- Welcome, this is my only Twitter account, skriver den nyopprettede twitterbrukeren @OlsenNSB, som har utstyrt kontoen med et bilde av sentralbanksjef Øystein Olsen, og hevder å være hans offisielle konto.

Første melding fra kontoen er lagt ut onsdag 27. januar, og kontoen følger 254 personer – nesten utelukkende journalister og redaktører. Av disse har 43 så langt valgt å følge Olsen igjen, blant   dem mange fra store riksdekkende medier i Norge og Sverige.

Falsk konto

Nyhetsbyrån Direkt sendte i dag morges en tweet til Norges Bank for å spørre om denne var ekte.

- Kontoen er falsk. @NorgesBank er vår eneste twitter-konto, svarte @Norgesbank.

Dette er ikke første gang noen utgir seg for å være Olsen på Twitter, forteller kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen i Norges Bank.

Det verste som kan skje

Hun forteller at de følger nøye med på sosiale medier og tre ganger de siste månedene har oppdaget slike profiler.

- Det vi frykter er at folk skal oppfatte dettesom en offisiell konto og at det skal komme ut falske melding som kan påvirke markedet. Markedssensitiv informasjon er det verstesom kan skje, sier hun.

Hun forteller at de tre profilene har store likheter, noe som gjør at Norges Bank tror det kan dreie seg om samme person. Enkelte fellestrekk kunne dessuten ha avslørt profilene som falske – nemlig skrivefeil. I siste versjon presenterer Olsen seg som «Sentralbankchief». Det er kanskje ikke nordmenn som står bak.

Tas på alvor

Så langt har ingen meldinger blitt sendt ut, utover velkomstmeldinger. Wålen vil ikke si om hun tror målet er å plante historier i media.

- Vil ikke spekuler ei hva vedkommende prøver på, sier hun.

Hun forteller at profilene er blitt rapportert inn til Twitter som falske, og har forsvunnet samme dag eller dagen etter – uten at Norges Bank har fått andre tilbakemeldinger fra tjenesten.

- Vi følger ganske nøye med på sosiale medier generelt og tar det på alvor når vi ser slike profiler som kan bli misforstått, sier hun. 

Slettet

Twitter reagerer tydligvis ganske raskt på meldinger om falske profiler, for klokken 13:46 sender Wålen en melding om at @OlsenSB er fjernet. Et forsøk på å finne ham igjen viser at profilen ikke lenger eksisterer. Spørsmålet nå er om han kommer tilbake.

Les også: Lundin selger produksjonsskip

Kjos har ordnet forhåndsbetalingen for 50 nye fly

Asia i dag: Sjokkmelding fra Japan (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN TV: - Det er dette som er fremtiden for oljenæringen i Norge
- Det er dette som er fremtiden for oljenæringen i Norge
Høyres Tina Bru besøkte Lundins leterigg Island Innovator i Barentshavet.
00:55
Publisert: