Tyske økonomer og analytikere lar optimismen slippe til. Forventningsindeksen fra ZEW-instituttet viser et kraftig løft fra desember til januar, etter et bra løft også fra november til desember.

Euroen styrker seg videre etter at denne indeksen ble offentliggjort tirsdag formiddag.

Tyder på moderat vekst
I januar tikket indeksen inn med en notering på 31,5, mens det var ventet at den ville være på 12,0.

Indeksen har ikke stått høyere siden mai 2010, ifølge ZEW-instituttet.

- Indeksen antyder at den tyske økonomien vil vokse i moderat takt i 2013, sier Wolfgang Franz, leder for ZEW-instituttet i en kommentar til tallene.

- Ekspertene i finansmarkedene ser ut til å vente at den positive stemningen i markedene snart vil føre til at selskapene gjør investeringer de tidligere har lagt på is. Samtidig ser vi at de vurderer at den økonomiske tilstanden for viktige handelspartnere er svak, utdyper Franz.

Store hopp i riktig retning
Desember-tallene kom som en positiv overraskelse, etter at de siste makrotallene fra Tyskland hadde indikert at også vekstlokomotivet i eurosonen var i ferd med å bremse opp. I desember var indeksen på+ 6,9, et kraftig løft fra -15,7 måneden før.

Når indeksen nå igjen tar et kraftig kraftig steg i riktig retning, kan det tyde på at økonomien har passert bunnen.

Foreløpige tall viser at tysk BNP falt med 0,5 prosent i 4. kvartal, sammenlignet med kvartalet før.

Ledende indikator
Indeksen viser hvordan analytikere og økonomer vurderer forholdene i den tyske økonomien.

Rundt 290 investorer og analytikere blir spurt om utsiktene for tysk økonomi det nærmeste halvåret. Indeksen regnes for å være en ledende indikator for utviklingen i eurosonen fremover.

Det er særlig vurderingen av utviklingen de neste seks månedene som er blitt langt lysere, endringen er liten i underindeksen som viser hvordan ekspertene vurderer nåsituasjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.