Nei, det er ikke Profumo-skandalen regissør Stephen Frears leker seg gjennom, men foranledningen til at lederen for Det liberale parti Jeremy Thorpe ble stilt for retten i 1979 bærer i seg minst like mange utrolige detaljer.
Thorpe spilles av en opplagt Hugh Grant med alle de faktene som en gang gjorde ham til den romantiske komediesjangerens store stjerne, men han er en modnere, sikrere utgave denne gangen og enda til med en kraftig, skjønt ikke helt ukledelig hentesveis når det lakker og lir mot slutten av denne engelske festen av en miniserie.
Han var vel knapt den første britiske politikeren som har unt seg selv en yngre elsker av samme kjønn, men i en tid da homoseksuell aktivitet fremdeles var straffbart og han selv var den fremadstormende og medievennlige nye lederen av Det liberale parti skapte det noen komplikasjoner han ikke var uten skyld i selv. Thorpe var den første på lang, lang tid med potensial til å kunne rokke ved den politiske ordenen der makten vekslet mellom de konservative og arbeiderpartiet, han skapte begeistring og trivdes i rampelyset. I alle fall inntil han ble den første politikeren som ble stilt for retten for å ha planlagt og bestilt drap på sin ekskjæreste Norman Scott (Ben Whishaw).
Om man tar en titt på britiske aviser fra i sommer, vil man oppdage at handlingsforløpet har flere alternative versjoner; Norman Scott er den eneste av de involverte som fremdeles er i live, og han forteller villig vekk. Men om han ligner det minste på den rollen Ben Whishaw spiller så usedvanlig elegant, kan det hende man heller vil tro på de tre episodene som er spunnet over John Prestons bok fra 2016.
Forfatteren har selv skrevet manus sammen med Russel T. Davies og krydret det med replikker som aldri kan fremføres på ramme alvor andre steder enn i den britiske sfære. «Tell him not to talk. And not to write to my mother describing acts of anal sex under any circumstanses whatsoever,» sier Thorpe til sin beste venn Peter Bessel (Alex Jennings), men det har Norman Scott selvfølgelig allerede gjort. Kanskje aner de involverte uansett hvordan det vil ende, da Thorpes forføring av den langt yngre mannen lyder «Hop on to all fours, there’s a good chap.»
Og skulle man fremdeles være i tvil om at det dreier seg om en engelsk skandale, kan man ta en kikk på hvordan det utspiller seg idet offentligheten har fått tilstrekkelig med detaljer til å meske seg i det uendelige, og Thorpe kommer hjem til sin kone som behersket forlanger at de må snakke sammen. «I’ve made cod in parsley sauce,» legger hun til.
BBC kunne for øvrig benytte seg av et tidligere uhørt vokabular da de rapporterte fra rettssaken.
«Ein engelsk skandale» viker ikke unna for de mer opprivende sidene av saken, men hvordan den ble håndtert av nær sagt alle de involverte roper på en voksen farse. Og det er det blitt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.