Underskudd på underskudd. Det viser tallene fra Fox Networks Group Norways årsregnskaper. Siden selskapet ble opprettet i 2010, har det vært et rent tapsprosjekt for eierne.

Regnskapet fra det avvikende regnskapsåret som går fra juli 2018 til juni 2019 viser imidlertid at selskapet har hatt sitt verste år noensinne.

Hans van Rijn, er Norden-sjef for Fox Networks Group.
Hans van Rijn, er Norden-sjef for Fox Networks Group. (Foto: Fox Networks Group)

Et negativt årsresultat på nær 20 millioner er fasiten, som gjør at selskapet totalt har gått 85 millioner i underskudd siden oppstarten.

Eid av Disney

Selskapet er en del av Fox Networks Group, som ble grunnlagt av mediemogulen Rupert Murdoch, men som nå er en del av The Walt Disney Company.

I Norge distribuerer selskapet den norske versjonen av kanalen Fox, som er tilgjengelig via Altibox, Canal Digital, NextGenTel, Get og RiksTV. Kanalen har sendt kjente tv-serier, som «The Walking Dead» og «American Horror Story». Ifølge årsregnskapet hadde de i juni 2019 fem årsverk, og en omsetning på 75,5 millioner.

Ifølge selskapet selv er Fox verdens største underholdningskanal, og når 255 millioner hjem i 127 land utenfor USA. Den norske versjonen har imidlertid lave seerandeler, opplyser tv-direktør Glenn Engebretsen i mediebyrågruppen GroupM.

– De to siste årene har de hatt en andel på 1,8 prosent. Det er veldig lite å bygge en organisasjon på, sier han.

Tok grep i fjor

Engebretsen i GroupM forklarer at kanalen har gått inn i kanalgruppen til Nordic Entertainment Group (Nent), som nå står for salg av reklamer på kanalen.

– Fox står selv for distribusjon, men det er Nent som har ansvaret med å fylle kanalen med reklame.

– De har sånn sett ingen organisasjon lenger. Det koster å drive en egen virksomhet når du driver alle ledd selv lokalt. Særlig når kanalen er såpass liten.

I årsberetningen heter det at selskapet vil vurdere tiltak for å gjenopprette en positiv egenkapital.

DN har sendt en rekke spørsmål til eieren The Walt Disney Company Nordic, blant annet om hvorvidt omorganiseringen skyldes dårlige resultater. Kommunikasjonssjef Aurora Stark svarer følgende i en epost:

«Takk for eposten din. Vi har ingen ønsker om å kommentere på dine spørsmål»

Har overført 85 mill.

I 2018 hadde selskapet et årsresultat på minus 9,8 millioner. Altså viser årsregnskapet for 2019 en resultatnedgang på ti millioner.

Dette tilsvarer omtrent beløpet selskapet har nedskrevet for i 2019, men Disney vil altså ikke svare DN på hva det er som er nedskrevet.

Til tross for underskudd i millionklassen over flere år, har selskapet en negativ egenkapital på kun 626.680 kroner. Dette skyldes at morselskapet overførte en egenkapital på 85 millioner kroner i 2018.

Disney går godt i Norge

Det er imidlertid ikke alle Disney-eide selskaper i Norge det går dårlig med. Disney-eide National Geographics norske filial, samt The Walt Disney Companys norske filial gikk begge med overskudd på henholdsvis 1,7 og 5,2 millioner kroner etter skatt.

Alle de tre selskapene har adresse Karenlyst Allé 2 på Skøyen i Oslo.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.