 3,2 prosent i år blant alle tv-seere.

Nyhetskanalen i været

Særlig andelsveksten til TV 2 Nyhetskanalen, på hele 79 prosent, vitner om klar gevinst på manglende nyhetsproduksjon på NRK.

NRKs faste nyhetsprogrammer som Dagsrevyen eller Dagsnytt 18 utgikk under streiken, og var erstattet med minuttlange nyhetsbulletenger på radio.

Nyhetskanalen hadde en andel på 5,2 prosent av tv-markedet i mai i år, en økning fra 2,9 prosent i samme måned i fjor.

Seerne brukte ifølge TV2 i snitt 49 minutter daglig på Nyhetskanalen under NRK-streiken. Formidabelt, mener kanaldirektør Trygve Rønningen.

– Dette er fantastiske tall. Ikke bare setter den andelsrekord – i tillegg er det rekord i daglig seertid gjennom en måned. At seerne bruker hele 49 minutter på Nyhetskanalen daglig er formidabelt. Som kommersiell allmennkringkaster ønsker vi å være et godt alternativ til NRK. Seerne responderer altså godt på dette, sier Rønningen i en pressemelding.

I den kommersielle seergruppen mellom 15 til 50 år, hadde Nyhetskanalen en økning på 55 prosent, med en andel på 3,4 prosent.

TV 2s hovedkanal økte med 19 prosent i mai sammenlignet med fjoråret, med årets andel på 20,9 prosent fra 17,6 prosent i 2017.

Discovery med nedgang

For TVNorge- og Max-eier Discovery Networks Norway er den eneste av konkurrentene som ikke merket noen streikeeffekt.

Tv-gruppen melder om en nedgang i markedsandel på tre prosent i mai i år sammenlignet med fjoråret, med en total andel på 18,7 prosent i år satt opp mot 19,3 prosent i fjor.

– Mai ble en måned helt på det jevne. Våren totalt sett har derimot vært langt bedre. Suksessen med OL og økte seertall på Eliteserien gjør oss til den klare vekstvinneren i vår. Det var målet, og det er godt å konstatere at vi innfrir, sier Discovery-sjef Tine Austvoll Jensen i en pressemelding.

Hovedkanalen TVNorge gikk ned med åtte prosent i mai, fra 7,1 prosent i mai i fjor til årets 6,5 prosent. Blant de kommersielle seerne er fallet til TVNorge på 13 prosent, og for hele Discovery-gruppen på syv prosent.

I løpet av årets første fem måneder, har Discovery-kanalene imidlertid vokst med 24 prosent i den totale seermassen, melder selskapet.(Vilkår)