Torsdag sprakk nyheten om at Amazon har kjøpt rettigheter til å vise engelske Premier League på sin strømmetjeneste Prime.

Med det tar teknologigiganten opp kampen med de britiske kringkasterne Sky Sports og BT Sport om å formidle fotball til tv-seerne på balløya.

Avtalen om å sende 20 kamper per sesong i tre år fra og med 2019 blir ansett som en milepæl, fordi det markerer første trekk fra en internasjonal strømmetjeneste i dette markedet.

Til høsten skal rettighetene i Norden til de tre neste Premier League-sesongene forhandles om. TV 2 betalte i underkant av 1,9 milliarder kroner for den nåværende rettighetsperioden.

Amazon-avtalen i Storbritannia er et varsel om at det fort kan bli både tøft og dyrt å være sportskanal i Norge i årene fremover, ifølge forhandlingsdirektør Jarle Thalberg i mediebyrågrupperingen GroupM.

– Dette viser er at de store aktørene kommer til å kjempe om store tv-rettigheter. Facebook, Amazon, Netflix og Google vil utfordre de norske tv-kanalene enda mer enn de allerede gjør. Allerede konkurreres det om drama og seernes tid, og det er klart at konkurransen blir enda hardere om strømmetjenestene nå går inn og tar store sportsrettigheter også, sier Thalberg.

Finnes ikke pristak

Det samme mener tv-sjef Marianne Massaiu i Mediacom. Hun mener inntredenen til store strømmetjenester som Amazon, Netflix og kanskje Facebook vil tilspisse priskrigen om tv-rettigheter ytterligere.

– Sportsrettigheter som dette er det tilsynelatende ikke noe tak for. Det er en betalingsvillighet blant kanalene fordi den drar store mengder betalingsvillige seere, som gjør at regnestykket går opp. Hvor pristaket for rettigheter ligger, er jeg spent på, sier hun.

Massaiu mener Amazon-avtalen er nok et tegn i tiden på at strømmetjenestene ønsker å utkonkurrere lineær-tv-kanalene på alle tv-områder – også hverdags-tv og sportsbegivenheter.

– Ingenting er gitt i dagens marked. Netflix begynner å lage talkshow, og Amazon kjøper svinedyre sportsrettigheter. Ingenting overrasker, sier Massaiu.

Thalberg tror det kan bli tøft for de norske tv-kanalene å henge med på prisgaloppen som kan følge av en priskrig med strømmeaktører som nye konkurrenter.

– Dette blir tøft for de norske tv-kanalene. Den store utfordringen er at strømmeselskapene har enormt mye penger tilgjengelig. De er vekstselskaper med stigende børskurser, og genererer stadig mer penger. Virkeligheten er motsatt for norske tv-kanaler, som opplever fall i annonsemarkedet og i seertall, sier Thalberg.

– Prisen kommer bare til å stige. Da blir det etter hvert et tidsspørsmål om de norske tv-kanalene har ressurser nok til å være med i kampen, legger han til.

Administrerende direktør Olav Sandnes TV 2 sier det blir vanskelig å spekulere på hvordan høstens budrunde for de norske Premier League-rettighetene blir dersom strømmetjenestene melder sin interesse.

– Det er en ventet utvikling at strømmeaktører kommer inn og byr på slike rettigheter i tiden fremover også i Norge. Hvordan det vil slå ut, er vanskelig å spekulere på, sier han.

«Direktesendt virkelighet»

Da DN møtte konsernsjef Reed Hastings i Netflix i Roma i april, var han klar på at sport fortsatt var en tv-sjanger Netflix anser som tilhørende de lineære tv-kanalene.

– Det eneste jeg kan se at vi i Netflix og andre strømmetjenester kan tilføre direktesendt sport, er buffering og forsinkelser, sier Hastings.

– Jeg vet ikke hvordan vi skal kunne dekke sportsbegivenheter på en bedre og mer livnær måte enn de lineære kanalene gjør nå. Sport er direktesendt virkelighet, og ses på barer, hoteller og offentlige steder – ikke fra sofakroken, sier Hastings.

Thalberg i GroupM stiller seg skeptisk til Netflix-sjefens motvilje.

– Sånt kan endre seg over natten. Jeg tror ikke man kan ta for gitt at Netflix ikke vil prøve seg på sportsrettigheter. Det kan fort skje, sier han.

Tidligere har administrerende direktør Ed Woodvard i storklubben Manchester United bekreftet at interessen for Premier League-rettighetene var stor fra både Amazon, Facebook og Netflix.

Billigere rettigheter nasjonalt

Avtalene lineærkanalene Sky Sports og BT Sport landet tidligere i år, er billigere enn forrige rettighetsperiode for Premier League.

Rundt 50 milliarder kroner er årets pris for å vise den engelske eliteserien i fotball i tre år. Ifølge BBC har Sky Sports og BT til sammen lagt rundt 4,550 milliarder pund på bordet for rettighetene til de tre neste sesongene.

BT kjøpte i likhet med Amazon rettigheter til 20 kamper torsdag, for en pris av 90 millioner pund, ifølge BBC. Hvor mye Amazon la ut for de samme rettighetene, er ikke kjent.

Avtalen blir etter alle solemerker langt billigere enn den forrige rettighetsavtalen, som lød på hele 5,136 milliarder pund. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Er du en gratis-surfer? Det kan koste deg dyrt.