Friede Springer (73) er neppe noe kjent navn i Norge. I Tyskland derimot vet «alle» hvem den innflytelsesrike damen er. Hun er blant annet i omgangskretsen rundt forbundskansler Angela Merkel.

Springer sitter nemlig med kontrollen i Tysklands største avis- og bladforlag, Axel Springer-forlaget, som hun arvet av sin da 30 år eldre mann for 30 år siden. Forlaget eier blant annet den anerkjente dagsavisen Die Welt og tabloidavisen Bild Zeitung som er Europas største.

I alt har konsernet rundt 150 aviser og tidsskrifter i 32 land.

Friede Springer var Axel Springers femte kone og de møttes da hun ble ansatt som barnepike for hans to sønner i 1965. De giftet seg i 1978.

Da Axel Springer døde i 1985 og overlot sin enke å videreføre hans livsverk, trodde de færreste at «blondinen fra øya Föhr» hadde kapasitet til å overleve i den tøffe forlagsverdenen, skriver business.dk.

Seiret i arvestrid

Men det har hun klart til gangs, og sitter fortsatt på «Springer-tronen» 73 år gammel.

Forbes 2015-ranking over verdens rikeste inntar Friede Springer 418. plassen med en nettoformue på 3,5 milliarder dollar (over 28 milliarder kroner).

Hun har selv uttalt at hun ble formet av sin aldrende og karaktersterke mann til å ta over forlaget. Etter Axel Springers død ble hun dratt inn i en arvestrid med mannens øvrige arvinger som hun vant. og siden har hun ifølge bunsiness.dk. vunnet stort sett hvert eneste salg om forlaget, som det ikke sto så bra til med da hun overtok.

Gjennom årene har Friede Springer kjøpt kontrollen med selskapet tilbake fra de øvrige arvingene, samt fra storaksjonær og mediekonge Leo Kirch. Det er antydet at Friede Springer hadde en finger med i spillet rundt hans falitt.

Privat beskrives Friede Springer som modig og vitebegjærlig, men betegner kampen for å hevde seg, særlig overfor kretsen av menn rundt Axel Springer, som ofte hard og fortvilende. Men mye tyder ifølge business.dk på at hun har klart å foreta de riktige beslutningene, blant annet med forlagets digitale overgang.
 

Les også: Disse forandrer verden idag - før de har fylt 30
 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.