De ferske tallene til Kantar TNS viser at Discovery Networks er den store taperen i den første av de viktige høstmånedene i tv-markedet.

TVNorge-andelen faller fra 10 prosent til 8,6 prosent, Fem faller fra 2,9 prosent til 2,5 prosent og Max faller fra 4,2 til 3,4 prosent i den kommersielle målgruppen. Totalt utgjør dette et fall fra en markedsandel på 23 prosent i september 2018, til 20,2 prosent i 2019.

– Det er ikke godt nok og det er ingen vits å bortforklare det. Vi leverer ikke så godt som vi hadde håpet på tradisjonell tv. Det er én del av historien. Samtidig slår vi alle våre rekorder digitalt. Vi gjør det veldig bra i de unge målgruppene digitalt, selv om vi sliter litt på tradisjonell tv. Og vi har en sterk avslutning igjen på året, med Ylvis-brødrenes nye «Kongen befaler», «Hvite Gutter» og ny utgave av «Jul i Blodfjell». Det er ikke vits i å henge med hodet, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland til DN.

Mens «Ex on the Beach» ikke makter å løfte seingen på kanalen Fem, fører serien til solid vekst for Discovery digitalt. Etter det DN kjenner til har serien gitt 60.000 nye betalende abonnenter alene. Det gjør at Discovery nærmer seg 300.000 abonnenter på Dplay og Eurosport Player.

Nent vinner

Nordic Entertainment Groups (Nent) tv-kanaler er septembers vekstvinnere. I hovedsak kommer veksten fra Viasat 4 – som er opp tre prosent til ni prosent i den kommersielle målgruppen mellom 20 og 49 år.

– September er en klassisk premieremåned, og det er derfor ekstra hyggelig å se at lineærkanalene øker andelene på tross av konkurransen. Premiereukene til egenproduksjonene våre, med «Eventyrlig oppussing», «Luksusfellen» og «Charterfeber» i spissen, har til sammenligning med i fjor faktisk hatt en økning i lineæreseertall denne sesongen, sier kommunikasjonsdirektør i Nent Group, Line Vee Hanum i en pressemelding.

Også NRK hadde en solid måned i september. Totalt er markedsandelen for NRK-kanalene på 26,3 prosent i den kommersielle målgruppen, mot 23,5 prosent samme måned i fjor.

Blandet for TV 2

TV 2 går på sin side knapt tilbake totalt, etter et fall på drøyt to prosent for hovedkanalen sammenlignet med september i fjor. Fallet hentes nesten inn av veksten hos TV 2 Zebra, samt TV 2s sportskanaler.

Totalt endte TV 2 på en markedsandel på 32,8 prosent i den kommersielle målgruppen, mot 33,4 prosent året før. Ser man bort fra NRK, som ikke er en del av den kommersielle tv-bransjen, steg TV 2s markedsandel i september fra 50,9 til 52,2 prosent i den viktigste målgruppen.

Seertiden fortsetter å falle. I den kommersielle målgruppen så seerne i gjennomsnitt på tv i 69 minutter per døgn, mot 78 minutter i samme måned året før. Det er en nedgang på 11 prosent.

Discovery i minus

Fallet i markedsandel var ikke den eneste dårlige nyheten for Discovery tirsdag. Selskapet la frem et regnskap med et negativt resultat før skatt på 356 millioner kroner i 2018, ifølge en pressemelding. Det er en kraftig nedgang sammenlignet med 2017, da selskapet endte med et resultat før skatt på 60 millioner kroner. Ifølge selskapet skyldes dette en opprydning i varelageret, som innebar nedskrivning av innhold.

Samtidig økte selskapet omsetningen med to prosent fra 2017, til 2,170 milliarder kroner i 2018.

– Vi har tatt store grep for å kunne møte en ny mediehverdag de siste årene. Vi har frigitt midler som vi har reinvestert i norsk innhold og sport, og det ser vi resultatene av nå. Spesielt digitalt opplever vi en solid opptur. Men også lineært økte vi mer enn noen andre mediehus i fjor, sier Discovery-sjef Tine Austvoll Jensen i pressemeldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.