Den tyrkiske piloten som skjøt ned et russisk kampfly på grensen mellom Tyrkia og Syria i fjor, tok selv avgjørelsen om skyte, ifølge tyrkiske myndigheter.

– Tyrkia har ikke noen fiendtlige følelser overfor Russland, sa Tyrkias visestatsminister Mehmet Simsek til pressen i Moskva tirsdag. Det var pilotens «personlige avgjørelse» å skyte ned det russiske kampflyet, sa Simsek.

Ba Putin om unnskyldning

Nedskytingen førte umiddelbart til at forholdet mellom Tyrkia og Russland surnet, men Ankara har den siste tiden ført en sjarmoffensiv overfor Moskva for å bedre forholdet mellom landene.

Forrige måned sendte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan en skriftlig unnskyldning til sin motpart Vladimir Putin, og de to statslederne skal møtes i St. Petersburg 9. august.

Erdogan opplyste nylig også at piloten som skjøt ned det russiske flyet, er pågrepet i forbindelse med kuppforsøket i Tyrkia tidligere i juli.

Stanset turisme

Det tidligere svært robuste forholdet mellom de to landene har til tider vært iskaldt siden Tyrkia skjøt ned det russiske flyet i grenseområdet til Syria i november 2015.

Russland reagerte med raseri og krevde en beklagelse. Da den ikke kom, stanset russerne pakketurer for russiske turister til Tyrkia og innførte importforbud av tyrkiske landbruksprodukter. Tyrkia framholdt lenge at det russiske flyet befant seg i tyrkisk luftrom, mens Moskva mente det var i syrisk luftrom.

Den diplomatiske krisen mellom Tyrkia og Russland har også påvirket forsøket på å skape fred i Syria, ettersom de to landene står på hver sin side i konflikten mellom regimet og opposisjonen.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Pr-veteranene tjener millioner. Det imponerer ikke pr-nestor Hans Geelmuyden dnPlus  (+)

«Nyhetsunnvikerne besitter så lav kunnskap at det er grunn til bekymring...»

Prosafe varsler betydelige bemanningsreduksjoner

87 millioner kroner i minus for VGTV  

Anbefalt av DNtv:

Sanders buet på av sine egne da han ba om støtte til Clinton
Bernie Sanders sine tilhengere er illsinte etter e-post-lekkasjene som angivelig viser at ledere i demokratenes nasjonalkomité forsøkte å undergrave kandidatens valgkamp for å bli partiets presidentkandidat.
01:19
Publisert:

 

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.