Barclays, Credit Suisse, Canadian Imperial Bank og Commerce, HSBC, MUFG og State Street er blitt en del av en gruppe ledet av UBS for å skape en digital valuta som tilsvarer alle de store valutaene benyttet av verdens sentralbanker, melder Reuters torsdag.
Utility settlement coin (USC), er navnet på valutaen.
For å få til dette vil bankene benytte blockchain-teknologi. Blockchain er den underliggende teknologien bak kryptovalutaen bitcoin. Bitcoin er den originale digitale valutaen som lar brukeren sende penger når som helst, hvor som helst.
Stephan Nilsson er leder for Norges Bitcoin- og Blockchainforening. Han er skeptisk til om bankene kommer til å få noen suksess.
– Dette ser ut som et desperat forsøk på å bruke teknologien for å holde tritt med konkurransen, sier han.
Samtidig understreker han at han ser positivt på at bankene i større grad benytter teknologien.
Lanserer i 2018
Gruppen er i diskusjoner med sentralbanker og tilsynsmyndigheter, og tar sikte på å lansere en begrenset utgave i slutten av 2018, skriver Reuters.
UBS startet konseptet i 2015 sammen med det London-baserte blockchain-selskapet Clearmatics. Senere ble Deutsche Bank og Santander med på laget. Nå har altså ytterligere seks store banker hevet seg med.
Verdien av digitale valutaer har passert 142 milliarder dollar, eller omtrent 1133 milliarder kroner. Det siste året har interessen for bitcoin og andre lignende valutaer eksplodert.
Bankene vil benytte teknologien for å skape et system som tillater finansmarkeder å gjennomføre betalinger og transaksjoner raskere. Blockchain regnes av mange for å være det neste store innen bank, forsikring og finans.
Grunnen til at teknologien sørger for såpass mye raskere betaling, er at det ikke er noe behov for en tiltrodd tredjepart som har ansvar for transaksjonene.
– Behøver ikke banker
Problemet for en raskere digital valuta som bankene benytter, er ifølge Nilsson at den fortsatt vil ha restriksjoner man ikke har på det frie markedet.
– Man behøver ikke banker lenger på grunn av teknologien, siden man kan overføre penger globalt raskt og billig uten banken som mellomstasjon. Så det er klart at de forsøker å anvende den slik at de gjør sine egne systemer billigere, sier han.
De kan forsøke å skape en egen valuta til handel mellom finansinstitusjoner, men bankenes alternativ vil alltid være dyrere, ifølge Nilsson.
– De forsøker å få kontroll over valutaen, men da forsvinner samtidig fordelene med den digitale valutaen, sier han. (Vilkår)