TV 2-kanalene gikk fra en seerandel på 28,4 prosent i mars i fjor til årets 25,1 prosent blant den kommersielle seergruppen mellom 15 og 50 år, en prosentvis nedgang på 12 prosent.
Det forårsakes hovedsakelig av et fall på 11 prosent for hovedkanalen TV 2, som i mars samlet en seerandel på 16,4 prosent mot 18,4 i fjor. Også flere av nisjekanalene som Livsstil og Humor opplever store prosentvise fall.
– At lineær-tv sliter med å holde på de yngre seerne er en felles industriell utfordring som vi jobber hardt for å finne svar på. Et av svarene våre er Sumo og spesialproduksjoner der. Så får vi glede oss over at den totale seingen holder seg bra, sier kanaldirektør Trygve Rønningen.
Avventer dom på premierene
Når alle seere telles med, holder TV 2-kanalene seg stabile på en seerandel på snaut 23 prosent – tilsvarende tall som fra fjoråret.
Det forårsakes av Nyhetskanalens sterke økning på 59 prosent som følge av blant annet Sylvi Listhaug-saken, som demmer opp fall på henholdsvis fire prosent for hovedkanalen og fem prosent for datterkanalen Zebra.
Hovedkanalen hadde premieresatsinger som humorserien «Roeng» og sangkonkurransen «Århundrets stemme», med programlederne Ivar Dyrhaug og Bertine Zetlitz i spissen, i mars.
– Er fallet blant de kommersielle seerne et tegn på at disse programmene ikke har truffet helt?
– «Roeng» har først og fremst vært eksponert på Sumo, og sendt på sene tidspunkter lineært. «Århundrets stemme» har falt litt etter en bra start, og hadde en påske som ikke var så bra. I konkurranse mot Melodi Grand Prix 10. mars og nå i palmehelgen klarte det seg ikke. Vi får gjøre opp status på «Århundrets stemme» når vi får flere normale uker å dømme på. Det er litt tidlig å felle dommen ennå, sier kanaldirektør Rønningen.
Fornøyd med OL-fri måned
Discovery-kanalene, som blant annet inkluderer TVNorge, Fem, Max og Eurosport, holder seerandelen jevn sammenlignet med mars i fjor. En kommersiell seerandel på 22,6 prosent, opp ett prosent fra fjoråret, og en generell andel på 16,7 prosent er fasiten for kommunikasjonsdirektør Espen Skoland og Discovery.
Det sier han seg godt fornøyd med i påskemåneden.
– Vi holer oss stabile sammenlignet med samme måned i fjor, og i fjor lå det ingen påskeuke i mars. Påsken er tradisjonelt ikke vår sterkeste uke. Så vi er godt fornøyde. Vi har hatt et historisk førstekvartal, og er generelt veldig fornøyde med starten på året, sier Skoland.
Han henviser til tv-konsernets OL-effekt i januar og februar, der de olympiske lekene sikret Discovery Networks en større seerandel gjennom februar enn TV 2 og NRK for første gang i kanalens historie.
NRK-nedgang
NRK mistet fem prosent av den totale seerandelen sin sammenlignet med mars i fjor. Fjorårets 46,4 prosent ble i år 44,2 prosent – en nedgang på fem prosent.
Det er hovedsakelig drevet av at hovedkanalen NRK1 mister seks prosent av andelen sin, fra 38,9 prosent i mars i fjor til 36,7 prosent i år.
Blant de kommersielle noterer rikskringkastingen en liten oppgang fra 30,9 til 31,1 prosents andel – en økning på en snau prosent.
For Modern Times Group (MTG) markerte mars en økning blant de kommersielt attraktive seerne: En andelsøkning fra blanke ti til 10,3 prosent fra i fjor til i år.
MTG holder seg også stabile når alle seere telles med, med en totalandel på syv prosent. Det skyldes selskapets gode egenproduksjoner, ifølge kommunikasjonssjef Line Vee Hanum.
– MTG gjorde en god mars måned og gikk frem i det kommersielle universet. Både TV3, Viasat 4 og TV6 øker i den kommersielle målgruppen. Særlig egenproduksjoner som nykommere «Camp Kulinaris» og seermagneter som «Luksusfellen» og «Paradise Hotel» bidrar til gode andeler, sier Vee Hanum.(Vilkår)