Netflix har i år varslet at de vil bruke mellom 7,5 og 8 milliarder dollar, godt over 60 milliarder kroner, på filmer og tv-serier til strømmebiblioteket sitt.
Mye av det skal produseres av Netflix selv.
Bare i løpet av årets første kvartal har Netflix lansert 14 egenproduserte filmer, 18 nye originale serier og 11 nye sesonger i eksisterende serier.
Den aggressive satsingen på internasjonal vekst og eget innhold har sørget for en massiv vekst i antall seere. Mandag kveld annonserte Netflix at strømmetjenesten har fått 7,4 millioner nye abonnenter i løpet av årets første kvartal. Over halvparten av tjenestens nå drøyt 120 millioner abonnenter holder til utenfor USA.
Den eksplosive Netflix-veksten er dårlig nytt for lineære tv-kanaler og -distributører, som opplever at seerne flykter til nye strømmetjenester og annen tv-bruk.
Vil alliere seg med «fienden»
DN og flere hundre andre journalister og nyhetsmedier er i disse dager samlet i Roma for Netflix-konferansen «See What's Next», der strømmegiganten presenterer noen av sine største nyheter og kommende satsinger.
Der åpnet Netflix-sjef Reed Hastings dørene for å samarbeide med tv-leverandørene de kupper seere fra.
– Vi er en underholdningskanal. Vi har 120 millioner abonnenter, mens tv-distributørene rundt om i verden leverer underholdning til milliarder av seere. Derfor jobber vi blant annet med Sky og andre tv-leverandører for å få Netflix inn i deres abonnementspakker, sa Hastings.
Det er ikke ulikt strategien til konkurrenten HBO, som i Norge er inkludert i tilbudet til Get.
Hastings understreker at ønsket til Netflix er å spre sitt innhold til så mange tv-seere i verden som mulig. Snart blir konkurransen hardere for å gjøre nettopp det.
Amazon, Apple og Facebook har alle varslet store satsinger på videoinnhold til sine egne strømmetjenester. I 2019 kaster også tungvekteren Disney seg inn i strømmemarkedet med egen tjeneste.
For å møte den kommende konkurransen har Netflix gjort avtaler med noen av tv- og filmbransjens største navn, for å sikre nok eget innhold til å fortsatt være attraktive for strømmepublikumet.
– Vi prøver å få innholdet vårt, enten det er laget i Bollywood, Hollywood eller Europa, delt på verdensbasis. Vi ønsker å støtte filmkunsten, og støtte kunstnerne slik at de kan fortelle sine historier slik de alltid har ønsket, sa Hastings.
Trakk frem «Lilyhammer»
Netflix-sjefen understreket fra scenen at samarbeid mellom Netflix og tradisjonelle tv-aktører har lagt grunnlaget for at strømmegiganten har vokst så raskt.
Eksempelet han brukte for å illustrere det, var NRK-serien «Lilyhammer».
– For flere år siden samarbeidet vi med den norske kringkasteren NRK om å lage «Lilyhammer». Vi tok den serien ut til hele verden. Vi tenkte at hvis vi kunne gjøre et «fish out of water»-program, der vannet er Lillehammer i Norge og fisken er Steven Van Zandt, populært på verdensbasis, kan vi gjøre alt, poengterte Hastings.
«Lilyhammer» ble produsert av det norske produksjonsselskapet Rubicon, og var en av de første originale tv-seriene strømmegiganten lanserte som en Netflix Original i 2012. Serien gikk i tre sesonger.
Netflix varslet på konferansen at de nå har over 55 film- og tv-produksjoner pågående rundt omkring i Europa.
TV 2 åpne for samarbeid
Kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 sier de er åpne for å samarbeide tettere med Netflix.
– Netflix har allerede hatt ulikt samarbeid med de fleste kringkasterne i Norge rundt finansiering og publisering av norske dramaproduksjoner, TV 2 inkludert, sier han.
Netflix var med på å finansiere krimserien «Grenseland», som ble sendt på TV 2 i høst.
– Vi ønsker å bygge et sterkt og norsk TV 2 Sumo. Det vil likevel være tilfeller der prosjektene krever store investeringer, hvor vi vil kunne samarbeide med for eksempel Netflix, sier Rønningen.
Også NRK holder dørene åpne for Netflix, som de samarbeidet med på «Lilyhammer».
– Det er selvsagt interessant for oss at våre serier blir solgt og vist i andre markeder enn her hjemme. NRK er en liten aktør i verden og dramaserier er store investeringer, så det er viktig for oss å samarbeide med andre aktører, sier tv-sjef Arne Helsingen.
At Netflix sikter seg inn mot distributører som Sky internasjonalt, og kan gjøre det samme med selskaper som Get og Altibox i Norge, er heller ikke problematisk, sier Rønningen i TV 2.
– At distributørene har sterke innholdspartnere er ikke nytt. Dette er en del av det tøffe konkurranseuniverset vi lever i hver eneste dag, sier han.(Vilkår)