Den europeiske sentralbanken ECB holder styringsrenten, den såkalte refirenten, uendret på 1,00 prosent.

Det er klart etter sentralbankens rentemøte torsdag.

På forhånd var det ventet at renten ville bli holdt uendret på 1,00 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Renten har nå vært uendret på 1,00 prosent siden møtet i mai 2009. Den gangen ble renten senket med 0,25 prosentpoeng.

Venter i spenning
Nå venter markedsaktørene spent på pressekonferansen med sentralbanksjef Jean-Claude Trichet klokken 14.30.

- Vi venter en haukeaktig pressekonferanse med tanke på den pågående økningen i inflasjonsforventningene, spesielt blant forbrukerne og i finansmarkedene, skriver meglerhuset Barclays Capital i en oppdatering torsdag, melder Marketwatch.

Uttrykket "haukeaktig" blir brukt om personer som ønsker en strammere pengepolitikk i form av for eksempel en raskere renteoppgang, mens "idueaktig" blir brukt om det motsatte.

Barclays-analytikerne tror Trichet kan komme til å signalisere at noen av de 23 medlemmene i sentralbankens rentekomité mener at dagens lave rentenivå ikke lenger er det riktige.

Trichet er kjent for å bruke uttrykket "sterk årvåkenhet" ("strong vigilance") på pressekonferansene når han vil signalisere at et rentehopp er nært forestående.

Barclays-analytikerne mener spørsmålet nå er om Trichet vil bruke uttrykket i dag.

Nye prognoser
I forbindelse med pressekonferansen vil Trichet legge frem sentralbankens makroøkonomiske prognose. Banken presenterer en ny prognose hvert kvartal.

- Fortsatt sterke tillitsindekser peker mot videre opprevideringer av vekstforventningene. Vi forventer at det sentrale vekstanslaget for 2011 blir oppjustert med 0,2 prosentpoeng. I tillegg vil prognosen for inflasjonen i 2011 mest sannsynlig bli oppjustert til 2,0 prosent, hovedsakelig på grunn av økte energi-og matvarepriser, skriver analytiker Ole-Håkon Eek-Nielsen i morgenrapporten fra Nordea Markets torsdag.

Han tror ECB også kan komme til å utvide båndet for inflasjonen i 2012 og viser til uttalelser fra Luxemburgs sentralbanksjef og ECB-rådsmedlem Yves Mersch den siste uken.

- Dette kan bli dent første varselet om en renteøkning. Vi forventer imidlertid at ECB sier at inflasjonen fortsatt er godt forankret, og at rentenivået er passende, skriver Eek-Nielsen.

Les også:

- Det vil bli smertefullt

Sigbjørn Johnsen: - Det er usikre tider der ute (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.