Nå slår en ny amerikansk rapport fast at de økonomiske sidene ved virksomheten også er høyst usikre.

Analyseselskapet RiskMetrics la fram sin rapport om risikoen knyttet til oljesandutvinning i Canada mandag, to dager før denne virksomheten blir et tema på Statoils generalforsamling. Både WWF og Greenpeace har engasjert seg for å få selskapet til å droppe utvinningen av oljesand.

Dyrt og sårbart
Blant de økonomiske usikkerhetsmomentene som trekkes fram i rapporten fra RiskMetrics, er naturlig nok oljeprisen. Utvinning fra oljesand et dyrt og lønner seg bare dersom oljeprisen forblir høy, kanskje opp mot 100 dollar fatet, heter det i rapporten. Samtidig pekes det på at en for høy oljepris kan gi mindre etterspørsel etter olje mens alternative energikilder vinner fram.

Brorparten av den canadiske oljen går til USA, og lønnsomheten er derfor ekstra sensitiv for svingninger i det amerikanske markedet. Urbefolkningsgrupper har også motsatt seg bygging av oljeledninger til Canadas vestkyst. Dermed er det vanskelig å selge oljen fra oljesand til for eksempel Kina. Lokale urfolk har også gått til sak mot den canadiske staten på grunn av miljøkonsekvensene ved oljesandutvinningen.

– Staten må vise ansvar
I tillegg til markedsfaktorene, minner RiskMetrics om at strengere regulering og høye kostnader også må tas med i regnestykket. Tilbakeføring av land- og vannressurser er også kostbart og tidkrevende.

Rapporten, som er bestilt av miljø- og investeringsgruppen Ceres, anbefaler at produsentene tenker nøye gjennom sitt oljesandengasjement, styrker informasjonsarbeidet og går gradvis til verks dersom de utvider virksomheten.

WWF i Norge ber staten følge de aksjonærene som vil stemme for at Statoil trekker seg ut av oljesandvirksomheten.

– Det må være en vekker når ledende finansanalytikere som RiskMetrics nå slakter investeringer i tjæresand, sier fagsjef Nina Jensen i WWF.

Generalforsamlingen i britisk-nederlandske Shell stemte tirsdag mot en gjennomgang av selskapets oljesandvirksomhet. Oljesand blir også et tema på ExxonMobils generalforsamling neste uke. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.