Denne bloggen er fra DNvinklubb. For å følge våre vinbloggere må du melde deg inn i klubben .

Jeg har nettopp vært på ferie i Tyrkia, et land som har produsert vin i gud vet hvor mange år. Tyrkia dyrker vanvittig mye druer, men bare tre prosent brukes til vinproduksjon. Mange tyrkere sverger nok heller til raki (pastis-liknende anissprit), og bryr seg ikke stort om kvalitetsvin. Dessuten er flertallet av dem muslimer og skal egentlig ikke drikke i det hele tatt...

Men vinpatriotismen (eller proteksjonismen) er det ikke noe å si på, og Tyrkia har mange lokale druesorter. På enhver restaurant har tyrkiske viner forkjørsrett, bare noen få restauranter har fyldige internasjonale vinkart. 40 prosent av Tyrkias vinproduksjon finner sted i Thrakia, dvs helt nordvest i landet. 20 prosent lages i området rundt Tyrkias tredje største by Izmir (langs kysten av Lille-Asia), og resten finner sted rundt omkring i landet. Den klart mest kjente produsenten i Tyrkia er Ankara-baserte Kavaklidere, som lager anstendig røde og hvite viner til greie priser.

Hver gang jeg ferierer i land som er litt ”jalla” vinmessig sett, morer jeg meg med følgende russiske rulett: å bestille husets vin på glass. Vi har vel alle hatt våre oksiderte bordvin-opplevelser i Hellas. Men i Tyrkia er det tryggere.

Det serveres mye ueiket, fruktig hvitvin som må ha vokst sammen med den rike gastronomiske tradisjonen for fisk og skalldyr. Og det som overrasket meg mest er syrefriskheten. Det er varmt i Tyrkia, men de klarer å få til en syresnert og letthet i vinene. Det er særlig blandingsviner på druene emir og sultaniye som funker bra, eller endrueviner av narince. Det fins også mye lett og fin sauvignon blanc.

De røde vinene i Tyrkia lages enten som endrueviner av lokale druesorter hvorav de viktigste er ökuzgözu, bogazkere og kalecik karasi, eller i blanding med cabernet sauvignon, syrah eller merlot. Et gjennomgående problem med tyrkisk rødvin er – ikke overraskende – hard eikebruk. Særlig bogazkere er en drue med masse trøkk, frukt og tannin, men bare unntaksvis hadde jeg muligheten til å smake den uten et skjemmende topplokk av ny eik.



Meld deg inn i DNvinklubb (549 kr. per år)!

DN Vinguiden med iPhone-app! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.