Fredag kveld skjer det. Fredrik Skavlan (52) skal for aller første gang trekke tv-seerne til den kommersielle, reklamefinansierte kanalen TV 2, i stedet for til statskringkasteren NRK. Det skjer 20 år etter at han ledet sitt første talkshow på NRK.

Forventningene i TV 2 er store, men DN vet at det kostet dyrt å kapre NRKs sterkeste kort.

Doblet prisen

Til slutt endte TV 2 med å doble prisen, sammenlignet med det NRK betalte for Skavlan i forrige periode.

NRK har betalt cirka 45 millioner kroner for en toårig avtale, og regnet nok med å kunne fornye på vanlig vis. I stedet endte det altså med at TV 2 fikk «Skavlan» ved å legge på til 90 millioner kroner for de kommende fire sesongene.

I Sverige valgte Skavlan i løpet av våren å tegne ny avtale for fire sesonger med SVT. Pris: Cirka 50 millioner kroner.

Dermed får Skavlan og produksjonsselskapet Monkberry til sammen mer enn 140 millioner kroner for å lage rundt 50 programmer i løpet av to år.

Det gir en snittpris per program som nærmer seg tre millioner kroner, men som også skal dekke alle kostnader ved produksjonen.

Prosjekt «Skavlan»

Drømmen om å vippe «Skavlan» over på TV 2 er ikke ny. For to-tre år siden ble det ført samtaler mellom norske TV 2, svenske TV4 og TV 2 i Danmark om et felles fremstøt, men dette strandet.

Denne gang lykkes det. TV 2-sjef Olav T. Sandnes vil ikke kommentere prisen, men sier:

– I TV 2 ønsker vi å satse mer på det norske og i større grad på innhold som treffer både hjerne og hjerte. Noen ganger får man en mulighet til å ta store steg i den retningen, og det føler jeg vi gjør med Skavlan, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes.

Kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 vil heller ikke snakke om penger, men sier produktet TV 2 kjøper er noe helt annet enn det NRK betalte for.

– Dels handler det om å produsere et litt dyrere lineært program, gjennom at de kommer til å reise mye mer ut og gjøre opptak i London og New York enn tidligere. Men det viktigste er at vi skal produsere mer for de flatene vi ønsker å satse på, altså TV2.no og TV 2 Sumo, sier Rønningen.

I forkant av første sending ble et intervju med Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson lagt på Sumo torsdag kveld, og fredag formiddag kom den dramatiske familiehistorien til bryteren Stig-André Berge samme sted.

– Det å sammenligne den timen med «Skavlan» som NRK hadde i fjor, med det Skavlan-universet vi forsøker å skape, er å sammenligne epler og pærer. Dette må også ligge til grunn for hvordan man vurderer hva denne varen koster, sier Rønningen.

Han sier TV 2 ikke opplevde at Skavlan jaget penger, men snarere egne ambisjoner for videre utvikling av programmet.

– Når du legger sammen hva som betales for en lang periode, kan sluttsummen fremstå høy. Men dette er slett ikke i toppsjiktet av hva vi betaler for en times tv i TV 2, sier Rønningen.

Nja fra NRK

Utgangspunktet for reforhandling av avtalen var en frist 15. desember 2017, 14 dager etter siste ordinære «Skavlan»-sending i fjor.

Innen denne fristen måtte NRK og SVT si fra om de ville fortsette samarbeidet med Skavlan fra høsten 2018. SVT ga klar beskjed: Vi er med. NRK var ikke like klare.

I januar tok tv-advokat Christian With hos advokatfirmaet Bing Hodneland tak i prosessen. Han bisto i det som etterhvert tok form av en mer åpen salgsprosess.

Monkberry understreker at samtalene med andre medieaktører foregikk etter at NRK hadde oversittet deadline i sin avtale.

I løpet av våren snakket Skavlan blant annet med MTG, selskapet bak TV3 og strømmetjenesten Viaplay, som nå har skiftet navn til Nordic Entertainment Group (NENT).

Men henvendelsen fra Skavlan-siden kom med en pris, og det ble fort klart at TV3 neppe egnet seg som avsender for et prateprogram som «Skavlan».

Samtalene med TV 2 bar imidlertid fin frukt. Og da NRK ble presentert for budet på 90 millioner kroner for fire sesonger fra TV 2, gikk rullegardinen ned på Marienlyst.

Det ble aldri noen sluttforhandling med NRK.

– Dette handlet om én ting: Penger, hevdet Petter Wallace, sjef for NRKs eksternredaksjon da overgangen var et faktum i juni.

Skavlan avviste ikke at han ville sitte igjen med mer penger etter kanalbyttet, men …

– Det blir litt for enkelt å si at jeg gikk for pengene. For det er ikke sant. Vår viktigste motivasjon er å satse digitalt, sa Skavlan til VG i sommer.

Han har ikke villet snakke med DN i forbindelse med denne saken. I stedet svarer Marianne Torp Kierulf på epost. Hun er daglig leder og medeier i produksjonsselskapet Monkberry, der Skavlan eier 75 prosent.

Kierulf vil ikke bekrefte eller avkrefte beløp, men skriver at Monkberry ønsket å finansiere et økt antall kostbare innspillinger i New York og særlig London for å fornye gjestelisten.

Hun nevner at andre momenter også er med på å forsvare den høye prisøkningen.

– Sesongen vi leverer nå er noe lenger, og TV 2 har kjøpt rettighetene til Danmark. Det siste for en mulig dansk distribusjon i fremtiden, ettersom innholdet blir stadig mer internasjonalt, skriver hun i en epost.

50 millioner i Sverige

Peter Nyrén er programbestiller for underholdning og livsstil i SVT. Han sier det ganske tidlig ble klart at SVT ønsket å fortsette samarbeidet med Skavlan, og partene signerte en ny «Skavlan»-avtale i juni.

– Det ble ikke like dramatisk her som i Norge. Vi ble ikke utsatt for den typen konkurranseutsetting. Jeg vet for så vidt ikke noe om dette, men vi fikk aldri følelsen av at for eksempel TV4 var inne i bildet, sier han.

Lykke til

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen uttrykker stor respekt for Skavlan og skulle gjerne sett ham på NRK i fortsettelsen. Samtidig minner han om at NRK over flere år har dyrket frem et annet talkshow, «Lindmo», som nå er flyttet fra lørdager til fredag for å gå opp mot «Skavlan» på samme klokkeslett. Altså klokken 21.25.

– Skrekken tok oss ikke, fordi vi hadde Anne Lindmo, sier Eriksen.

– Jeg ønsker begge lykke til, men Anne litt «lykkere».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her laget tre menn en allianse høsten 2008
Bli med på historisk sightseeing på Wall Street
01:54
Publisert: