Investorenes posisjoner i Northland Rescources blir tvangssolgt etter et betydelig aksjekursfall grunnet overraskende stort kapitalbehov.

På mindre enn et døgn er verdier for omkring 2,5 milliarder kroner borte, tilsvarende et fall på nær 82 prosent.

- Helt naturlig
Nettmegleren Nordnet og daglige leder Anders Skar bekrefter at det har vært travelt på kredittavdelingen med denne utviklingen.

- I enkelte tilfeller hvor vi ikke får kontakt eller oppnår dialog med kunden må vi inn å tvangsselge. Det er helt naturlig når vi har 70 prosent kursfall i går og 30 prosent i dag, sier han til TDN Finans.

Norgessjefen sier Northland Resources har en belåningsgrad på 40 prosent, men tror ikke tvangssalgene har bidratt til å flytte aksjekursen nevneverdig.

- Med så høy belåningsgrad er det en del som er belånt og må selge seg ned eller føre over mer penger. De fleste kundene håndterer likevel dette på egenhånd sier han, og bekrefter at de har utført tvangssalg i selskapet, sier Skar.

Benytter kursfall til å hamstre
Aktiviteten i Northland Resources har også eksplodert og er tidoblet i går og i dag, ifølge ham. Nordnet har hatt 3.000 handler i aksjen de seneste to dagene, med voldsom aktivitet både på kjøper- og selgersiden.

- Når man netter det, så ser vi at private småsparere nettopp har gått inn i aksjen og benytter kursfallet til å hamstre mye, sier Skar til TDN Finans.

Han stiller seg også undrende til måten selskapet har kommunisert med markedet ettersom kursutviklingen er såpass dramatisk.

Tøft for den eventyrlystne
Likefullt anser han ikke selskapets kapitalbehov som en kjempeoverraskelse, men at størrelsen og måten det skjer på virker skuffende for investorene.

Det er imidlertid store forskjeller mellom bevisste investorer som kjenner til risikoen og risikosøkende privatpersoner som liker aksjen på grunn av volatiliteten, påpeker han.

- Mannen i gata er vel ikke så opplyst rundt jernmalmproduksjon i Nord-Sverige, sier Nordnet-toppen.

Over 1.000 av Nordnets 55.000 kunder eide Northland Resources da kapitalbehovet meldte seg i går.

Mer pop en Apple i Sverige
Aksjen er ifølge Dagens Industri svært populær også blant svenske småsparere.

- Northland Resources har virkelig vært en populær aksje blant svenske privatpersoner. Med over 10.000 svenske aksjonærer er det nemlig det mest populære utenlandske selskaper å eie i Sverige, sier Avanzas spareøkonom Claes Hemberg til DI.se.

Selskapet har, ifølge ham, flere svenske eiere enn Apple.

Spareøkonom Gunther Mårder i Nordnet sier til nettstedet at de har måtte tvangsselge aksjene til 35-40 kunder, men at tallet øker i takt med fallende kurser.

Northland-aksjen NAUR er ned 44,76 prosent til 1,16 kroner, omsatt for 303 millioner kroner. Aksjen er ned 80,5 prosent siden finansieringsbehovet ble kjent torsdag.

Les også:

Gruvegrus på Børsen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.