Den sveitsiske storbanken UBS bekrefter at den har inngått et milliardforlik med amerikanske, britiske og sveitsiske myndigheter i den såkalte rentetriksingskandalen.

Banken har nå sagt seg enig i å betale 1,4 milliarder sveitsiske franc i bøter for å ha manipuert interbankrenten Libor, ifølge en pressemelding fra banken onsdag.

Les også: UBS kan få milliardbot for rentetriksing

I forliket som er inngått skal ha UBS erkjent at enkelte av bankens ansatte har forsøkt å manipulere den viktige interbankrenten og andre referanserenter.

Venter arrestasjoner
Bankens virksomhet i Japan, der mye av manipulasjonen skal ha funnet sted, har også sagt seg skyldig i ett tilfelle av bedrageri i fastsettelsen av referanserenter knyttet til Yen, ifølge The Wall Street Journal.

Ifølge avisens kilder er det også ventet at amerikanske politimyndigheter vil foreta arrestasjoner av personer med relasjoner til UBS, som vil være første gang det reises kriminell siktelse i den lange og omfattende etterforskningen av rentetriksingskandalen.

Mer enn tredobling
Avtalen som er inngått med UBS antas også være den første av flere av tilsvarende forlik mellom involverte banker og relevante myndigheter i de kommende månedene.

UBS har samarbeidet fullt ut med de respektive myndighetene i granskningen og har fremlagt materiell knyttet til prosessen med Libor og andre benchmarkrenter, opplyser banken.

Boten tilsvarende rundt 8,6 milliarder kroner er mer enn en tredobling av hva den britiske bankkkjermpen Barclays betalte da banken ble dømt i en lignende sak.

Les også: Ble lovet champagne for å manipulere markedet

Det til tross for at UBS har samarbeidet med myndighetene.

Nivået anses som en indikasjon på bankens sentrale rolle i skandalen, mens siktelsen av UBS' japanske avdeling ses på som et kompromiss ettersom morselskapet slipper med boten, ifølge WSJ.

En av bankens tidligere ansatte i Tokyo ble i forrige uke arrestert av britisk økokrim, ifølge avisens kilder.

Ville påvirke gevinst og soliditet
London Interbank Offered Rate viser hvor mye bankene krever for å gi lån til hverandre, og fastsettes av de store bankene i London. Den er dessuten en viktig referanse for å prise alt fra fra kredittkortgebyrer til bedriftslån.

Det var i 2008 at The Wall Street Journal satt rentefastsettingen av Libor i et kritisk lys og dermed sparket i gang det som i dag er en verdensomspennende etterforskning.

Bankene manipulerte referanserentene for minst to grunner, ifølge etterforskningspapirene i ulike land. Under finanskrisen innrapporterte eksempelvis Barclays at den hadde lavere priser på sine innlån enn hva var tilfelle. Det ble angivelig gjort fordi at høyere kostnader var et tegn på at banken skulle være under press, ifølge WSJ.

I andre tilfeller, førsøkte meglere i andre banker å manipulere rentene for å øke gevinstene på sine porteføljer av derivater og andre produkter som er knyttet opp mot referanserentene.

Flere renter og land involvert
I tillegg til UBS og Barclays er mer enn et tosifret antall banker fortsatt under etterforskning av myndighetene i USA, Storbritannia, Sveits, EU, Japan, Canada og andre land.

I tillegg til Libor, granskes også fastsettelsen av den europeiske interbankrenten, Euribor, og den japanske interbankrenten, Tibor.

Les også:

Tre pågrepet i rentejuks-saken

Storbanker stevnet i amerikansk Libor-gransking


Deutsche Bank-ansatte bedrev rentetriksing

Rentetriksing-skandalen: - En sak som angår mange banker

UBS-megler dømt i Storbritannias største svindelsak

Razziaer mot tyske kunder i UBS (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.