TV 2-veteran Ronnie Baraldsnes (49) begynte i TV 2 i august 1992. 

Tirsdag fikk han beskjed om at han ikke er innplassert i TV 2s nye organisasjon, og tilbud om å skrive under på en sluttavtale.

– Akkurat i dag er det uaktuelt å skrive under på noen avtale, sier Baraldsnes, som fyller 50 om en snau måned.

Overrasket

Etter å ha hatt en rekke ulike roller i tv-kanalen, fra reporter og vaktsjef til redaksjonsleder, er Baraldsnes overrasket over at det ikke var plass til ham i den nye organisasjonen.

Han understreker samtidig at siste ord ikke er sagt. Neste skritt er å ha en grundigere gjennomgang av det juridiske sammen med redaksjonsklubben i TV 2 og juristene til Norsk Journalistlag.

– De første tilbakemeldingene jeg har fått, er at hvis jeg kjører denne saken, så vinner jeg. Jeg har tro på at jeg skal få belyst at dette er en feil avgjørelse, sier Baraldsnes.

NJ står klar

I Norsk Journalistlag (NJ) står advokatfullmektig Karoline Ramdal og seks andre advokater klar til å ta imot TV 2-ansatte som trenger hjelp.

– Det er snakk om ganske mange NJ-medlemmer, og vi er i beredskap denne uken, sier Ramdal.

Tøff uke

TV 2s ledere gjennomfører samtaler der til sammen 330 ansatte får vite om de får plass i TV 2s nye organisasjon.

Denne prosessen kalles «innplassering», og er foreløpig siste del av en omfattende prosess der TV 2 skal kutte 177 årsverk og 350 millioner kroner i kostnader frem mot 2020.

De som ikke har fått plass på det nye organisasjonskartet, kalles overtallige og må slutte i TV 2.

I forkant av innplasseringen opplyste klubbleder Henrikke Helland at det ifølge ledelsen ville bli i underkant av 50 overtallige.

TV 2-sjef Olav T. Sandnes (til høyre) og hans mellomledere gjennomfører tirsdag samtaler med alle som har vært kompetansekartlagt i bedriften. Til venstre juridisk direktør Tomas Myrbostad i TV 2.
TV 2-sjef Olav T. Sandnes (til høyre) og hans mellomledere gjennomfører tirsdag samtaler med alle som har vært kompetansekartlagt i bedriften. Til venstre juridisk direktør Tomas Myrbostad i TV 2. (Foto: Fartein Rudjord)

Norsk Journalistlag står hardt på at ansiennitetsprinsippet er utgangspunktet for utvelgelse ved oppsigelser. Det innebærer at dersom flere er kvalifisert til å utføre en jobb, skal den som er ansatt sist sies opp først.

TV 2 har i høst gjennomført en omfattende kompetansekartlegging, og varslet at blant annet digital kompetanse vil bli vektlagt ved innplassering i det «nye» TV 2. Også sosiale forhold kan tillegges betydning.

Har tett dialog

Ifølge organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand jobber TV 2 tett med de tillitsvalgte.

– I TV 2 har alle medarbeidere tilgang på bedriftshelsetjeneste med tilbud om ulike helsetjenester. Vi har selvfølgelig tett dialog denne uken og har sikret at de har beredskap for medarbeidere som måtte trenge det. Vi opplever også dialogen med tillitsvalgte som god og at de er en viktig støtte for flere medarbeidere, det samme er verneombud, hr og nærmeste leder, skriver Willand i en tekstmelding.

– Vi kommenterer selvfølgelig ikke på enkeltstående personalsaker i forbindelse med den omstillingen vi nå står opp i. På generelt grunnlag vil jeg likevel si at dette ikke handler om at TV 2 i dag ikke har dyktige medarbeidere, men at vi må klare oss uten noen av dem fremover, skriver Willand.

Går til sak

TV 2 har allerede sagt opp flere ansatte i forbindelse med at promoavdelingen ble flyttet fra Bergen til Oslo. 

En av disse har varslet at vedkommende vil saksøke kanalen.

– Det er en stevning til som vil bli tatt ut med mindre oppsigelsen blir trukket. Men vi har avtalt å utsette denne søksmålsfristen, sa Norsk Journalistlags advokat, Knut Skaslien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Timelapse av det nye Munch-bygget
Det tok 33 døgn å ferdigstille den enorme betonggliden til det nye Munchmuseet i Bjørvika i Oslo.
01:58
Publisert: