«Du, åssen er det med økonomien om dagen? Har du flus, eller?»

«Det går bra. Jeg overlever.»

«Greit da. Bra for deg. Pass på deg sjæl, a».

Hovedkarakteren «Abdi» i «17» spilles av Mohammed Aden Ali (til høyre). Serhat Yildirim spiller bestekompisen «Emrah».
Hovedkarakteren «Abdi» i «17» spilles av Mohammed Aden Ali (til høyre). Serhat Yildirim spiller bestekompisen «Emrah». (Foto: Bendik Stalheim Møller/NRK)

«Jaja. Pass på deg selv også».

«Si fra hvis det skulle være noe, så jeg kan hooke deg opp. Hvis det skulle forandre seg, ikke sant.»

«Ta vare, da».

«Greit, vi snakkes. Ta vare».

Ungdomsbølgen

Dialogen i begynnelsen av saken stammer fra episode tre av NRKs nye, ultralokale ungdomsserie «17». Det suspekte bekjentskapet Lægs passer opp hovedpersonen Abdi utenfor blokkene i Groruddalen.

Etter braksuksessen med «Skam» har det kommet en bølge av rimelige dramaproduksjoner, som eksperimenterer med fortellerform, publiseringsmåte, distribusjonsplattform, lave budsjetter og unge, uerfarne skuespillere.

Den første episoden av «Skam» ble publisert 25. september 2015. I januar året etter hadde 214.000 sett episoden på nett, og Aftenposten omtalte den som en av de mest sette enkeltepisodene på NRK.no noensinne.

Til sammenligning: 15 dager etter at NRK begynte å publisere høstens nye ungdomsdrama «17», var den første episoden sett 120.000 ganger på nett.

Episodene i «17» er korte, og varierer i lengde fra fire til 17 minutter.

– Det er lavbudsjett, så da må man jo finne en metode. Etter at dramaserier tradisjonelt har kostet 20–30 millioner kroner, kommer det nå en bølge av serier som koster en tiendedel, en tredjedel eller en femtedel så mye, sier seriens produsent, Nora Ibrahim (29).

Flerkulturelt

Tirsdag morgen klokken 06 publiserer NRK siste episode i «17», der Mohammed Aden Ali (19) fra Grønland spiller hovedpersonen, 17 år gamle Abdi.

Abdi bor med mor fra Somalia og to brødre på Stovner. Spenningen bygger seg opp mot hva som vil skje med Abdi siste dag før skoleferien.

– Vi har gjort 40 dybdeintervjuer med ungdom fra Groruddalen og Oslo øst. Vi har også fortalt dem historien, hatt dem med inn i skriverommet, og brukt ekte historier som inspirasjon i manusarbeidet, forteller Ibrahim.

Hun står som serieskaper sammen med manusforfatter Marte Sunde Härter (30). Ane Arstad Isungset (26) har vært med som manusforfatter på annenhver episode.

I perioden 2015 til 2017 publiserte NRK fire sesonger om livet til ungdom på Nissen videregående skole i Oslo som sanntidsdramaet «Skam».

Bare i år har NRK lagt ut ytterligere to sanntidsdramaserier for unge: «Blank» om ungdommer i tiden rett etter videregående, og «Lovleg» om ungdommer i starten av videregående skole i Nordfjord.

Gunnhild, som spilles av Kristine Ryssdalsnes Horvli, fyller 16 i NRK-serien «Lovleg».
Gunnhild, som spilles av Kristine Ryssdalsnes Horvli, fyller 16 i NRK-serien «Lovleg». (Foto: NRK)

–Vi lever i en verden der seertall formes ulikt for ulike serier, fordi publikum kan velge selv hvor gærne de vil være etter en serie – når det passer dem. Tallene kan derfor vokse en del også etter at en sesong er ferdig, sier analysesjef Kristian Tolonen i NRK.

– «Blank» treffer veldig hardt i målgruppen unge kvinner, der dekningen er fire ganger så høy som i befolkningen ellers. Og det var jo liksom meningen, sier han.

Ella, som spilles av Cecilie Amlie Conesa og Susanne, som spilles av Maria Sunniva Aasen Sandvik er hovedkarakterer i NRK-serien «Blank».
Ella, som spilles av Cecilie Amlie Conesa og Susanne, som spilles av Maria Sunniva Aasen Sandvik er hovedkarakterer i NRK-serien «Blank». (Foto: NRK)

Også Discovery Networks Norway, med hovedkanalen TVNorge og strømmetjenesten Dplay, har satset ungt med serien «Hvite gutter».

Hele sesongen, som handler om fire gutter i et kollektiv på vestkanten i Oslo, ble sluppet på Dplay i januar. Oppdaterte strømmetall viser at første episode av den Feelgood-produserte humorserien foreløpig er sett av 141.000.

Kompisgjengen i «Hvite gutter» er i midten av 20-årene. Hovedrollene spilles av Eirik Hvattum, Jørgen Evensen, Torjus Tveiten og Johannes Fürst.
Kompisgjengen i «Hvite gutter» er i midten av 20-årene. Hovedrollene spilles av Eirik Hvattum, Jørgen Evensen, Torjus Tveiten og Johannes Fürst. (Foto: TVNorge)

Strømmetopp før skolestart

«17» er skrevet og innspilt for å treffe flerkulturelle ungdommer i Groruddalen, på motsatt side av byen.

– Hvis man tør å være kompromissløs i en historie, tror jeg også man kan bli interessant for alle, sier Nora Ibrahim.

Seertopper før skolestart og på tidlig ettermiddag forteller Ibrahim at «17» treffer riktig publikum.

Selv om Abdis skjebne først blir avslørt i den siste episoden tirsdag morgen, viser serien ungdom i Groruddalen som velger det gode fremfor det gale.

– Hvorfor har dere valgt slik?

– Vi har jo intervjuet veldig mange av disse guttene, og dette er sånn vi kjenner dem. Oslo-politiet sier det er 150 gjengkriminelle i Oslo under 18. Vi kan velge å lage en serie om en av disse 150, eller vi kan velge å lage en serie om en av de 10-15.000 andre tenåringene fra Oslo øst. Det er dem det er flest av, samtidig som det er disse man hører minst om. Jeg synes det er mest spennende å gå inn i de historiene, sier Nora Ibrahim, som fra 1. oktober tar over som konstituert leder av NRK P3s tv-redaksjon etter Håkon Moslet (45), som flytter over til nyhetene.

Speiler mangfoldet

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen (51) er oppvokst, og bor fortsatt på, Høybråten, ikke så langt fra Stovner. Han mener det er for tidlig å evaluere «17», men skryter av kvaliteten.

– Denne type dramaprosjekter er nyskapning både i innhold og publisering, noe som er veldig viktig for NRK. Vi speiler mangfoldet av norske ungdommer. Og så har jeg et nært forhold til dette området selv. Jeg synes dette har en høy kvalitet, skriver Eriksen i en tekstmelding.

Seertall for «Skam»-etterfølgerne(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her hopper de i Trollveggen
Ulovligheter bør skje om natten. Også denne. Vi har kløvet opp baksiden av Trollveggen i mørket, og har ved toppen sett solen gnistre i horisonten, bade det ellers dystre fjellmassivet i gyllengult lys. Klokken er fem på morgenen.
02:18
Publisert: