Den kommersielle målgruppen mellom 20 og 49 år ser daglig 23 minutter mindre på tv i oktober 2017 enn de gjorde på samme tid i fjor, viser seertallene fra Kantar TNS.

13 minutter er tallet for fallet når det gjelder alle tv-seere over 12 år.

Vokser også etter VM

For TV 2 ligger det imidlertid i markedsandelene. Andelen til Norges kommersielle kringkaster øker totalt med 1,6 prosentpoeng i samme målgruppe, fra 31 til 32, 6 prosent.

TV 2s hovedkanal opplever en vekst på hele 2,8 prosent i andelen hos de kommersielle seerne. Totalt fikk TV 2s hovedkanal en samlet andel på 30,1 prosent av alle tv-seere, opp 0,4 prosent fra fjoråret.

«Skal vi danse» og Otto Jespersen-showet «Otto har fått nok» er blant programmene som har levert godt for TV 2 så langt i år. Dansekonkurransen har i sin trettende sesong hatt et snitt på over 560.000 seere, og Jespersen har så langt hatt rundt 540.000 seere i snitt.

Otto Jespersen og makker Emilie Skolmen har hentet seere for TV 2 denne høsten.
Otto Jespersen og makker Emilie Skolmen har hentet seere for TV 2 denne høsten. (Foto: Espen Solli / TV 2)

Økningen følger en septembermåned der TV 2 kjørte fra konkurrentene med sin satsing på sykkel-VM fra Bergen, der de økte hele fem prosent blant seere mellom 20–49 år.

– TV 2 fortsetter fremgangen og leverer veldig gode tall også i oktober. Hovedkanalen vokser også denne måneden, og det er bra med tanke på den høye etterspørselen i reklamemarkedet. Det er gode tider for TV-reklame, og spesielt gode tider for TV 2, kommenterer salgs- og markedsdirektør Bjørn Gunnar Rosvoll i en pressemelding.

Den daglige seertiden på TV 2s kanaler er seks minutter mindre enn i fjor blant den kommersielle målgruppen, og har falt fra 41 til 35 minutter. For alle seere faller den med fire minutter, fra 48 til 44 minutter TV 2-titting hver dag.

Discovery faller mest

Discoverys andel i den kommersielle målgruppen faller med 1,3 prosentpoeng, og faller med det mest av tv-kanalene. Når man medregner alle seere over 12 år er andelen lik med fjoråret, på 19,5 prosent.

– Vi skulle gjerne sett litt høyere tall i oktober. Den tradisjonelle seingen fortsetter å falle, og det er en pågående utfordring. Men det er også viktig å få med seg at vi er den kommersielle tv-aktøren som har vokst mest så langt i år, og det er vi fornøyde med, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery Networks Norge.

Kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery Networks Norge er ikke fornøyd med oktober-tallene.
Kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery Networks Norge er ikke fornøyd med oktober-tallene. (Foto: Elin Høyland)

Han mener imidlertid det fortsatt er rom for vekst for kanalene.

– Det er fortsatt noen måneder igjen av året, og vi har blant annet en ny julekalender igjen å vise frem i år. Samtidig lanserer vi nå programmet vårt for våren. Ikke minst er det i dag bare 100 dager til OL går av stabelen på kanalene våre.

– Så du tror dette ser annerledes ut hvis jeg ringer igjen om noen måneder?

– Det vil absolutt se annerledes ut. Vi budsjetterer vekst i 2018, sier Skoland.

Andelen til hovedkanalen TVNorge går ned med 0,5 prosentpoeng sammenlignet med fjoråret hos tv-seerne mellom 20-49, samtidig som støttekanalene Fem og Max faller med henholdsvis 0,3 og 0,6 prosentpoeng i samme program.

Den kommersielle målgruppen ser også syv minutter mindre på Discovery-kanalene enn de gjorde i oktober i fjor, viser tv-tallene.

Andelsvekst for NRK

Kantar-tallene viser også vekst i seerandel for NRKs kanaler, på 1,2 prosentpoeng hos de kommersielt attraktive tv-titterne. De vokser også 0,4 prosent når man inkluderer alle seere.

Særlig er det NRK1 som sørger for andelsveksten, da kanalen vokser med ett prosentpoeng til 16,6 prosent hos de kommersielle og 0,6 prosentpoeng til 27,7 prosent hos samtlige seere. Imidlertid går daglig seertid på kanalen ned med tre minutter i begge grupper.

Seertiden for NRKs kanaler totalt går ned fire minutter i begge grupper.

MTG, som eier TV3, Viasat 4 og TV6, opplever en andelsnedgang på 0,4 prosentpoeng til 10,4 prosent hos de kommersielle seerne, men en økning på 0,1 prosent hos alle seere til 7,9.(Vilkår)