Talkshow er et slags liveevent som folk gjerne får med seg der og da. Jeg ble overrasket over at TV 2 hadde ambisjoner om å satse så sterkt på «Skavlan» i strømmetjenesten deres, sier tv-sjef Marianne Massaiu i mediebyrået Mediacom.
Ønsket om å satse mer på strømming var sentralt da Fredrik Skavlan meldte overgang fra NRK til TV 2 tidligere i år.
– TV 2s offensive fokus på streaming passer godt med våre journalistiske ambisjoner. Det er en distribusjon der vi kan tilby lengre og mer dyptgående samtaler, tilrettelagt for moderne seere som er vant til å velge, sa Skavlan i en pressemelding da det ble kjent at han gikk til TV 2.
Hittil har ikke Skavlan og TV 2 kunnet vise til høye seertall:
- 288.000 så «Skavlan» på lineær-tv fredag, mens 790.000 så «Lindmo» på NRK i samme tidsrom.
- Når det gjelder strømmetall, har premieren, som har vært tilgjengelig på strømmetjenesten TV 2 Sumo siden 14. september, blitt sett 15.000 ganger. Den nyeste episoden er sett 8000 ganger. Tallene er hentet fra Kantar TNS og gjelder i perioden fra lansering og frem til 1. oktober.
- Til sammenligning har første episode av «Lindmo» blitt strømmet 49.000 ganger på NRKs nettspiller i samme periode. I motsetning til TV 2 Sumo, er NRKs strømmespiller gratis og trenger ikke pålogging.
Mediebyrå tror ikke på strømmesuksess
Tv-direktør Glenn Engebretsen i mediebyrået Group M har ikke tro på at «Skavlan» vil bli noen strømmevinner på hverken kort eller lang sikt.
– «Skavlan» er mer et direkteprogram. Dramaproduksjoner kan ha stor strømmesuksess, men talkshow fungerer ikke på den samme måten. Vi ser også at de som konsumerer mest videoinnhold er seere opp til 40 år. Snittseeren til «Skavlan» er 50 år, og har helt andre seervaner enn den yngste delen av befolkningen, sier han.
Massaiu i Mediacom tror ikke at strømmetallene kommer til å ta seg opp etter hvert som innholdet har vært tilgjengelig på Sumo i lengre tid. Hun sier det sjelden er tilfellet med programmer knyttet til aktualitet.
– Fredagens program er ikke mer aktuelt på tirsdag, og etter at helgen er over blir ikke denne typen program avspilt noe særlig mer.
Digital først
Som del av den digitale satsingen har det blitt laget «Skavlan»-stoff som skal legges ut på TV2.no og i strømmetjenesten TV 2 Sumo. Episodene i sin helhet legges ut på Sumo timer i forkant av sendetiden fredag klokken 21.25, i tillegg til at deler av intervjuene Skavlan gjennomfører blir lagt ut mot slutten av uken.
– Våre ambisjoner er selvsagt høyere enn forrige ukes tall, men vi har respekt for at det tar tid å bygge nye vaner. Fredrik startet tross alt med 56.000 seere på NRK 2 for 20 år siden. Vi trenger mer enn tre uker på TV 2, skriver Marianne Torp Kierulf i en epost til DN.
Kierulf er daglig leder og medeier i produksjonsselskapet Monkberry, som produserer «Skavlan» og eies 75 prosent av Fredrik Skavlan selv.
Hun skriver videre at produksjonsselskapet ønsker å skape en plattform for «Skavlan» på Sumo.
– Vi jobber både med plattformens teknologi og vårt eget innhold for å kunne tilpasse oss fremtidens seing. Her er det mye nytt å lære for oss alle. Når det er sagt synes vi at vi har produsert tre gode programmer, som alle har vært mest sette på SVT sin fredagskveld, og «Skavlan» er fortsatt Nordens mest sette talkshow, skriver Kierulf.
Første episode av «Skavlan» ble sett av 1,46 millioner på SVT.
Vil gjøre opp status senere
Kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 sier at de vil fortsette å eksperimentere med Skavlan-universet, både digitalt og lineært. TV 2 er fornøyde med hvor mange de har nådd med «Skavlan» i løpet av sesongens tre første uker.
– Det har vært et stort uttak av stoff på TV2.no og TV 2 Sumo, i tillegg til den lineære sendingen og opptaksseingen. Men det er jo også viktig å påpeke at vi fortsatt er i læring på hva som fungerer godt på de ulike plattformene, og i forhold til publiseringstidspunktet. Noe kommer vi til å gjøre mer av, noe kanskje mindre. Så få vi gjøre opp status litt lenger ned i veien enn nå etter bare tre uker, sier Rønningen.
Kan ikke sammenlignes med NRK
Tall fra NRK viser at «Skavlan» i snitt ble strømmet 35.000 ganger per episode i sin siste sesong hos NRK i vår.
Massaiu understreker at man ikke kan sammenligne tallene mellom de to kanalene.
– Når kjente NRK-profiler bytter kanal, så klarer de aldri å levere de tallene de hadde på NRK. NRK har en helt spesiell posisjon i Norge, og man kan ikke ta det for gitt at seere automatisk følger en profil til en ny kanal, sier Massaiu.
Et annet eksempel hun nevner er Jon Almaas, som gikk fra NRK til TVNorge.
– Med tanke på TV 2s forutsetninger sammenlignet med NRK, så har TV 2 en grei andel av strømmetallene fra tiden på NRK. NRK har en ekstremt god, gratis strømmetjeneste, sier Massaiu.
Eksperimenterer med «Skavlan»
Massaiu mener at strømmetallene isolert sett ikke er for ille, men at totalsummen av strømming og lineære visninger blir for lav.
– Om du legger 15.000 visninger sammen med de lineære tallene som «Skavlan» har hatt til nå, er det fortsatt ikke spesielt høye tall. Samme hvordan vi vrir og vender på tallene, er ikke tallene så høye som TV 2 hadde håpet på, sier hun.
Programdirektør Trygve Rønningen i TV 2 sier at han registrerer at det har vært høye forventninger til «Skavlan» hos enkelte som har kommentert seertallene.
– Fra vår side går vi aldri ut på forhånd med estimater, i den grad slikt finnes. Når vi sier at vi eksperimenterer med «Skavlan»-universet, sier det seg selv at noe av det vi prøver går bedre enn andre ting, sier han, og legger til at de vil fortsette å teste publiseringsmåter og tidspunkt i ukene videre.
– Så langt har nær 500.000 seere sett de to første episodene av Skavlan enten direkte, i opptak eller via TV 2 Sumo. Vi skal bygge programmet over tid og kommer til å fortsette å eksperimentere med Skavlan digitalt i ukene som kommer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.