– Vi ønsker å hindre at Libya blir slagmark for en stedfortrederkrig eller at Libya blir et nytt Syria, sa Tysklands utenriksminister Heiko Maas onsdag.

Maas ga sin uttalelse til journalister i Brussel etter at han hadde møtt EUs utenrikssjef Josep Borrell, EU-president Charles Michel og Libyas statsminister Fayez al-Sarraj. Borrell advarte etter møtet om at Libya nærmer seg et vannskille.

Borrell og Maas' advarsler kom etter at militsleder Khalifa Haftars mektige LNA-styrke tok kontroll over den libyske havnebyen Sirte. Haftars mål er å erobre hovedstaden Tripoli og avsette den internasjonalt anerkjente regjeringen som ledes av Sarraj.

Haftar, som i varierende grad støttes av Russland, Egypt, Jordan, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, USA og Frankrike, har fra før kontroll over den østlige delen av Libya. LNA-militsen har angivelig mellom 600 og 800 russiske leiesoldater i sine rekker.

Tyrkia

Sarrajs FN-godkjente regjering har støtte fra Tyrkia, Italia og Qatar. Tyrkia har sendt militærstøtte for å hjelpe Sarraj mot Haftar.

Tirsdag kritiserte EU Tyrkia for innblanding i konflikten i Libya. Til helgen skal Michel til Tyrkia for å møte president Recep Tayyip Erdogan. Italias statsminister Giuseppe Conte har møtt opprørsgeneral Haftar i Roma. Borrell skal møte Haftar og andre libyske ledere senere.

Tyrkiske myndigheter har opplyst at bidraget fra Ankara består av 35 soldater som bistår Tripoli-regjeringen med trening og koordinering, og har understreket at tyrkerne ikke skal delta i kamphandlinger.

Våpenhvile

Samtidig som EUs diplomati pågikk onsdag, tok Russlands president Vladimir Putin og hans tyrkiske motpart Erdogan til orde for våpenhvile i Libya. En våpenhvile må tre i kraft fra midnatt natt til søndag, het det i en kunngjøring.

– En militær løsning på den pågående konflikten i Libya vil bare føre til ytterligere lidelse og enda større splittelse blant libyerne. Å sikre en umiddelbar våpenhvile er fremste prioritet for å kunne starte opp en inkluderende libysk prosess under oppsyn av FN, sa de to presidentene i en felles uttalelse.

Berlin-konferanse

En planlagt FN-støttet konferanse i Berlin vil trolig finne sted i løpet av de nærmeste ukene, opplyste Maas onsdag.

Tidligere på dagen deltok Maas i et hastemøte om Libya med utenriksministrene fra Frankrike, Storbritannia og Italia. På møtet, der også Sarraj deltok, hadde den libyske statsministeren gitt sin fulle støtte til Berlin-konferansen, sa Maas.

EU har lovet å trappe opp innsatsen for å få i stand en fredelig og politisk løsning i Libya, het det i en uttalelse etter onsdagens møte. EU håper at Berlin-konferansen kan munne ut i en løsning.

IS- og migrantfrykt

EU er opptatt av å hindre at konflikten i Libya kommer ut av kontroll, av frykt for at terrorgrupper som IS kan utnytte ustabiliteten i landet til å utføre angrep. EU er også bekymret over at uroen kan føre til at flere migranter forsøker å ta seg over Middelhavet til Europa.

Oljerike Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime. Siden har en rekke militsgrupper kjempet om makten i landet.

Haftars LNA-milits, som har sin base i havnebyen Benghazi, innledet i april i fjor en storstilt offensiv for å innta hovedstaden Tripoli. Over 1.000 mennesker er drept og minst 100.000 er drevet på flukt under offensiven.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.