Olje fra IS-kontrollerte områder i Syria smugles til Tyrkia og selges der til svært lave priser.

Det viser en hemmeligholdt rapport som konsulentselskapet Rystad Energy har utarbeidet på oppdrag for Utenriksdepartementet.

Store mengder olje har blitt smuglet over grensen til Tyrkia fra IS-kontrollerte områder i Syria og Irak, heter det i rapporten som er fra juli i år. Klassekampen har fått tilgang til rapporten.

Olje som IS selger på det svarte markedet, blir sendt med tankbiler via smuglerruter over grensen. Oljen selges «til sterkt reduserte priser, fra 25 til 45 dollar fatet», heter det i rapporten.

– Mange av smuglerne og de korrupte grensevaktene som hjalp Saddam Hussein med å unngå internasjonale sanksjoner, hjelper nå IS med å eksportere olje, og importere kontanter, heter det videre i rapporten.

Den siste tiden har det dukket opp flere meldinger om oljesmugling fra Syria til Tyrkia. Russland hevder at Tyrkia mottar IS-kontrollert olje. Irak mener Tyrkia tillater smuglingen. Tyrkia benekter på sin side beskyldningene.

FNs sikkerhetsråd skal torsdag diskutere et fransk forslag om å innføre sanksjoner mot land som tillater handel med IS.

 

Les også: Kronen styrkes

Norges Bank holder renten uendret

Ekstraordinære isbre-beregninger av danske forskere

 

Se også:

Trump til DN: - Jeg elsker Norge!

Trump til DN: -Jeg elsker Norge!
Ny tv-debatt mellom de republikanske presidentkandidatene Donald Trump og Jeb Bush i natt. DN spør Trump om de stadig tøffere angrepene fra Bush. «Han må gjøre det. Han gjør det så dårlig på målingene. Jeg ville gjort det samme», svarer Trump.
01:27
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.