Vinter-OL i 2018 arrangeres i den sørkoreanske byen Pyeongchang. Mange av øvelsene blir tv-sendt midt på natten her hjemme i Norge. En av de største norske stjernene innen vintersport, Therese Johaug, blir ikke å se på skjermen under disse lekene.

Johaug fikk tirsdag lengden på dopingutestengelsen økt fra 13 måneder til 18 måneder. Det betyr at hun først er ferdig med å sone dommen noen måneder etter at vinter-OL er ferdig.

Discovery Networks, som eier tv-kanaler som TVNorge, Max og Eurosport Norge, eier rettighetene til å vise OL i februar neste år, tillegg til OL i 2020, 2022 og 2024.

Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i Discovery.  
Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i Discovery.   (Foto: Brian Cliff Olguin)

– Dette er først og fremst leit for Therese Johaug personlig. Vi som rettighetshaver mister naturlig nok en viktig seerattraksjon, men vi må bare forholde oss til den dommen som er avgitt, skriver Discoverys kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i en sms til DN.

Betalte 11 milliarder

Johaug går nå glipp av hele neste skisesong, og mente selv dommen fremstår som «uforståelig og uforholdsmessig».

Therese Johaug sammen med sin manager Jørn Ernst under tirsdagens pressekonferanse. 
Therese Johaug sammen med sin manager Jørn Ernst under tirsdagens pressekonferanse.  (Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix)

Discovery måtte på europanivå ut med rundt 11 milliarder kroner for OL-rettighetene, og bygger opp teamet som skal rapportere fra OL neste år.

Skoland skriver at Discovery vil komme tilbake til de konkrete planene for OL senere i høst.

Tv-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom, som plasserer reklame fra annonsører på tv-kanalene, tror ikke Johaug-dommen vil ha for mye å si for Discoverys seertall under OL.

– OL er OL, og sist jeg sjekket, har vi andre profiler – som Marit Bjørgen og Heidi Weng. Jeg tror ikke folk dropper tremila fordi Johaug ikke er med, sier Massaiu.

TV 2 med ny dokumentar

Dommen mot Johaug ble også et tema under Discovery-konkurrent TV 2s høstlansering tirsdag, der TV 2-kommentator Johan Kaggestad sa fra scenen at dommen var «et slag i ansiktet for Norges Skiforbund». TV 2 har allerede laget og sendt én dokumentar om Johaugs første måneder etter at dopingsaken ble kjent i fjor høst.

 På høstlanseringen kunne TV 2 melde at det skal vises en ny dokumentar om den utestengte skiløperen i høst.

– Vi har fulgt Therese tett siden i fjor høst, og vi følger henne fortsatt. Det kommer til å resultere i flere dokumentarer på TV 2 fremover, sier pr-sjef Jan-Petter Dahl i TV 2.

Massaiu tror TV 2-dokumentaren har potensial til å bli en seervinner.

– Hun er en nasjonalskatt, og man får seere bare på det, sier Massaiu.(Vilkår)

Johaug: – Føler meg urettferdig behandlet
Seiser Alm, Italia - Therese Johaug møtte pressen etter at dommen fra CAS ble kjent tirsdag. Der kom det frem at Johaug utestenges i 18 måneder, noe som gjør at hun ikke får vært med i OL.
02:08
Publisert: