Det viser undersøkelsen Meglerinnsikt/Nordic Housing Insight gjort blant meglere tilknyttet Norges Eiendomsmeglerforbund.

- Det er etter hvert blitt knyttet store verdier i det å eie en enebolig, at i mange tilfeller har den ene av partene, av økonomiske årsaker, ikke muligheter til å beholde eneboligen. For at begge parter skal ha mulighet for å skaffe seg den nødvendige kapitalen det trengs for å kjøpe seg en ny bolig må eneboligen de eide sammen legges ut for salg når de skiller lag, sier direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter i en pressemelding.

Ønsker noe mer lettstelt
Mange selger også eneboligenen fordi de har blitt eldre og fordi barna har blitt store og flyttet hjemmefra. Hovedgruppen av selgere finnes i aldersgruppen 56-65 år. Dårlig økonomi anses ikke som noen vesentlig grunn til å selge.

- Den generelle økonomiske situasjonen i Norge gjør at det er svært få som er nødt til å selge eneboligen sin på grunn at dårlig økonomi alene, men gjør det av andre grunner. Det at noen ønsker noe mindre og mer lettstelt etter at barna har fløyet ut av redet følger den normale syklusen, sier Tveter.

Kjøper enebolig ved familieforøkelse
På den annen side viser undersøkelsen at den viktigste årsaken til at folk kjøper seg enebolig er at de har fått flere familiemedlemmer eller at de venter seg familieforøkning i nær fremtid.

Alder og økonomi er også faktorer som er vesentlige blant kjøperne av eneboliger. I disse tilfellene blir alder sett i lys av at eiendomsmeglerne opplever at nesten 90 prosent av kjøperne av eneboliger er under 45 år.

- Vi ser her at eneboligkjøperne er i den andre enden av skalaen i forhold til selgerne. Større familie krever mer plass, og at mange også får mer å rutte med etter at den første etableringsfasen er over, er forståelig, sier Tveter.

Les også:
Skattetrykket øker på bolig

Boligmarkedet kuppes av dem som eier bolig fra før

Tøffere å tjene penger på utleieboliger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.