Torsdag har dokumentaren med Ari Behn (45) i hovedrollen premiere på TV3. Tv-kanalen reklamerer med at dokumentarserien skal vise hvem «påfuglen, prinsgemalen og forfatteren er bak masken».

Regissør Katharina Gellein Viken (32), som er en god venn av Behn, står bak dokumentaren, og har fulgt den kjente forfatteren i tiden etter skilsmissen med ektefellen, prinsesse Märtha Louise (46) i 2016.

– Jeg tror ingen egentlig har skjønt hvordan han har hatt det. Det er ikke lett å gå fra å være medlem av kongefamilien til å være frilanskunstner og helgepappa. I dokumentarserien kommer det frem en god del avsløringer, og jeg tror nok det kommer til å eksplodere rundt Ari når serien vises på tv, sa hun til avisen Romerikes Blad i forrige måned.

Steile fronter

Nå er det derimot full konflikt mellom TV3 og Ari Behns advokat og manager. Behn skriver i en tekstmelding at han ikke ønsker å kommentere saken selv, og at manager Geir Håkonsund og advokat John Christian Elden uttaler seg på hans vegne i denne saken.

Håkonsund forteller at Behn i 2016 inngikk en intensjonsavtale om dokumentaren under forutsetning at han har såkalt «final cut», altså bestemmelsesrett over hva som blir sendt eller ikke.

– Dette har ikke dokumentarskaperen og TV3 tenkt å overholde, noe han synes er beklagelig. Ari Behns foreldre, som er filmet i perioden, er blitt forelagt et samtykkeskjema fra produksjonen, men har ikke – og kommer ikke – til å godkjenne sin medvirkning i dette.

– Hva er det Ari Behn reagerer på og ønsker skal redigeres vekk fra dokumentaren?

– Vi ønsker ikke å kommentere det, sier Håkonsund.

Foreldrene koblet inn

Behns advokat John Christian Elden bekrefter til DN at konflikten dreier seg om bestemmelsesretten over hva som skal sendes i dokumentaren.

– Partene har en skriftlig avtale på at Ari Behn «shall have meaningful consultation on the title and edit of the documentary», og muntlig supplert med at han har «final cut», sier Elden.

Ari Behns advokat, John Christian Elden.
Ari Behns advokat, John Christian Elden. (Foto: Fartein Rudjord)

Han sier at TV3 og Bifrosts Media, som har produsert dokumentaren, har manglende vilje til å overholde avtalen mellom partene kan føre til at Ari Behn trekker seg fra hele prosjektet.

– Vi er overrasket over at de ikke vil følge avtalen som er inngått, og noterer at Aris foreldre har trukket seg fra deltagelse. Vi vurderer fortløpende om han skal gjøre det samme, sier Elden.

Ari Behns mor, Marianne Behn, bekrefter at de har bedt TV3 fjerne klippene hvor hun og ektemannen Olav Bjørshol medvirker.

– Vi ønsker ikke at dette skal sendes. Vi godkjenner ikke vårt deltagelse. Utover det kommenterer vi ingenting, skriver Marianne Behn.

Forundret over tilbakemelding

Programdirektør Andreas Bakka Hjertø i TV3-eier MTG stiller seg undrende til svaret fra Behns manager og advokat om at han ikke har godkjent innholdet.

– Ari har fått sett de episodene som er ferdige, og disse har han godkjent. Samtidig er han ikke redaktør på produksjonen, så han må ikke godkjenne hele dokumentaren for at vi skal sende den, sier Hjertø.

– Ari Behns advokat og manager sier at han har fått «final cut»?

Programdirektør i TV3-eier MTG, Andreas Bakka Hjertø.
Programdirektør i TV3-eier MTG, Andreas Bakka Hjertø. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Nei, det stemmer ikke. Det er feil. Jeg har sett kontrakten, og det står ingenting om det der, sier Hjertø.

Dokumentarskaper Katharina Gellein Viken bekrefter Hjertøs opplysninger, og sier det ikke finnes noen avtale om bestemmelsesrett.

– Ari har godkjent episodene til meg både muntlig og skriftlig, med stor entusiasme, skriver hun i en epost.

John Christian Elden benekter at Behn har godkjent innholdet i dokumentaren.

– Hvis han hadde godkjent den, hadde saken ikke ligget på mitt bord, sier han.

Managerkonflikt

Både Viken og TV3 mener konflikten har oppstått på grunn av den nye manageren til Behn.

– Ari Behn har fått et nytt management, og at de har satt seg på bakbena kan ikke vi forholde oss til. Vi har en avtale med dokumentarselskapet, ikke Ari Behn, og han har uansett som sagt sett episoder fra dokumentaren og godkjent dette, sier han.

Han bekrefter samtidig at foreldrene til Ari Behn har vært i kontakt med dem for å forhindre at de medvirker i dokumentaren.

– Jeg har forstått det sånn at foreldrene til Ari Behn angrer på noe i dokumentaren, og den dialogen har jeg bedt dem om å ta med produksjonsselskapet, sier Hjertø.

– Men har ikke også dere et redaktøransvar over det som skal sendes på TV3?

– Jo, det har vi. Men Ari Behn har med viten og vilje gått inn i en dokumentarserie om seg selv. Det har det vært full enighet om. Han har vært positiv og kommet med forslag til dokumentarskaperen. Men han kan ikke diktere hvordan en dokumentar om ham skal bli slutt. Dette er et ærlig portrett – ikke en reklamefilm om Ari Behn, sier Hjertø.(Vilkår)

Merete har testet 1000 viner
Vinmonopolet har sluppet en rekke nyheter. Vi har testet dem alle.
00:60
Publisert: