TV-serien, som er TV 2s store dramasatsing denne høsten, startet innspillingen i januar. Da manglet produksjonsselskapet Anagram penger til å kunne finansiere serien, etter å ha fått avslag fra Norsk filminstitutt (NFI) på en søknad om 11 millioner kroner.

Hele prosjektet sto kort tid før innspillingen i fare for å bli nedlagt, og over 50 filmarbeidere og 57 skuespillere sto i fare for å miste jobben.

Nå snur filminstituttet, og gir TV 2-satsingen et tilskudd på snaut 4,2 millioner kroner, etter at Anagram sendte inn en ny søknad om pengestøtte.

Daglig leder Anne Kolbjørnsen i Anagram Norge.
Daglig leder Anne Kolbjørnsen i Anagram Norge. (Foto: Privat)

Det er nok til å redde serien, bekrefter daglig leder Anne Kolbjørnsen i Anagram Norge.

– Jeg kan ikke utdype det, men vi har funnet en ny finansieringsmodell og disse midlene var gull verdt for oss, sier Kolbjørnsen.

Støtten fra NFI går inn i dekningen av seriens budsjett på 56 millioner kroner. Serien er solgt til flere land gjennom det britiske tv-nettverket ITV.

Hjulpet av kvinneandel

Filmkonsulent Silje Riise Næss i NFI sier til DN at «Kielergata» nå tildeles støtte fordi Anagram leverte en bedre søknad enn de gjorde i den forrige søknadsrunden, som endte med avslag.

– Det har blant annet med å gjøre at de var kommet veldig langt i utviklingsfasen, og kunne presentere opptaksmanus og den type ting i søknaden. Samtidig har de fått inn Cecilie Mosli som regissør på et par episoder, og det styrker prosjektet vesentlig, sier Næss.

Mosli har tidligere hatt regi på den Emmy-vinnende andre sesongen av NRK-serien «Mammon» og på store amerikanske serier som «Grey's Anatomy».

Hun går inn som regissør sammen med serieskaper Patrik Syversen, som har skapt og skrevet serien sammen med Jesper Sundnes og Stig Frode Henriksen – begge kompanjonger av Hollywood-regissør Tommy Wirkola.

Regissør Cecilie Mosli.
Regissør Cecilie Mosli. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Ansettelsen av Mosli er med på å heve kvinneandelen blant nøkkelrollene regi, manus, produsent og skuespillere i serien til 50 prosent.

En jevn kjønnsfordeling var nok en fordel for «Kielergata». NFI har de siste årene gjort flere kvoteringstiltak for å bedre kjønnsbalansen i norsk film og tv-bransje.

– Målet om moderat kvotering er absolutt en faktor, men først og fremst må det understrekes at dette er en av de mest erfarne dramaregissørene i landet, med en Emmy-pris og regi på store amerikanske dramaserier å vise til, sier Næss.

Måtte bytte hovedrolle

Pengetrøbbel er ikke den eneste ulykken «Kielergata» har vært utsatt for de siste månedene. Også på skuespillersiden har det vært dramatikk.

Da DN først omtalte de serien i januar, var det Kristoffer Joner som sto i spissen for et stjernelag av norske skuespillere, deriblant Anneke von der Lippe, Nicolai Cleve Broch, Alexandra Rapaport og Andrea Bræin Hovig.

Senere samme måned ble det imidlertid kjent at Joner måtte trekke seg fra hovedrollen, etter å ha brukket foten på settet til katastrofefilmen «Skjelvet».

Måtte trekke seg: Kristoffer Joner måtte trekke seg fra hovedrollen i «Kielergata» etter å ha skadet seg under innspillingen av katastrofefilmen «Skjelvet».
Måtte trekke seg: Kristoffer Joner måtte trekke seg fra hovedrollen i «Kielergata» etter å ha skadet seg under innspillingen av katastrofefilmen «Skjelvet». (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)

Like før produksjonsstart sto «Kielergata» uten penger og hovedrolle.

Inn kom «Vikings» og «Birkebeinerne»-stjernen Thorbjørn Harr.

– Thorbjørn er en fantastisk skuespiller og person på alle måter, så vi hadde flaks med at han kastet seg rundt og fikk det til på kort tid. Han hadde heldigvis lest manus, fordi vi hadde hatt kontakt med ham om dette prosjektet tidligere, sier Kolbjørnsen.

Innbytterstjerne: «Vikings»-skuespiller Thorbjørn Harr erstattet Joner på kort varsel.
Innbytterstjerne: «Vikings»-skuespiller Thorbjørn Harr erstattet Joner på kort varsel. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

Hun sier at det ikke var blitt gjort opptak med Joner før han måtte trekke seg fra serien. Anagram slapp dermed unna det som kunne blitt kostbare nyinnspillinger.

Leverer til fristen

Nå ser tingene lysere ut for serien. Kolbjørnsen sier at serien vil bli levert til TV 2 som planlagt til høsten. Planen er også å ta med serien til tv-messen i Cannes i oktober, der de vil forsøke å selge den til flere markeder.

Dramasjef i TV 2, Christopher Haug.
Dramasjef i TV 2, Christopher Haug. (Foto: TV 2)

TV 2 sier de ikke har satt en endelig premieredato for serien, men at dette vil bli klart i løpet av våren. Dramasjef Christopher Haug er glad for at finansieringen av serien nå har gått i orden, og ser frem til den får premiere.

– Serien ser veldig lovende ut. Vi er veldig glade for at Anagram fikk produksjonstilskudd, det gjør at man kan heve kvaliteten enda mer, sier Haug.(Vilkår)

– Det er hyggelig at noen kjøper aksjer
Bjørn Kjos kommenterer interessen fra IAG om å kjøpe Norwegian på vei inn til dagens generalforsamling i Norwegian.
01:12
Publisert: