Det amerikanske aviser kaller en tvangssalgs-krise rulles nå ut i USA. Bankene kritiseres for hvordan de har håndtert de mange millioner av tvangssalg av amerikanske hjem.

Ifølge CNBC.com øker uroen for at mange tvangssalg var ulovlige, fordi de ikke var godt nok dokumentert.

50 stater har nå iverksatt en felles juridisk gjennomgang av bankenes håndtering av tvangssalg.

Ikke grundig sjekket
Finanskrisen begynte med en krise i boligmarkedet, der mange amerikanere måtte la hjemmene sine bli overtatt av bankene fordi de ikke klarte å håndtere boliglånet.

For mange av disse hjemmene endte det med tvangssalg, men nå kommer det frem at mange av disse tvangssalgene var tilstrekkelig eller ordentlig dokumentert, mange skulle ikke vært gjennomført.

5.00 tvangssalg om dagen
Financial Times trekker frem eksempelet Xee Moua, nestsjef for lånedokumentasjon hos Wells Fargo. Hun fortalte under ed at hun kunne signere så mange som 5.00 tvangssalgsrelaterte papirer hver dag.

Moua vitnet i en rettssak angåede et tvangssalg i Palm Beach i Florida da hun fortalte at den eneste informasjonen hun sjekket var om hennes eget navn og jobbtittel var korrekt.

På spørsmål om hun sjekket om opplysningene om hva Wells mente låntakeren skyldte stemte, svarte hun nei.

Frykter det kan eksplodere
Ifølge CNBC frykter nå enkelte investorer at denne tvangssalgs-krise kan pågå i ukevis og ekslodere inn mot valget.

Flere politikere har engasjert seg i saken.

- Jo lenger dette holder på og jo flere politikere som tar tak i det, jo verre blir situasjonen, sier Marshall Front, styreleder i Front Barnett Associates, som har eierandeler i JPMorgan, Bank of America, Citigroup og Wells Fargo.

Kan svekke resultatene
Mange frykter nå at en langvarig krise kan ramme resultatene til bankene.

- Jeg tror bankene begynner å ta rotet inn over seg. Selv om JPMorgans tredjekvartalsresultat var moderat sterkere i noen områder var det ikke godt nok til å dempe bekymringen for hvilken effekt tvangssalgene kan ha på inntjeningen, sier Matt McCormick, porteføljeforvalter i Bahl & Gaynor til CNBC.com.

På lang sikt har krisen skapt frykt for at de amerikanske bankenes skjøre lønnsomhet kan bli svekket dersom de må kjøpe tilbake boliglån for milliarder av dollar.

- Dette er en potensiell kostnad som kan svekke lønnsomheten på lang sikt, sier Jefferson Harralson, bankanalytiker i Keefe, Bruyette & Woods.

Bank of America, USAs største långiver, kan bli tvunget til å kjøpe tilbake lån for 74 milliarder dollar, ifølge estimater fra Branch Hill Capital.

Ifølge Bloomberg.com ble det gjennomført 930.437 tvangssalg i tredje kvartal i år. Det er en nedgang på en prosent fra samme periode 2009.

Aksjene til flere amerikanske banker faller kraftig torsdag. Både Bank of America, Wells Fargo, Citigroup og JPMorgan har en tøff børsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.