Discovery hadde en seerandel på 34,5 prosent i februar. Det satt dem foran NRK og TV 2-gruppen, med henholdsvis 30,8 og 21,4 prosent.

Det er første gang Discovery-kanalene kaprer en større seerandel enn sine to største seerkonkurrenter.

– OL har vært en to uker lang opptur for oss, og det er gledelig å konstatere at vi nå slår nok en rekord. I februar hadde vi den høyeste oppslutningen vi har hatt noen gang gjennom en hel måned, sier Tine Austvoll Jensen, sjef i TVNorge og Discovery Networks i en pressemelding.

Størst totalt

Tine Austvoll Jensen er administerende direktør i Discovery Norge.
Tine Austvoll Jensen er administerende direktør i Discovery Norge. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Austvoll Jensen påpeker at TVNorge og Discovery har vært større enn NRK og TV 2 blant den yngste seergruppen før, men at dette er første gang Discoverys tv-kanaler er størst blant alle seere.

En stor milepæl, kommenterer TVNorge-sjefen.

– Vi har vært større enn NRK og TV 2 blant den yngste halvdelen av befolkningen før. Men nå er vi for første gang største TV-gruppe totalt. Det er en stor milepæl for oss, sier Jensen.

Discovery ble også største tv-gruppe blant de kommersielt attraktive seerne, altså de under 50 år, i februar.

Stjal mest fra NRK

Andelsveksten til Discovery merkes naturlig nok hos konkurrentene. Verst gikk Discoverys vekst utover NRKs kanaler.

En nedgang på 10,3 prosentpoeng i den kommersielle målgruppen og 14,5 prosentpoeng totalt ble fasiten for årets februar sammenlignet med fjoråret for rikskringkastingen.

Det utgjør et brått fall for NRK, som i februar i fjor hadde suksess med sin satsing fra ski-VM i Lahti i 2017.

TV 2s totale seerandel gikk ned fra 26 prosentpoeng til 21,4 prosent fra februar i fjor til i år, et fall på 4,6 prosentpoeng. Kommersielt gikk det verre, med et fall fra 30,7 prosent til 23,4 prosent – en nedgang på 7,3 prosentpoeng.

Den totale andelen for TV3-eier Modern Times Group (MTG) gikk ned 0,6 prosentpoeng i den totale seerstanden, med et fall på 0,8 prosentpoeng hos de kommersielle målgruppene.

MTG sitter igjen med en seerandel på 5,5 prosent totalt, og 7,8 prosent blant de kommersielle målgruppene.

Tapte OL-kampen

OL er blitt lukrativ butikk for Discovery Networks. TV-konsernet har ifølge GroupM dratt inn over 385 millioner kroner på reklame under OL-sendingene.

DN skrev i februar at TVNorge-eieren med en snittrabatt på rundt 65 prosent til annonsørene sitter igjen med mer enn 140 millioner i rene reklamekroner på vinterlekene – og det med flere dager igjen av arrangementet.

Likevel førte tidsforskjell og fall i tv-markedet til at TVNorge og Discovery ikke klarte å kapre like mange OL-seere som TV 2 gjorde under OL i Sotsji for fire år siden.

Av de 20 mest sette OL-øvelsene på TVNorge, var det bare 15 kilometer skiskyting for menn og kvinnestafetten som samlet over en million seere.

TV 2 hadde på sin side hele ni øvelser, inkludert åpningsseremonien, som trakk én million seere eller mer.

På de 20 mest sette OL-øvelsene, trakk TV 2 i gjennomsnitt 976.000 seere – mot Discoverys 667.500 seere, viste tall DN samlet inn.

Kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery påpekte at den langt større tidsforskjellen mellom Norge-Pyeongchang og Norge-Sotsji ble en avgjørende faktor.

– Under Sotsji-lekene var tidsforskjellen på to timer. Tidsforskjellen mellom Norge og Sør-Korea er på åtte timer. Øvelsene den gang ble sendt i mer gunstige tidsslotter, sa Skoland til DN i februar.

Digitale seere på vinterlekene har TVNorge foreløpig ikke klart å samle inn.(Vilkår)