Seerne strømmer stadig vekk fra lineær-tv, og nettverkene kjemper om oppslutningen blant seerne som er igjen.

Den største nedturen i april sto TV3 og Viasat4-eier MTG for. Tv-gruppen ender på en oppslutning på 11 prosent blant de kommersielle tv-seerne mellom 20 og 49 år, en nedgang på over 10,5 prosent fra oppslutningen på 12,3 prosent i april i fjor.

Programmer som humorsatsingen «Han heter ikke William» og skandalegeneratoren «Paradise Hotel» har ikke hjulpet MTG og hovedkanal TV3 å få fotfeste blant de lineære tv-seerne.

Inkludert seerne som også er under 20 og over 50 år, faller oppslutningen til MTG. En nedgang på seks prosent, fra 8,5 prosent i fjor til årets blanke åtte prosent.

– Viasat4 og TV6 er noenlunde stabile, men TV3 har hatt en tøff måned. En del av årsaken er at påskeuken var i april i fjor, og det var en av våre beste uker i 2017. I år var påsken i mars, og det bidrar noe til nedgangen i forhold til i fjor. Ellers har flere av egenproduksjonene møtt tøff konkurranse denne måneden og ikke levert så godt som vi skulle ønske, sier kommunikasjonssjef Line Vee Hanum i MTG.

Hun understreker samtidig at selskapet har opplevd en oppgang på 14 prosent i startede strømmer på sin annonsedrevne strømmetjeneste Viafree siden april i fjor.

Kraftig fall for NRK

Også NRK faller kraftig blant de kommersielle seerne. Årets andel på 22,3 prosent er en betydelig nedgang fra fjorårets oppslutning 23,5 prosent.

Særlig er det oppslutningen til NRK3 som drar rikskringkasteren ned, der både NRK1 og NRK2 melder om en liten vekst.

NRK-fallet er størst når også seerne over 50 år trekkes inn i bildet.

I april i fjor lå NRKs totale seerandel på 37,5 prosent. I år er det samme tallet 34,4 prosent. Det forteller om en nedgang på åtte prosent i løpet av ett år.

Discovery alene med kommersiell vekst

Av tv-grupperingene er det kun TVNorge-eier Discovery Networks som klarer å kapre seerandeler blant den kommersielle seergruppen siden fjorårets aprilmåned.

Årets april-andel ligger på 26 prosent blant seerne mellom 20 og 50 år, en økning fra fjorårets 24 prosent.

Medregnet seere på tvers av alle aldre, øker Discovery med snaut ett prosent fra i fjor til i år – fra 19,8 prosent til 20 prosent i år.

Det sier Discovery-sjef Tine Austvoll Jensen seg svært fornøyd med.

– Vi kaprer andeler både med vår hovedkanal TVNorge og som TV-gruppe. Spesielt i den kommersielle målgruppen, altså blant seerne under 50 år. Der er vi faktisk den eneste tv-gruppen som vokser. Det skal vi være godt fornøyde med, skriver Jensen i en pressemelding.

Hun understreker at seerrekordene fra OL i februar har gitt Discovery-gruppen et løft blant seerne. Strategien om bredere lansering av gratisinnhold på strømmetjenesten Dplay har også gitt resultater, kommenterer Austvoll Jensen.

– Stadig mer gratisinnhold på Dplay gir effekt på varelageret, men også på abonnementsbasen. Vi kommer til å fortsette å holde trykket oppe digitalt gjennom sommeren og utover høsten, sier hun.

Kommersielt fall og totalt vekst

TV 2-kanalene har siden i fjor mistet 3,9 prosent av oppslutningen blant de kommersielt attraktive lineær-seerne. Årets andel er på 29,4 prosent, sammenlignet med fjorårets 30,6 prosent.

Kommersiell vekst for hovedkanalen og årets bestenotering for TV 2 Nyhetskanalen med en andel på 3,8 prosent gjør kanaldirektør Trygve Rønningen fornøyd.

– TV 2 Nyhetskanalen gjør en fantastisk jobb, og legger nok en sterk måned bak seg. Veksten for kanalen er rett og slett imponerende, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2.

Totalandelen på tvers av alle seergrupper gir imidlertid et helt annet bilde. Der maler TV 2-gruppen opp en sterk vekst i oppslutningen på hele syv prosent, fra en andel på 25,9 prosent i fjor til årets april-oppslutning på 27,6 prosent.(Vilkår)

Gult er kult
Porsche 911 Carrera T er en fest på fire hjul, men med en heftig pris har den fjernet seg fra utgangspunktet.
02:10
Publisert: