Mens konkurrenten «Lindmo» på NRK holder seg stabilt tett opp under 800.000, fortsetter de svake tallene for TV 2s nye storsatsing «Skavlan».

Etter premieren med tall på 440.000 seere i midten av september har det bare gått nedover. For to uker siden hadde Fredrik Skavlan 288.000, mens han sist fredag falt ytterligere ned og endte opp med 286.000 seere.

– Det er trist å se at utviklingen fortsetter nedover. Så langt fungerer dessverre ikke «Skavlan» på TV 2. Tallene taler egentlig litt for seg selv, sier tv-sjef Morten Wiberg i mediebyrået Carat.

Han tror at det foreløpig ikke er veldig sannsynlig at programmet blir tatt av skjermen, men er sikker på at TV 2 er misfornøyd med tallene.

– De hadde nok ønsket seg minst det dobbelte, sier han.

Taper mot konkurrenten

Mens Fredrik Skavlan kunne friste med gjester som den amerikanske skuespilleren Uma Thurman og krokodillejegeren Steve Irwins sønn, kunne konkurrenten Anne Lindmo skilte med popstjernen Aurora Aksnes, alpint-kjørerne Aamodt Kilde og Kjetil Jansrud, og Rosenborgs trenerlegende Nils Arne Eggen.

Til sammen hadde Skavlan en markedsandel på 21 prosent. «Lindmo» samlet 776.000 seere, en nedgang fra forrige ukes rekord på 790.000. Hun hadde en markedsandel på 57 prosent.

– Skavlan har ikke blitt noe dårligere på TV 2, men flytteprosesser tar tid og vi må ha tålmodighet. Vi skulle selvfølgelig ha ønske oss bedre tall. Det gjør vi alltid, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2.

– Hvilke grep tar dere nå for å bedre seertallene?

– Vi har mange tanker om grep, men de deler vi ikke med dere.

Til tross for at «Skavlan» faller totalt sett, øker tv-programmet i målgruppen mellom 20 og 49 med 19.000 seere.

– Det vi har sett bak krigsoverskriftene i media er at «Skavlan» har et godt fotavtrykk i den kommersielle målgruppen mellom 20 og 49. Det er langt viktigere for oss, enn å vinne 60 pluss, sier Rønningen.

Øker blant de yngre

– Dette viser at det ikke bare er å hente noe som funker på NRK. Det er første gang det er gjort med et så identisk konsept bortsett fra sport. Det kan se ut som at hans trofaste seere har sviktet han. De var vant til en viss form på fredagskvelden som nå er endret. Da flaten ble erstattet med Lindmo, valgte de å bli på NRK, sier tv-sjef Marianne Massaiu i Mediacom.

Massaiu forteller at det er spesielt de eldre seerne som vender Skavlan ryggen.

– Fra premieren til sist fredag er seertallene blant de over 55 år halvert. De eldre seerne svikter han, men hvis man skal trekke ut noe positivt er det at er det at de øker i målgruppen mellom 10 og 24 år. Det viser at de har tatt grep om barnefamiliene, sier hun.

«Nytt på nytt» var helgens vinner med 919.000 og en markedsandel på 64,3 prosent. «Senkveld med Helene og Stian» samlet 498.000 seere og økte markedsandelen til 46,5 prosent, mens «Skal vi danse» hadde en nedgang fra 569.000 til 490.000 seere.

Råder TV 2 til å flytte nyhetene

Tv-direktør Glenn Engebretsen i Group M tror den eneste løsningen for å øke seertallene til «Skavlan» er å flytte TV 2 Nyhetene og Sporten til senere på kvelden. Nå sendes dette før «Skavlan».

– På fredag hadde sportssendingen til TV 2 bare 144.000 seere, mens «Nytt på Nytt», som gikk før «Lindmo» på NRK», hadde 919.000 seere. Der ligger det største potensial for «Skavlan». TV 2 må rendyrkes som ren underholdningskanal, så kan nyhetssendingen heller gå på TV 2 Nyhetskanalen på fredager, sier Engebretsen.

Han viser til at NRK ikke har nyhetssendinger klokken 21.00 på fredager.

– Det er bestandig mye støy hvis du flytter nyhetssendingene. Men det går gjerne fort over. I alle fall når TV 2 har et fullverdig substitutt i form av deres egen nyhetskanal.

Kanaldirektør Rønningen i TV 2 har følgende kommentar til Engebretsens råd:

– Det er mange gode ideer som verserer der ute, uten at jeg vil kommentere hver enkelt av dem. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Dere oppfører dere som barn på julaften!
Det var en hemmelighetsfull Siv Jensen som gikk sammen med de mange nysgjerrige journalistene fra finansdepartementet til Stortinget mandag
01:10
Publisert: