– Vi vil bli sett på som en konkurrent om tilgang til innhold i ulike settinger, sier Abraham Foss.

Han er Norges-sjef i milliardkonsernet Telia, det svenske motstykket til Telenor, som i løpet av noen hektiske sommerdager tidligere i år kunngjorde to oppkjøp som vil forandre nordiske tv-kunders hverdag.

Med få dagers mellomrom kjøpte Telia både det norske kabelselskapet Get, teleselskapet TDC og tv-delen av det svenske mediekonsernet Bonnier, med TV4 og betal-tv-virksomheten C More som de viktigste delene. Også finske MTV3 fulgte med på kjøpet.

Nå lover Foss at det blir tøffere konkurranse om attraktive tv-rettigheter.

Kostbar shoppingtur

Prislappen for Get og TDC var 21 milliarder kroner, mens Bonnier Broadcasting kostet 8,5 milliarder kroner.

Telias pengebruk er likevel ikke slutt med det, bekreftet Foss fra scenen under Digitalforums høstmøte.

Digitalforum er en fagkonferanse om digitalisering i mediene, og ble holdt i NRKs Store studio på Marienlyst torsdag formiddag.

Telia definerer seg fortsatt som en utfordrer til Telenor i det norske markedet. Eller som Foss sa det:

– På Harry Pottersk er vi nummer to, etter et selskap hvis navn vi ikke kan nevne.

Telenor er allerede en nordisk kjempe innen distribusjon av tv-signaler, med en million tv-husstander koblet opp mot Canal Digital bare i Norge.

Telias kjøp av Get passerte nylig Konkurransetilsynet, mens svenske myndigheter ennå ikke har godkjent TV4-kjøpet.

Digital hub

For Telia er et av de strategiske målene frem mot 2022 å ta plassen som en sentral – eller hub – for digitale opplevelser i hjemmet og på arbeidsplassen.

Det krever innholdsrettigheter, og i Finland sikret Telia seg i fjor seks år med ishockey, en periode som begynte å løpe tidligere i høst.

Kjøpet viser hvilken type innholdsrettighet Telia mente var riktig i det finske markedet, for å nærme seg posisjonen som hovedleverandør til hjemmets digitalsentral.

Å sikre seg innhold for distribusjon i det norske markedet, er en like viktig del av strategien, ifølge Foss.

Dermed er det duket for ny konkurranse om tv-rettigheter som tradisjonelt er blitt fordelt mellom aktører som NRK, TV 2, Discovery med kanaler som TVNorge, og Nent, som er det nye navnet på MTG med kanaler som TV3 og Viasat4.

– Ja, vi vil møte enkelte her i salen i en konkurransesetting, lover Abraham Foss.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs politiske redaktør: –Vi kan få en regjeringskrise som er utløst av KrFs indre krise
Politisk redaktør i DN Kjetil B. Alstadheim forklarer hvorfor det blir vanskelig for Hareide å gå inn i en Støre-ledet regjering, uansett utfallet på fredag.
04:16
Publisert: