– Vi vurderer hele tiden pris og produktpakker, men jeg har ikke lyst til å kommentere en eventuell prisøkning nå, sier administrerende direktør Christian Birkeland i TV 2 Sumo.

Fredag braker TV 2s storsatsing på Premier League løs. Tidligere i sommer fornyet TV 2 rettighetene til fotballigaen som kostet kanalen nær 1,9 milliarder kroner i 2015.

399 kroner er den månedlige prisen for oppgjørene mellom storklubber som Arsenal, Tottenham, Liverpool og Manchester United i verdens mest populære fotballprodukt.

Prisen inkluderer også tilgang til nyhets- og aktualitetsinnhold samt TV 2s eget programinnhold som «Farmen» og «Skal vi danse».

Hva som skjer med prisen når TV 2 snart skal tilby tilgang til Champions League, Europaligaen og landslagets kommende deltagelse i nyvinningen Nations League, vites ikke.

Sumo-sjefen vil ikke svare direkte på om de mange nye rettighetene kommer til å føre til en prisøkning.

TV 2 Sumo-sjef Christian Birkeland.
TV 2 Sumo-sjef Christian Birkeland. (Foto: Gorm K. Gaare)

– Det er tidenes sports- og fotballprodukt, som vi nå markedsfører både på egne flater og eksternt. I tillegg gjør vi mye redaksjonelt. Det er der TV 2 og Sumo har sin styrke, sier Birkeland.

– Hvor viktig er disse rettighetene for TV 2s satsing på Sumo?

– Det er ganske viktig. Nå har vi ennå ikke lansert alt – Champions League og Europa League starter litt senere i høst. Det blir viktig for Sumo, men vi satser også tungt på underholdning, sier Birkeland.

8000 kroner i året

De mest attraktive fotballproduktene i Norge har til nå vært fordelt mellom de tre store tv-selskapene TV 2, Viaplay-eier Nordic Entertainment Group og Eurosport, som tilbyr hver sine unike fotballpakker for henholdsvis 399, 299 og 129 kroner i måneden.

Nylig annonserte sportsrettighetsselskapet IMG, som til vanlig selger rettigheter til tv-kanalene, at det lanserer sin egen strømmetjeneste for toppdivisjonene Serie A i Italia og spanske La Liga for en månedspris på 79 kroner.

Fotballentusiaster som ønsker å få med seg det største av norsk og internasjonal fotball må dermed ut med et månedlig utlegg på 906 kroner, eller snaut 8300 kroner i året med aktørenes helårstilbud.

– Da norsk eliteserie gikk over til å bli betal-tv var det mange som rynket på nesen. Men steg for steg er vi blitt villige til å betale for å se favorittlagene våre, sier sportsforsker og professor i samfunnsøkonomi Harry Arne Solberg ved NTNU.

Det har også tv-aktørene fått med seg. Kampen om rettighetene er blitt større, og budkrigen mellom tv-gigantene i de ulike markedene har presset prisene oppover. Også for forbrukerne.

– Skal man være i markedet, må man ha det folk vil betale for. Uten disse rettighetene kan man bare pakke sammen. Enten byr du så du vinner, eller såpass høyt at de som slår deg blør av det, sier professoren om de dyre rettighetene til spesielt Premier League.

Pakkene avvikles

Felles for TV 2, Viaplay og Eurosport er at fotballen er en del av pakker som også inkluderer andre typer idrettsendinger og programinnhold som for eksempel underholdning.

– Ser man det fra forbrukernes ståsted, betaler de for innhold de ikke konsumerer, sier visedirektør Kristian Hysén i IMG Nordic.

Som nykommer på strømmemarkedet har IMG en annen plan med tjenesten Strive. For månedsprisen på 79 kroner, en femtedel av Premier League-prisen på TV 2, får seerne tilgang til den italienske og spanske eliteserien – og ingenting annet.

– Det blir et helt annet resonnement å bruke 79 kroner på et spesifikt produkt i en fleksibel strømmetjeneste kontra store pakker til 300–400 kroner, sier Hysén.

IMG-sjefen vil ikke kommentere antall månedlige abonnenter IMG trenger for å gjøre sin nye distribusjonsmodell lønnsom. Han avviser at beslutningen om å teste direkte distribusjon til kundene skyldes manglende interesse for Serie A- og La Liga-rettighetene fra tv-aktørene.

Solberg tror tjenester som Strive er en varslet endring i markedet. Snart er de store fotballpakkene en saga blott, spår han.

– Dette er noe som er ventet i markedet, og som kan være en forbedring for forbrukeren. De som er villige til å betale for sport er som oftest interessert i ett produkt: Klubben de heier på. Som rettighetshaver kjøper man nå bare signaler og videreformidler disse til forbrukerne. Tv-kanalene har utnyttet dette ved å sette sammen pakker. Det vil overraske meg om ikke dette endrer seg, sier han.

Google inn i kampen?

Han påpeker at kostnadene for fotballrettigheter ikke reflekterer produksjonskostnadene til de tv-sendte kampene, som deles på alle globale rettighetshavere.

– Det er budkrigen kjøperne imellom som sørger for prishopp, sier Solberg.

Han spår en markedsutvikling der store globale teknologigiganter vinner frem i kampen om de mest lukrative rettighetene.

– Jeg tror neppe det blir færre aktører på banen fremover, men markedet vil nok preges av store enkeltaktører som er mer dominerende på verdensmarkedet. At Google vil sitte på de globale rettighetene til Premier League skal jeg ikke si sikkert, men det er sannsynlig at de vil skaffe seg dem i store territorier. Mellomledd som tv-kanaler og -distributører vil forsvinne, og rettighetshaverne går direkte til kunden, sier Solberg.

Frykter ikke konkurranse

TV 2 Sumo-direktør Birkeland er ikke bekymret for nye aktører som kommer inn i markedet, slik IMG nå gjør med Strive.

– Vi er ikke redd for den konkurransen. For oss er det viktig å lage et godt produkt, og vi har fått mye skryt for å ha et stort apparat rundt rettighetene våre, og ikke bare vise bilder, sier han.

Tidligere TVNorge-topp, nå konsulent, Lasse Gimnes påpeker at plattformer som Strive også kan bli en del av tv-aktørenes pakkeløsninger, slik store strømmetjenester som HBO er gjort tilgjengelig hos for eksempel Get og Altibox.

– Det IMG har forhandlet med tv-aktørene om hittil, er eksklusive rettigheter, men det går også an å selge ikke-eksklusivt, sier Gimnes.

Han er enig med Solberg om at de store pakkene vil forsvinne på lang sikt, og mener kjøp av tilgang til enkeltkamper og enkeltklubber vil bli den nye normalen.

–Vi vil se mange variasjoner av pakker og enkeltprodukter, spår Gimnes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sondre Nordstad Moen er Europas raskeste maratonløper.
Fart, smerte og vilje – slik kommer han seg gjennom løpets 42.195 meter.
01:37
Publisert: